Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingHalverwege juli reed ik naar Bourgogne voor Haut Les Mains, een wijnevenement dat ik op Instagram voorbij zag komen en me een instant FOMO-gevoel gaf. Hier komt de crème de la crème van de Bourgondische natuurwijngemeenschap samen. Alsof je naar een Taylor Swift concert gaat voordat ze bekend werd. Hoewel, mainstream Taylor past misschien niet helemaal bij de wijnmakers van dienst. The National dan, de band die speelde voor een half veld op DTRH omdat iedereen stond te spacen in één of andere technobunker.
Anyways, die wijnmakers, daar ging mijn hart sneller van kloppen. Zo waren Chanterêves, Cassiopée, Reno Pacalet, Derain, Dandelion en Le Grappin aanwezig en kwam ik ook allerlei nieuwe namen tegen, waaronder Mai Roblion Bazin uit Juliénas die haar eerste twee vintages presenteerde en Louis-Auguste Duband (zoon van, ja) uit Chevannes die nu ook onder eigen label wijn maakt. Mega!
Ook wijnmakers van buiten Bourgogne waren aanwezig, zoals Salima et Iain Cordeuil (Champagne) en – heel on-Frans – van buiten Frankrijk, zoals Wasenhaus (Baden) en Carsten Saalwächter (Rheinhessen).
Hieronder vind je mijn favorieten uit de Bourgogne. In de volgende blog vertel ik je meer over mijn favoriete producenten buiten Bourgogne.
Chanterêves
My current crush. Super energieke wijnen van het stel Tomoko Kuriyama en Guillaume Bott. Tomoko, afkomstig uit Japan, leerde het wijnvak in Duitsland, terwijl Guillaume een geboren en getogen Beaunois is. Ze begonnen als négoce en kochten druiven in van verschillende wijngaarden, maar sinds enkele jaren hebben ze ook wijngaarden in bezit. Dankzij hun ervaringen buiten de Bourgogne benaderen ze hun wijnen met een frisse, eigenzinnige blik. Tomoko en Guillaume voeren uitgebreid bodemonderzoek uit om het terroir, hoe klein ook, precies in hun wijnen te laten doorklinken. Ze werken op een minimalistische manier, zijn team whole cluster en spontane vergisting. Geen mechanische pomp-overs, maar pigéage met de voet. Geen makkelijke weg, wel een duurzame. Een domein om in de gaten te houden.
- Hautes-Côtes de Beaune Mainbey Aligoté 2022: Knisperfris, ziltig, citroenzout, steen.
- Hautes-Côtes de Beaune Mainbey Chardonnay 2022: Voller dan de aligoté. Tikje reductie. Romig in de mond, maar tegelijkertijd gefocust en strak met het frisse van citroenzest. Een chardonnay met spanning en finesse.
- Bleu Cerise 2023: Tweederde Aligoté, eenderde Gamay. Frivool, sappig, niet complex, wel lekker, beetje Jura-achtig.
- Savigny-lès-Beaune Dessus de Montchenevoy 2022: Zacht en uitnodigend, met smaken van rijpe aardbeien, frambozen, cranberry, granaatappel en wat peper.
Reno Pacalet / Maison Reno
Nooit van gehoord, maar misschien wel de mooiste aligoté van de middag. Did I really say that? Yes, I did. Ik wil ‘m heel graag nog een keer proeven, maar in Nederland nergens te vinden. In Beaune wel, dus ik sluit een nieuw tripje zuidwaarts niet uit. Mijn proefnotitie luidt: “suuuuper fris, schoon en zuiver, schoolvoorbeeld van aligoté”. Reno Pacalet, zoon van natuurwijnicoon Philippe Pacalet en achterneef van Marcel Lapierre, volgt duidelijk in de voetsporen van zijn familie. Hij omarmt dezelfde filosofie: natuurlijke methoden, het terroir voorop en een minimaal sulfietgebruik.
Domaines des Lutternes
Domaine des Lutternes is het project van Louis-Auguste Duband, de zoon van de klassieke David Duband uit Chevannes. Binnen een familie hoop je dat je de liefde voor het vak kan doorgeven aan de volgende generatie. De ene keer lukt dat wel, de andere keer niet. De een volgt trouw het pad van zijn ouders, terwijl de ander juist nieuwe wegen inslaat. In de afgelopen decennia, vooral onder de wijnmakende millennials, is het veel gebruikelijker geworden om internationaal ervaring op te doen. Ze reizen meer dan hun ouders deden en zoeken stageplekken bij producenten die ze als gelijkgestemden zien, in plaats van als ondergeschikten, wat vroeger nog wel eens anders was.
Louis-Auguste’s eerste cuvée – Domaine des Lutternes 2023 – is een ongebruikelijke blend van hele trossen pinot noir en ontsteelde chardonnay. De druiven komen van één wijngaard die zestig jaar geleden is geplant door zijn opa. Na de oogst vindt een schilweking plaats van zes dagen. De alcoholische gisting vindt spontaan plaats. Daarna rijpt de wijn nog 6 maanden in elf ‘dames Jeannes’ (glazen flessen) en vier oude eikenhouten vaten. Het resultaat is een heel gezellige cuvée: puur, sappig, rood fruit, beetje spicy, en bovenal doordrinkbaar!
David Duband wordt geïmporteerd door Okhuysen, maar Domaine des Lutternes is nog niet aan het assortiment toegevoegd.
Domaine Derain
Domaine Derain is gevestigd in Saint-Aubin, waar Dominique Derain ruim 30 jaar geleden zijn eerste perceel kocht. Destijds een dorp van niks naast de grote namen Meursault en Chassagne, maar tegenwoordig helemaal onderdeel van het Bourgondische speelveld. Derain is nog niet zo lang geleden overgenomen door zijn assistent-wijnmaker Julien en zijn vrouw Carole Altaber. Wat mij opvalt aan de wijnen van Domaine Derain is de super strakke kern; altijd precies en verfijnd. Naast hun eigen wijnen hebben ze ook de ‘Sextant’-lijn, een négoce-project waar ze hun creativiteit de vrije loop laten.
De tafel staat vol met verschillende cuvées, ik heb er een aantal geproefd:
- Métisse 2023: Gemaakt van gamay, waarvan 50% direct geperst. Een sappige wijn met rood fruit, meer Pinot-achtig maar dan voller.
- Côte Chalonnaise Bourgogne Pinot Noir 2023: Gemaakt met 30-50% geperste druiven, de rest hele trossen, gerijpt in 500 liter vaten voor 6 maanden. Fijne kruidigheid van de steeltjes, kersen, subtiele tannines, mooi in balans met fijne zuren.
- Saint-Aubin 2022 Pinot Noir: Zelfde behandeling als de Côte Chalonnaise, maar dan 12 maanden in vat. Iets geconcentreerder, met rood fruit, tijm en een hint van ceder.
- Pommard Noizets 2022: Rabarber en zure kersen, verrassend genoeg niet zwaarder dan de Saint-Aubin.
- Sextant 2023 Bourgogne Chardonnay: Puur, doordrinkbaar, echt goed.
- Saint-Aubin 2022 Chardonnay: Lichte reductie, mooi met tonen van lemon biscuit, witte bloemen, en een lichte nootachtige ondertoon. Medium+ zuren.
- Saint-Aubin en Remilly 2022: Intens en gelaagd, hintje reductie, grapefruit, sinaasappelschil, hazelnoot, en een vleugje meloen en ananas. Super mooi en complex.
Domaine Derain (inclusief Sextant) is verkrijgbaar via Vleck Wijnen.
Le Grappin
Sommige producenten blijven je bij, en voor mij is Le Grappin daar een perfect voorbeeld van. In 2019 dronk ik voor het eerst een fles bij Noble Rot en die wijn is me altijd bijgebleven. Le Grappin is misschien wel hét nieuwe geluid van Bourgogne – of beter gezegd, van heel Frankrijk. Andrew Nielsen, een Australiër, en zijn vrouw Emma, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, laten zich niet beperken door regio’s. Ze maken wijn in de Côte d’Or, maar ook in Maçon, Beaujolais en de Rhône. De wijnen uit de Côte komen op de markt onder het label Le Grappin, terwijl de rest wordt verkocht als Du Grappin.
Andrew leerde het vak onder andere bij Felton Road in Nieuw-Zeeland en Simon Bize in Savigny-lès-Beaune. Het was bij Bize dat hij in de ban raakte van de verschillende terroirs van Savigny les Beaune waar eigenlijk niets (of te weinig) mee werd gedaan. Hij besloot een micro-négociant te worden en speciale percelen te selecteren en apart te bottelen, om zo het verhaal van deze vaak over het hoofd geziene terroirs te vertellen. Een haast onmogelijke taak, omdat het veel werk, tijd en dus geld kost. Om dit te bekostigen, pakken Andrew en Emma het creatief aan. Ze verdienen hun brood met vin de soif – makkelijk drinkbare wijnen verpakt in duurzame ‘bagnums’ van 1,5 liter. Deze wijnen zijn ideaal voor directe consumptie en maken het mogelijk om de precisie en zorg te bekostigen die nodig is voor Le Grappin. Meer weten? Ik schreef een korte blog inclusief een aantal proefnotities over Le Grappin.
Le Grappin is lastig te verkrijgen in Nederland. Op de website van Le Grappin staat winestories.nl als de importeur, maar er is niets online te vinden.
Domaine Cassiopée
Domaine Cassiopée is het domein waar iedereen over praat, en dat is niet zonder reden. Het jonge stel Hugo Mathurin en Talloulah Dubourg, beiden geboren in 1994, heeft na stages bij grootheden zoals Roulot de sprong gewaagd om hun eigen wijnen te maken in Sampigny-les-Maranges. Maranges is sowieso een gebied dat ineens overal opduikt – waarschijnlijk omdat dit de enige plek is waar je nog iets kunt kopen en het terroir interessant lijkt in tijden van klimaatverandering, maar daarover gaan we het een andere keer hebben. Ze krijgen hulp uit alle hoeken. Terroirbaas Pedro Parra is al op bezoek geweest en de mannen van Comando G zijn fan. Dit is een domein om in de gaten te houden.
- Cassiopée Mitancherie Aligoté 2021: Uit Maranges, ooit onopvallend, maar nu vanwege klimaatverandering steeds interessanter. Knisperfris, maar wel met vulling, vuursteen en ziltig, spannend, citroenzest.
- Maranges Les Plantes Chardonnay 2022: 60 jaar oude stokken. Heerlijk fris en schoon, met een lichte geur van hooi en paardenbloem, als een frisse lentedag. Gimme more.
- Maranges Les Paizets Pinot Noir 2022: Een wijn met wat warmte, kruidigheid van tijm, cranberry, karnemelkzuren, kersen, met enigszins strenge tannine. Geen fan, maar misschien tijd nodig?
- Maranges Le Bas du Clos Pinot Noir 2022 (uit magnum): Van 90 jaar oude stokken. Intense neus, kersen en kruiden, verfijndere tannines dan Les Paizets.
- Maranges Le Saugeot Pinot Noir 2021: Boerser, met zure kersen en cranberry. Benieuwd hoe dit oudert.
Cassiopée is verkrijgbaar via Janselijn.
Le Grain du Vin
Op de valreep proefde ik de wijnen van Le Grain du Vin. Toegegeven, ik werd aangetrokken tot het etiket. Je mag er niet van uit gaan, maar tegelijkertijd denk ik: als je zoveel moeite steekt in de vormgeving van het etiket, dan moet de inhoud toch ook goed zijn. Natuurlijk gaat dat niet altijd op. Kijk maar naar de wijnen van Laurent-Ponsot, fantastische wijnen met een afschuwelijk etiket. De eerste jaargang van Mélanie en Vincent Zuber kwam in 2022 op de markt onder de naam Le Grain du Vin – bijzonder dat die naam nog vrij was. Beide zijn ervaren oenologen, die het vak hebben geleerd bij andere domeinen.
Ze werken biodynamisch in de wijngaarden en minimalistisch in de wijnkelder. De Bourgogne Rouge komt van druiven die zijn geplukt in de gemeente Ladoix, van stokken die al meer dan 80 jaar oud zijn en op een zuidoostelijke helling staan. Spontane vergisting, zonder toevoegingen met een rijping in gebruikte houten vaten van 18 maanden.
Het resultaat? Een wijn die leeft, ademt en verleidt – net als het etiket. De eerstvolgende keer dat ik in Beaune ben, scoor ik weer wat flessen.
Le Grain du Vin is niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel bij Avintures in Beaune (sowieso een dikke tip).
In deel 2 meer over de wijnen buiten Bourgogne.
Volgend jaar weer
Dit jaar vond het evenement voor de derde keer plaats, georganiseerd door Jon Purcell van Vin Noé uit Saint-Aubin. Wat ooit begon als een bescheiden feestje voor bevriende wijnmakers, is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar mensen stad en land voor afreizen. Dat maakte het gezellig druk, maar prima te doen. Volgend jaar gaan we weer.
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 3.000 anderen elke week wijnvertier in je inbox.