Zin in een proeverij? Bekijk onze proefagenda.

Dieper in het glaasje duiken? Goed idee! Kom een wijncursus van Le Club des Vins volgen. Ik geef op dit moment SDEN-2 en SDEN-3 wijncursussen in Rotterdam. Hieronder vind je de planning wijncursussen en proeverijen voor 2023.

Agenda wijncursussen 2023

Schuif aan bij één van deze geplande wijncursussen in Rotterdam. Volg een wijncursus bij Le Club des Vins. Zin in een wijncursus, maar geen handige data? Schrijf je dan in op de wachtlijst. Als er nieuwe cursussen worden gepland, ontvang je een mail.

SDEN2 cursussen

SDEN3 cursussen

Scroll naar beneden voor veelgestelde vragen en antwoorden.

cursisten gingen je voor

Welke wijncursus ga jij doen?

Dit is de introductie wijncursus die normaal gesproken in twee avonden gegeven wordt. Le Club des Vins biedt geen SDEN1 aan. SDEN2 is een ideale wijncursus voor beginners.

Dit is de perfecte wijncursus voor beginners. Tijdens 5 avonden neem ik je mee in de wereld van druivenrassen, vinificatie en de belangrijkste wijngebieden. Het lesschema ziet er als volgt uit:

 1. Van druif tot wijn
 2. Frankrijk
 3. Duitsland, Italië, Oostenrijk en Hongarije
 4. Spanje & Portugal en Wijnspijs (in samenwerking met Solfood)
 5. Nieuwe Wereld
 6. Het examen!

Bij iedere cursus krijg je een goed gevulde goodiebag en de juiste studiematerialen zodat jij optimaal voorbereid bent op het examen.

 • Het boek ‘Ik weet meer van wijn’
 • Een schrift
 • Een proefnotitieboekje
 • Toegang tot examentraining van Le Club des Vins t.w.v. €25
 • Gemiddeld 8 wijnen per les
 • Hapjes tijdens de wijnspijsavond
 • Setje Riedel-glazen (2 stuks) – belangrijk: zelf meenemen bij iedere les!
 • Spuugemmer – belangrijk: zelf meenemen bij iedere les!
 • Walsjérôt kortingsbon
 • Perswijn Magazine

In acht avonden duiken we dieper de wijnwereld in. De belangrijkste wijngebieden worden uitgebreid besproken en geproefd. Daar waar SDEN2 Frankrijk één les behandeld, trekt SDEN3 daar drie lessen voor uit. Deze wijncursus stoomt je klaar voor het officiële examen ‘wijnbrevet’ aan de Wijnacademie. Bovendien krijg je met dit certificaat ook toegang tot de Vinologenopleiding.

Het lesschema:

 1. Van druif tot wijn
 2. Bourgogne, Beaujolais, Elzas
 3. Champagne, Loire, Bordeaux
 4. Rhône, Zuid-Frankrijk, Australië en Argentinië
 5. Italië, wijnspijs
 6. Spanje, wijnspijs
 7. Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije en Griekenland
 8. Rest van de Nieuwe Wereld
 9. Het examen & borrel

Ook SDEN3 start je niet zonder een setje goodies zodat jij alles uit je cursus kunt halen en je optimaal voorbereid bent op het examen!

 • Het boek ‘Ik weet veel van wijn’
 • Een schrift
 • Een proefnotitieboekje
 • Gemiddeld 8 wijnen per les
 • Hapjes tijdens de wijnspijs momenten bij les Italië en les Spanje van Solfood
 • Toegang tot Le Clubs examentraining t.w.v. €35
 • Setje Riedel-glazen (2 stuks) – belangrijk: zelf meenemen bij iedere les!
 • Spuugemmerbelangrijk: zelf meenemen bij iedere les!
 • Walsjérôt kortingsbon
 • Perswijn Magazine

Veelgestelde vragen over wijncursussen

Wat is het verschil tussen SDEN en WSET?

Vaak krijg ik de vraag welke wijncursus ik heb gevolgd. Was dat WSET of SDEN? Mijn antwoord is niet zo standaard, want ik heb twee – ogenschijnlijk dezelfde – cursussen gevolgd: SDEN-3 en WSET-3 (en inmiddels ook WSET4). Ze lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet. Lees meer >

Moet ik eerst SDEN1 volgen?

Nee, dat hoeft niet. SDEN1 is eigenlijk gewoon een wijnproeverij met iets meer in’s en out’s over de wijnen die je proeft. Ik vind het niet veel toevoegen. SDEN2 is een ideale wijncursus voor beginners.

Is het officiële examen inbegrepen?

Nee, het officiële examen zit niet inbegrepen. Ervaring leert dat niet iedereen het echte examen wil afleggen, dus de keuze ligt bij de cursist zelf. De kosten zijn 85 euro voor SDEN2-examen en 125 euro voor een SDEN3-examen. Je kunt een examen reserveren via het Wijninstituut (soms ook in Rotterdam) en via de Wijnacademie (Maarn en Amsterdam).

wijncursus in Rotterdam

Bonjour, mijn naam is Nadien!

De oprichter van Le Club des Vins. Een idee dat in 2011 ontstond in Frankrijk – where else? Ik ging er bedrijfskunde studeren en werd verliefd op wijn. Het eerste slokje rosé onder de Provençaalse zon veranderde mijn leven. Hier moest ik meer van weten. En zo geschiedde.

Inmiddels ben ik DipWSET en sta ik zelf voor de klas. Ik geef verschillende wijncursussen en (thematische) proeverijen.

Sinds 2021 geeft Daniëlle Duijvestijn van Wijnkoperij Platenburg ook les.

Privé cursus voor vriendengroep of personeel

Je kunt Le Club des Vins ook inhuren als je een groep van tenminste 10 personen hebt. Minder kan ook, maar dan moeten we even rekenen. Stuur een mail voor meer info.

Wat vinden anderen?

De Clubs Wijncursus

Jawel, mensen. Ik ben al een tijdje bezig met het vormgeven van mijn EIGEN wijncursus in Rotterdam. Dat gaat niet over alle classificaties van Bourgogne of dat eindeloze cru-systeem van Bordeaux, maar pakt de pareltjes eruit die je nog wel kan betalen of de boeren die het net even iets anders doen dan de rest. Dat brengt me op toverwoorden als biodynamie, minimale interventie en natuurwijn. Dit alles krijgt een plek in Le Club’s cursus.

Lijkt het je wat? Stuur me een mail, dan hou ik je op de hoogte!