Proef je mee?

proeverij

Maart

10 MAART – ONBEKEND SPANJE

Spanje heeft de meeste wijngaarden van de hele wereld. Van het koele noorden, via het bloedhete midden staan er tot in het Mediterrane zuiden druiven aangeplant. Tijdens deze proeverij gaan we op zoek naar de onontdekte parels. Verwacht geen tempranillo of massa-productie verdejo: maar unieke wijnen van onbekende of bijna vergeten druivenrassen. Tijdens de proeverij proeven we 8 wijnen en zorgen we natuurlijk voor wat leuke kazen ter ondersteuning.

Locatie: Walsjérôt, Rotterdam


16 MAA – TYPISCH PORTUGAL

Portugal is veel meer dan port alleen. Er worden ook echt geweldige andere wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen waarvan we de namen lang niet altijd vlekkeloos kunnen uitspreken. Baga uit Bairrada is gelukkig een makkie om uit te spreken, maar niet altijd om te drinken. Filipa Pato weet er wel raad mee en maakt een prachtexemplaar. Luis Seabra, ook zo’n held, is lekker bezig in het noorden van het land en zijn wijnen zullen ook zeker niet ontbreken tijdens deze proeverij.

Locatie: Proef bij Platenburg, Rotterdam


17 MAA – APOSTELHOEVE TEGEN DE REST

De Apostelhoeve is het oudste commerciële wijnbedrijf in Nederland. Ze hebben dus een schat aan ervaring, maar hoe doen de relatieve nieuwkomers het? In deze proeverij zetten we de wijnen van de Apostelhoeve telkens tegenover een Nederlandse wijn van een andere wijnmaker. Dit wordt dan ook een knaller van een proeverij, want op deze manier proeven we maar liefst 12 Nederlandse wijnen. Met zoveel te proeven wijnen houden we de theorie heel beperkt, maar we gaan de wijnen met jullie samen beoordelen en we gaan per wijn stemmen. Wint de Apostelhoeve of wint de uitdager?

Locatie: Walsjérôt, Rotterdam


24 MAA – HEY CHARDONNAY

Op veler verzoek: een rondje chardonnay. Vorig jaar hebben we pinot noirs uit alle windstreken met elkaar vergeleken, nu wordt het tijd om datzelfde kunstje met chardonnay te doen. Deze druif duikt overal op: Bourgogne – natuurlijk – maar je vindt ook fantastische exemplaren in o.a. Oregon, Ontario, Californië, Australië en Zuid-Afrika. We proeven 8 wijnen, waaronder de amazing Richard Kershaw en Norman Hardie.

Locatie: Proef bij Platenburg, Rotterdam


APRIL

7 APRIL – KAAS & WIJNPROEVERIJ

Tijdens deze proeverij gaan we het hebben over de combinatie van kaas en wijn. Wat werkt en wat werkt niet? We proeven in totaal 8 kazen en 8 wijnen. Wil je eindelijk een keer af van die eeuwige combinatie met port? Doe dan mee ontdekt dat er vaak veel betere combi’s te maken zijn!

Locatie: Walsjérôt, Rotterdam


14 APRIL – RIESLING

Riesling is natuurlijk bekend uit Duitsland en dan ook nog eens in allerlei graden van zoetheid: van strakdroog tot superzoet. Maar wist je dat riesling op veel meer plekken in de wereld groeit? We hielden al eens eerder een rieslingproeverij, maar er zijn zoveel stijlen dat één proeverijtje niet genoeg is om een compleet beeld te krijgen. Dus gaan we opnieuw aan de slag met onze favorieten!


28 APRIL – VINO & PINTXOS

Na een geslaagd editie in november, doen we er nog eentje: We gaan pintxos proeven! Jelle en Nadien hebben beiden een bezoek gebracht aan het prachtige Baskenland en raakten in de ban van de vele pintxos. Pintxos zijn de tapas van het Baskenland en de barretjes in San Sebastian en Bilbao staan er vol mee. Niets zo leuk als geweldige pintxos combineren met de mooiste wijn. Dat doen we tijdens de Vino & Pintxos-proeverij. Proef je mee? We serveren uitsluitend wijnen uit Noord-Spanje, een stuk of 7, en deze worden voorzien van spannende pintxos.

Locatie: Walsjérôt, Rotterdam


JUNI

2 JUNI – MADEIRA & KAAS

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, maar ook de naam van een versterkte wijn. Tijdens deze proeverij proeven we de verschillende stijlen Madeira: van de frisse sercial tot de rijkste malmsey. Naast die versterkte wijnen, proeven we natuurlijk ook een paar ‘gewone’ wijnen van het eiland. Telkens gaan we op zoek naar leuke combinaties met kaas.

Locatie: Walsjérôt, Rotterdam


9 JUNI – BOURGOGNE: LES BLANCS

Deze middag proeven we van Chablis tot village niveau chardonnay uit de Côtes de Beaune en de meer zuidelijke regio’s van Bourgogne. Misschien wel een verdwaalde aligoté, sauvignon blanc (AOC Saint Bris) en een mooie gerijpte wijn.

Locatie: Proef bij Platenburg, Rotterdam


23 JUNI – BOURGOGNE: LES ROUGES

Geen verleidelijker blauw druivenras dan pinot noir! Zeker de versies uit Bourgogne. De kalkhoudende kleibodem en het gematigde klimaat zijn het geheime recept om pinot noir in alle glorie te laten shinen. Dat ervaren we door onder andere AOC Bourgogne Pinot Noir te proeven, maar ook bekende dorpen als Pommard en Vosne-Romanée komen aan bod.

Locatie: Proef bij Platenburg, Rotterdam


JULI

7 JULI – BOURGOGNE: LES CRUS

Het moment suprême en wij kunnen nu al niet wachten. Geen mooiere voorbeelden van chardonnay en pinot noir dan de Crus uit Bourgogne. Dat hadden de monniken zo’n 700 jaar geleden al in de smiezen. We proeven enkel premier en grand cru wijnen tijdens deze middag om zo de ware aard van de Bourgogne te doorgronden.

Locatie: Proef bij Platenburg, Rotterdam