Een wijnfan in Kaapstad

Een wijnfan in Kaapstad

Kaapstad is hot and happening qua restaurants en wijnbarren. Het vergt even wat tijd om ze te vinden, maar bestel een Uber en start hopping. In Bree Street, Kloof Street en in Waterfront zitten veel leuke zaken. Long Street vooral ontwijken.

Deze maand mocht ik een heuse wijnmaak stage lopen bij wijnhuis De Grendel, net buiten Kaapstad. Tussen het wijn maken door was er genoeg tijd om de stad te (her)ontdekken. Hierbij mijn lijstje met tips in willekeurig volgorde.

Wijnbarren

Open Wine72 Wale St

Leuke wijnbar om de hoek van Bree Street. Geen wijnkaart; alle wijnen staan in schappen aan de wand met een prijskaartje eraan. Als je het vraagt, kun je ook per glas bestellen. Ze hebben alleen Zuid-Afrikaanse wijnen, maar wel een heel groot assortiment en voor ieder wat wils. Van Pet Net tot conventioneel zwaar rood. Ook een aantal lastig verkrijgbare labels staan op het schap, denk aan Alheit Vineyards en een aantal wijnen van Eben Sadie. Bij honger hoef je het pand niet te verlaten, er is een kleine eetkaart. Mijn tip: ga op zondag, er zijn wekelijkse live jazz jamsessies vanaf 17:00 uur. Heerlijke vibes! Ze doen niet aan reserveringen, dus gewoon langs gaan. Volg ze op insta om andere live muziek evenementen in de gaten te houden. 

Publik Wine – 11d Kloof Nek Rd

Bij Publik vind je leuke keuzes én nieuwe vondsten voor zelfs de meest doorgewinterde Zuid-Afrika fans. De wijnen per glas vind je op de borden aan de muur en daarnaast is er een leuke wijnkaart met overwegend Zuid-Afrikaans met een afwisseling tussen conventionele wijn (tenminste biologisch en/of duurzaam gemaakt) en natuurwijn. Wederom een kleine eetkaart met snacks en leuke gerechten die je kan delen of alleen kan opeten. Ook hier worden er geen reserveringen aangenomen en kun je gewoon op de bonnefooi langsgaan. Meer info vind je op hun website.

Leo’s Wine bar – 120 Bree St

Bagel shop by day, wine bar by night. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er alleen by day ben geweest en de bagel was heerlijk. Het was te vroeg (ja, zelfs voor mij) voor wijn dus na de bagel ben ik door gelopen naar Rosetta voor een heerlijke koffie. 

Natuurlijk wel even naar de wijnen gekeken en die waren allemaal low intervention of natuur. Het merendeel waren labels die ik niet kende dus als ik meer tijd had gehad was ik zeker terug gegaan. Wel uit betrouwbare bronnen gehoord dat het ’s avonds ook heel leuk is. 

Toevoeging van Nadien, die in 2022 de stad in sneltreinvaart bezocht.
Op Bree St vind je nog een gezellige wijnbar: Culture Wine Bar. Uitgebreide wijnkaart met veel leuks, zowel Zuid-Afrikaans als internationale wijnen.

Restaurants

La Colombe Group

Als je in Zuid-Afrika bent, moet je naar één (of meer) van de restaurants van La Colombe gaan. Stuk voor stuk minimalistisch ingerichte restaurants met warme houttinten. De borden zijn net kleine schilderijtjes. De service is top en goed op elkaar ingespeeld. Het is dat er in Zuid-Afrika geen Michelin bestaat, maar anders hadden ze allemaal een ster gehad en sommige misschien zelfs twee.

wijnfan kaapstad wijnliefhebber

Ik ben bij Waterside geweest in Waterfront. Dit zit onder Pier (ook een restaurant van de groep). Waterside is iets relaxter dan Pier. Bovendien kun je hier kiezen tussen een kort of lang menu. Ik vind het zelf wel fijn als er keuze is voor een verkort menu, anders verkeer in de helft van mijn trip in een food coma. Beide restaurants delen de wijnkaart dus daarin is keuze genoeg. Ook veel goede opties voor wijn per karaf (glazen deden ze niet aan). Hier zeker wel van tevoren voor reserveren

De Grendel – Plattekloof Road

In dit lijstje mag natuurlijk ook het restaurant van De Grendel niet ontbreken! Het is een wijnhuis met een lange historie in een buitenwijk van Kaapstad. Nadat je een farmtour of een proeverij hebt gedaan, kun je heerlijk dineren in het restaurant van De Grendel. De zonsondergang is hier spectaculair met uitzicht op de Tafelberg en de stad. Het wijnhuis is makkelijk te bereiken met een Uber of eigen auto. Ook ruim van tevoren reserveren of even bellen voor een last minute reservering. 

Aubergine – 39 Barnet St

Een fine dining restaurant met een grote (ook internationale) wijnkaart. Het leuke is dat er ook wat oude jaargangen te vinden zijn. De wijnkaart is echt een feestje! Ook de sommelier was erg behulpzaam. De menukaart had geen ellenlange menu’s maar de keuze uit 4 of 5 gangen of à la carte. De inrichting van het restaurant is een beetje oudbollig, maar dat mag de pret niet drukken. Reserveren vooraf is handig.

Ëlgr – 75 Kloof St

Een restaurant van een Zweedse chef op Kloofstreet met een shared dining concept. Dit was het eerste restaurant die eerlijk was over de aanbevolen gerechten per persoon (2 per persoon). Bij andere restaurants met eenzelfde soort concept bestelden we over het algemeen veel te veel. Sardine met lardo toast was mijn favoriet! Kijk wel even hoe het zit met de load shedding, wij zaten aardig in het donker, en het personeel leek ons niet goed te kunnen vinden. Ook dat is Zuid-Afrika 😉 Hier ook van tevoren reserveren

Cocktailbars

Ik moet eerlijk zeggen dat ik normaal de voorkeur geef aan een wijnbar dan aan een cocktailbar. Tijdens mijn wijnmaakstage ontmoette ik de andere stagiaire, een sommelier uit Stockholm en zij heeft er een sport van gemaakt om in elke stad waar ze is, de bars te bezoeken die opgenomen zijn in World’s Best Bars te bezoeken. Vooruit dan maar!

Cause Effect

Cause Effect heeft twee cocktailbars, één in Waterfront en één in Camps Bay. Die eerste is opgenomen in de lijst. De bartenders maker er echt een feestje van achter de bar, erg leuk om te zien. Een hele persoonlijke service waarbij ze je advies geven over een hele lijst aan cocktails. Alle Signature cocktails kwamen in speciaal gemaakt creaties en glaswerk. Indrukwekkend.

The Art of Duplicity

Dit is een speakeasy bar, dus je hoort op de dag zelf pas waar het is. En verdere instructies komen via de app nadat je hebt gereserveerd. Na een spectaculaire binnenkomst kun je lekker ontspannen op jazzmuziek. Dresscode is jaren ’20 en veel mensen komen in heuse Great Gatsby outfits. Ook met een leuke jurk of colbert val je niet uit de toon. Aanrader.

Markten

Oranjezicht City Farm Market

Deze gezellige (food)markt is gelegen naast Waterfront en open op woensdagavond, zaterdag- en zondagochtend. Superleuke kramen met van alles lekkers, op woensdag avond leuke muziek en een aantal bars. Meer info >

The Neighbourgoods Market

Gelegen in the Old Biscuit Mill, waar ook het het restaurant The Pot Luck Club zit (ook leuk!). Deze markt is iedere zaterdag en zondag vanaf 9 uur open. Je kunt het beste in de middag gaan, dan kun je wat lekkers kopen en in de zon genieten van de livemuziek.

Hotels

Gorgeous George

Qua hotels heb ik één dikke tip en dat is Gorgeous George. Het is een superleuk design hotel, met een rooftop zwembad. Ontbijt was fantastisch en de kamers zijn lekker ruim. Hier ook weer op tijd reserveren als je in hun bar/restaurant Gigi’s wil eten. 

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Mijn naam is Roos Stevens, hoofdsommelier van Hotel The Grand in Amsterdam. Daar ben ik fulltime te vinden in restaurant Bridges. Naast kletsen over wijn aan tafel is onze cave toch wel echt mijn lievelingsplek. Als ik hem opgeruimd heb ;-) Sinds kort ben ik trotse bezitter van ASI Goud, een sommelierscertificaat. En WSET4 schiet lekker op.