Een wijnfan in de Bourgogne

Een wijnfan in de Bourgogne

Bourgogne is één van de meest begeerde wijnstreken ter wereld. Hier vind je – dat durf ik wel te stellen – de mooiste expressies van chardonnay en pinot noir. Overal pakken deze twee in de hoofdrol, maar door de microklimaten, verschillende bodems, exposities en wijnmaakfilosofieën is Bourgogne toch diverse regio. Waar je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik een aantal van mijn favoriete plekken op een rijtje gezet om je wegwijs te maken in deze geweldige wijnstreek. De beste wijnhotspots, restaurants, hotels en wijnhuizen van Bourgogne vind je in dit artikel.

We maakten trouwens ook al eens een podcast over de Bourgogne en als je geen zin hebt om te lezen, hebben we de tips ook verwerkt in de podcast-aflevering: een wijnfan in Bourgogne. Nog meer bars / restaurant tips rondom Dijon vind je in deze blog, geschreven door Jette, die op dit moment woont en werkt in de Bourgogne.

Restaurants

Ma Cuisine (Beaune)

Op het moment dat je hier binnenstapt, raak je al overprikkeld: alles is hier geweldig. De zaak ziet er stiekem een beetje uit als de Griek op de hoek, maar is allesbehalve dat. Er wordt hier authentiek en lokaal Frans gekookt, alles staat op krijtborden en aan een menukaart doen ze hier niet. De enige kaart die je wel krijgt is de wijnkaart en die is met recht indrukwekkend te noemen. Alle grote namen uit de Bourgogne vind je hier op terug tegen zeer schappelijke prijzen. Ook de wijnboeren uit de regio komen hier graag om mooi te drinken. Dat alles vergezeld door de kastelein die niet eens met zijn wenkbrauwen fronst als een tafel meer dan 10.000 euro moet betalen voor de wijnen (dat waren wij niet). We leerden trouwens ook de Ban Bourguignon van een lokale wijnboer en dat was ronduit hilarisch. Meer info op de website van Ma Cuisine.

La Rotisserie du Chambertin (Gevrey Chambertin)

Per toeval kwamen we hier terecht. We moesten nog ergens eten en het restaurant in het hotel was gesloten. Blij dat we hier zijn neergestreken. Goede Franse keuken en een geweldige wijnkaart. Wij dronken de Gevrey Chambertin van La Rotisserie zelf en dat was ook meteen de klapper van de avond. De 2019 was zo gul en opulent dat ik hem bijna weer terug proef. De wijnkennis van de sommeliers is er van hoog niveau en dat maakte het uitzoeken van mooie flessen des te leuker. Zie het als een soort van handjeklap tussen wijngekken, alleen maar feiten over en weer gooien om tot de beste keuze te komen. Dus ook voor een sommelier is het leuk om te sparren met sommeliers en hulp te vragen want: hoe kies je uit meer dan 50 Geverey Chambertins de beste? Door te vragen! Omdat de sommelier merkte dat we into wine waren kregen we ook nog een rondleiding door de indrukwekkende wijnkelder en de bijbehorende sterrenzaak. Must visit in Gevrey Chambertin. 

Le Soufflot (Meursault)

Dit stond al heel erg lang op mijn lijstje en nu mochten we hier eindelijk lunchen. De keuken is iets moderner dus verwacht hier net even iets anders dan de kip, ei, of terrine van ham die je werkelijk waar overal op de kaart ziet. Er was zelf een vegetarisch gerecht. De inrichting is modern en warm met een hele muur gereserveerd voor enkel en alleen wijnkasten. En dan de wijnkaart. Hier kan je ongekende cult wijnen drinken tegen betaalbare prijzen. Verwacht daarentegen niet dat ze je wijn inschenken, die wordt gewoon op tafel gedeponeerd met het verzoek tot self service. Mij maakt het absoluut niet uit, ik houd hier juist wel van. Of ze vonden ons niet leuk – dat kan natuurlijk ook.

Het was in ieder geval een lunch waar ik de mooiste wijn van de hele trip heb gedronken, namelijk de wijn Gevrey-Chambertin Kei Shiogai 2020. Een Japanner die in de leer is geweest bij de beste domeinen en met uiterste precisie wijnen maakt die letterlijk de belichaming van elegantie in het glas is. Ik zat hier alleen maar overprikkeld te zijn, en dan heb ik nog niet eens de Meursault 2020 van Domaine Roulot genoemd, een wijn die bijna niet verkrijgbaar is in Nederland.

Wat ik heel goed vind, is dat deze cultwijnen op de wijnkaart staat vermeld met de notitie dat je maar één fles per tafel mag bestellen. Geweldig beleid. Op deze manier worden ongrijpbare wijnen van onschatbare waarde iets minder ongrijpbaar voor ons stervelingen. Al was het nog steeds niet goedkoop. Maar wel een dream come true om eindelijk een keer deze wijnen te kunnen proeven. Meer info op de website van Le Soufflot.

Le Benaton Restaurant (Beaune) 

Gek genoeg is dit de enige sterrenzaak in Beaune. Er zijn er meerdere in de regio, maar het is hier wel een ander verhaal dan bijvoorbeeld in de Champagne waar de dichtheid qua sterrenzaken veel groter is. Het eten is uit de kunst en typisch voor een sterrenzaak, de bediening heerlijk stijf en soms ietwat afstandelijk. Goed eten, fijn gezelschap en een fijne wijnkaart maken dat meer dan goed. We dronken hier oa. Saint-Aubin van Hubert Lamy, één van mijn favoriete producten als het op Saint-Aubin aankomt, maar ook de Puligny Montrachet van Benoit Ente, die trouwens potdicht zat en je vooral op de kaart moet laten staan omdat die stiekem te jong was om te drinken. Leuke zaak, tikje stijf maar wijn en eten zeer zeker een omweg waard. 

Le Maufoux (Beane)

Dit is het kleine broertje van Le Soufflot in Meursault. Zowel de menukaart als de wijnkaart tonen veel overeenkomsten, al is het hier net ietsje anders. Wijnkaart is iets bescheidener van Le Soufflot maar nog steeds buitengewoon veel keus en we konden vanaf hier kruipend naar het hotel, wat ook wel aangenaam was.

Afijn, we begonnen hier met lokaal gebrouwen bier uit de Bourgogne, omdat we echt even niet meer konden. Om vervolgens toch weer snel over te schakelen naar Champagne. Volgens mij heb ik hier voor de derde dag op rij kip gegeten, maar wederom van fijne kwaliteit. Nam ik hier eindelijk eens niet de typische oeuf en meurette bleek het hier toch wel echt de lekkerste van de trip te zijn. Dus zeker nemen als je hier gaat eten. Hoogtepunten van de cult-pagina was de wijn van Theo Dancer met zijn Roc Breia Chardonnay. Geweldige chardonnay van een rising star van de Bourgogne. En we dronken ook ontzettend lekkere én betaalbare Marsannay van Sylvain Pataille. Hoogtepunt was wel echt de Domaine Robert Chevalier Nuits-Saint Georges 1er Cru Les Chaignots 2014 die perfect op dronk was. Fijn adres in Beaune vooral als je hier ook je hotel boekt. 

Wine Not (Chablis)

De plek waar iedereen uit Chablis en met name Patrick Piuze ontzettend graag gaat drinken. Goede, betaalbare wijnkaart. Chablis kan soms een spookdorp zijn, er is niet heel veel te beleven, maar als je toevallig in de buurt ben, kun je gerust een pitstop maken in Wine Not. De focus ligt op wijn, maar je kunt er ook wat eten.

Auberge du Vieux Pressoir (Chenôve)

We waren onderweg naar één van de meest noordelijke dorpjes van de Côte de Nuits, namelijk Marsannay. We streken in de buurt van Marsannay neer bij Auberge du Vieux Pressoir. Ongedwongen Franse keuken zonder opsmuk. What you see is what you get. Met waarschijnlijk een pakje boter erbij. De wijnkaart is uiterst vriendelijk geprijsd met een aantal leuke oudere jaargangen van meer onbekende producenten. Leuk adres voor de lunch, vriendelijke bediening en de hele goede prijs/kwaliteit. We dronken hier onder andere een witte marsannay uit 2015 die al mooie tonen van ouderdom liet zien en iets waxachtigs had ontwikkeld. Marsannay is sowieso een dikke tip, want hier vind je tenminste nog wijnen die je kunt betalen.

Slapen

Château de Gilly (Vougeot)

Slapen als god in Frankrijk in dit heerlijke chateau. Voelt als The Crown met mooi ingerichte klassieke kamers. Een fijne hotelbar, goed ontbijt en goede uitvalsbasis voor in de Bourgogne. Binnen twintig minuten sta je in Beaune, 15 minuten in Dijon en je bent één kilometer van Chateau Clos de Vougeot verwijderd. Tip, als je van hardlopen houdt, ga dan zeker een rondje hardlopen langs Clos de Vougeot en via Gevrey Chambertin weer terug naar het hotel. Dit kan je ook als wandelroute doen van ongeveer 8 kilometer. Vergeet ook niet de kleine wijnwinkel te bezoeken schuin tegenover het hotel.

Abbaye de Maizières (Beaune)

Toegegeven, hier betaal je ook voor de entourage, maar het is het waard. Je slaapt in een oud klooster met ruim opgezette kamers in het hart van Beaune met alles op loopafstand. Het hotel heeft een leuke bar, fijn aangenaam zwembad en een leuke binnentuin waar we zelf een flesje Charles Heidsieck in de stralende zon dronken. Ontbijt is trouwens geweldig en was het geld meer dan waard. 

Bezoeken

Clos de Vougeot (Vougeot)

Hier moet je eigenlijk wel geweest zijn als je in de Bourgogne bent. De wijngaard en het bijbehorende Château de Clos de Vougeot zijn in de twaalfde eeuw gesticht door de monniken van de Abdij van Cîteaux. Tegenwoordig is de ommuurde wijngaard in handen van verschillende wijnboeren en laat het de versnippering van Bourgogne zien. De Grand Cru, Clos de Vougeot, telt 50 hectare en heeft 80 eigenaren. Het château is het hoofdkwartier van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin, oftewel de Broederschap van de Ridders van het “Wijnproefschaaltje” (klinkt net iets minder sjiek in het Nederlands). Tegenwoordig heeft het kasteel een museumfunctie waar je alles leert over de geschiedenis van de regio en wijnbouw. Met als eyecatcher oude wijnpersen die waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw dateren. Ik was hier ook aanwezig op de veiling van de Hospice de Nuits-Saints-Georges. 

Atheneum (Beaune)

Deze winkel is één van de redenen dat Le Club des Vins bestaat. Dit is de hemel voor wijn nerds met een gigantische selectie aan wijnboeken, posters, wijn en al het overige wijngerelateerde waar je maar aan kan denken. Geen tijd om de winkel in de Bourgogne te bezoeken? Dan kan je altijd in Nederland terecht in de shop-in-shop van Le Club in Amsterdam Noord of uiteraard online in de Fanshop

bourgogne cote de beaune poster

Côte d’Or: Côte de Nuits & Côte de Beaune

Fan van Bourgogne? Dan heb je dit duo nodig aan de muur. Twee posters: Côte de Nuits & Côte de Beaune. Leer alle wijngaarden van Vosne-Romanée kennen, of die van Meursault en Chassagne-Montrachet. De maker is een pietje precies want er staan meer dan 1200 lieu-dits op. Must-have voor de wijnfan.

Hospice de Beaune (Beaune)

De Hospices de Beaune, een middeleeuwse ziekenhuis stichting, is één van Frankrijks meest historische prestigieuze monumenten. De architectuur met de bijzondere daken en een beroemde wijngaarden maken dit een must visit als je in de Bourgogne bent. Vroeger fungeerde het ziekenhuis als een paleis voor de armen. Tegenwoordig vindt er een jaarlijkse wijnveiling plaats in het weekend van de derde zondag van november. Op deze veiling worden de wijnen geveild van 60 hectare wijngaarden, waarvan de meerderheid is geclassificeerd als Grands Crus en Premiers Crus. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt voor de instandhouding van het erfgoed en constructie van het ziekenhuis. Een van de mooiste vondsten van vorig jaar was trouwens een Hospice de Beaune 1er Cru Cuvée Nicolas Rolie 2001. De wijn was al redelijk ontwikkeld, maar had zijn fruit absoluut nog niet verloren. Een toevalstreffer die goed uitpakte. 

Proeven

Waar kan ik terecht voor een proeverij in de Bourgogne? De vraag die om de haverklap bij Le Club HQ binnenkomt. In tegenstelling tot veel andere wijnregio’s gaan in de Bourgogne de deuren soms iets moeizamer open en zijn veel van de boeren ook niet echt ingericht op wijntoerisme. Niet omdat ze je niet willen ontvangen, maar omdat de focus vooral ligt op het maken van de mooiste wijnen ter wereld. Tel daar de magere oogsten van de afgelopen jaren bij op. Met als rampjaar 2021 waarin voor veel boeren 70% van de totale oogst verloren ging door late voorjaarsvorst.

Tijdens mijn bezoek hebben we bijna geen ‘21 geproefd. Er was gewoonweg te weinig. Daarom is er veel uit het vat geproefd en ik kan je alvast verklappen: ‘22 is een geweldig jaar.

Maar goed, helemaal geen tips zou ook zo karig zijn, dus ik heb een aantal tips voor je. Let wel, het is altijd beter om van te voren even te mailen of te bellen.

Alain Gras (Saint-Romain)

Alleen de rit hier naartoe is prachtig. Hier vind je de hoogst gelegen wijngaarden van de Bourgogne en een van de mooiste panoramische uitzichten van de regio. Alain Gras staat bij meer dan twintig 3 sterrenrestaurants op de kaart, aldus hijzelf. Dat is natuurlijk niet voor niets. Hij gebruikt alleen nieuwe eikenhouten vaten, die hij daarna weer doorverkoopt aan zijn buurman, en heeft meer dan 100 jaar oude wijnstokken in Auxey-Duresses. We merken al snel: gooi een kwartje in deze man en hij gaat los. Hij geeft elke zaterdag twee proeverijen en daar kun je bij aanschuiven. Als je Frans spreekt, is dat een pré. Check van te voren even of er nog plek is.

Domaine-Faiveley (Nuits-Saint-Georges)

Een bekende naam met veel wijngaarden. Ze geven tours te krijgen door het domein, die je van te voren kunt boeken. De wijnen zijn breed verkrijgbaar en zeker de moeite waard om te proeven. 

Domaine Joseph Drouhin (Beaune)

Een van de grootste handelshuizen van de Bourgogne en gevestigd in het centrum van Beaune. Hier kun je terecht voor een proeverij. Laagdrempelig en interessant. De wijnen gelden als jaren als een benchmark voor Bourgogne en is ook een gave documentaire over gemaakt op winemasters.tv 

Saint-Vincent Tournante (ieder jaar in een ander dorp)

De manier om Bourgogne te proeven is tijdens het festival Saint Vincent. Het wordt ieder jaar in een ander dorp gehouden. Vol met traditie en folklore, maar vooral ontzettend Bourgondisch en gezellig. De manier om de Bourgogne te ontdekken en vrienden te maken voor het leven.

Bezochte wijnhuizen

Bezochte wijnhuizen die in Nederland beperkt verkrijgbaar zijn bij oa. Vindict (Amsterdam), Bordelaise (Leiden), Marius (Den Haag) en Platenburg (Rotterdam). Helaas zijn de meeste niet open voor proeverijen, maar gaan wij nog een keer een proeverij organiseren in Nederland met een aantal van deze geweldige wijnen.

  • Domaine Sirugue (Vosne Romanée)
  • Hospice de Nuits-Saint-Georges (Nuits-Saint-Georges)
  • Berthenet (Montagny-lés-Buxy)
  • Domaine Raquillet (Mercurey)
  • Les Champs de Thémis, Xavier Moissenet (Bouzeron)
  • Domaine Huguenot (Marsannay-La-Côte)
  • Domaine Chopin et fils (Nuits-Saint-Georges)
  • Chevillon-Chezeaux (Nuits-Saint-Georges)
  • Edouard‑Delaunay (l’Etang-Vergy)
  • Domaine Bzikot (Puligny Montrachet)
  • Bouard-Bonnefoy (Chassagne-Montrachet)
  • Domaine Sylvain Langoureau (Saint-Aubin)
  • Alain Gras (Saint-Romain)
  • Patrick Piuze (Chablis) 

Tips

Clima Vinea

De app voor wijn nerds. Deze app is zeker aan de prijs, maar tijdens het rondrijden door de wijngaarden zie je op de app precies langs welke wijngaarden je rijdt. Voor doorgewinterde nerds echt de moeite waard – dit maakt het een stuk overzichtelijker. 

Inside Burgundy

De bijbel als het op Bourgogne aankomt. Voor elk bezoek aan een wijnhuis hebben wij het boek erbij gepakt met de bijbehorende producent. Het boek is accuraat, overzichtelijk en geeft je bovenal inzicht in de stijl van de producent. Een aanrader voor iedere Bourgogne fan. In Nederland verkrijgbaar via Bolomey

Huur een fiets

Bourgogne kun je ook ideaal per fiets verkennen. Huur een fiets en trek er op uit. Er is niets zo rustgevend als aflunchen in de zon met een driegangenmenu vergezeld mooie wijnen. 

Meer over Bourgogne