Nederland: Recordhoeveelheid druiven geoogst in 2022

Nederland: Recordhoeveelheid druiven geoogst in 2022

De Nederlandse wijnboeren hebben zichzelf overtroffen in 2022. Ze hebben een recordhoeveelheid druiven geplukt. Dat blijkt uit de oogstcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. Er is in totaal 9.837 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is zo’n dertig procent meer dan vorig jaar.

Vorig record in 2018

Het vorige oogstrecord dateert uit 2018, toen na een zinderende zomer er 9.500 hectoliter wijn is gemaakt. In 2021 viel de oogst tegen door regen en kou, maar afgelopen seizoen was het weer feest. De zon straalde, de temperaturen stegen en de wijnstokken hadden geen last van de extreme droogte. Tijdens de oogst waren de meeste wijnboeren al in jubelstemming over de opbrengst. Dankzij het goede weer waren de druiven van topkwaliteit en ook de kwantiteit blijkt nu dus ongekend hoog te zijn.

De gemiddelde wijnproductie van 2017 tot en met 2022 ligt op 8.003 hectoliter. Alleen in 2018 en afgelopen jaar lag de wijnproductie hoger. In 2018 werd er namelijk 9.500 hectoliter wijn gemaakt, vorig jaar was dat dus nog eens 300 hectoliter meer. De opbrengst is daarmee goed voor zo’n 1.311.660 flessen wijn van 0,75 liter. Het wijngaardareaal bleef gelijk met 275 hectare gelijk, waarmee er gemiddeld bijna 36 hectoliter per hectare is geoogst.

Meer witte wijn

De RVO laat elk jaar zien hoe de wijnproductie verdeeld is over verschillende categorieën. Witte wijn en rosé/rode wijn zijn de belangrijkste categorieën. Omdat het in Nederland relatief koel is, kiezen de meeste wijnboeren voor witte (mousserende) wijnen. Dat was ook zo in 2022: zo’n 73% van de productie was witte wijn. Het aandeel rosé en rode wijnen was 27%.

Meer lezen over Nederlandse wijn

Officieel persbericht via nederlandsewijninfo.nl

Bekijk ook het overzicht van de Nederlandse wijnproductiecijfers of lees meer over de weersomstandigheden op deze pagina over het wijnklimaat in Nederland.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.