
Ik dacht dat zelfs alle niet-wijnliefhebbers de naam Rioja wel herkennen. Totdat ik iemand bij Walsjérôt Rioja toch in alle ernst hoorde uitspreken als onvervalst Rotterdams rie-jo-jaa. Oké dan, misschien ben ik te optimistisch, maar toch: heel veel mensen zullen Rioja kennen van houtgerijpte rode wijn. Samen met een aantal wijnschrijvers uit andere Europese landen […]

Van 6 tot 12 november is het Sherry Wine Week en daar doet Le Club des Vins natuurlijk graag aan mee. Zo publiceerden we al een blog over Valdespino, combineerden we onze favo zoete sherry met desserts en vroegen we sommeliers en andere doorgewinterde wijntypes om hun lievelingssherry. En dat leverde deze waslijst aan tips […]

Valdespino is een van de oudste sherry bodegas in Jerez. De officiële geschiedenis gaat terug naar 1875, maar de familie Valdespino was mogelijk in 1430 al in de wijn actief. Er zijn zelfs documenten gevonden dat Don Alfonso Valdespino, een ridder, een stuk land kreeg toegewezen van Koning Alfonso X als dank voor zijn hulp […]

Op 3 en 4 oktober stond Jerez de la Frontera op z’n kop. De crème de la crème van de internationale gastronomie kwam samen voor Copa Jerez. Een sherryfestijn waar je u tegen zegt. Ik neem je mee in het programma van de drie dagen. Dag 1: Welkomstborrel Het officiële programma begon rond een uur […]

Een wijnfan in Barolo en alles is geweldig. We waarschuwen vast want dat is het stopwoordje van de aflevering. Nadien was vorig jaar in Piemonte en ging langs bij een aantal mooie wijnhuizen, zag de prachtige nebbia en at natuurlijk truffel. Verder moeten we toegeven dat we deze podcast al in de zomer hadden opgenomen […]

De rubriek #wijnvraagbaak geeft antwoord op je brandende wijnvragen. Heb je een vraag? Laat het me weten via mail of instagram. Dit keer gaat het over rendementen. Hoeveel kilo druiven heb je nodig voor één fles wijn? En hoe zit het met rendementen? Is 55 hl per hectare veel of weinig? Hoeveel druiven produceert één […]

Het is misschien wel de mooiste wijnstreek ter wereld: de Douro-vallei. De wijnstokken staan in keurige rijen opgesteld op de enorm steile hellingen aan de oevers van de Douro-rivier. Een plaatje waar je geen genoeg van kunt krijgen. Wie vanuit Porto de rivier volgt, komt vanzelf bij de wijngaarden uit. Vroeger werden de wijnen in […]

Afgelopen week waren we in Baskenland. Het was 40 graden, we hebben wild gekampeerd en liters txakoli gedronken. We zijn langs geweest bij producent Doniene in Bakio en leerden de kneepjes van deze wijnstijl beter kennen. In deze podcast hoor je meer over txakoli, de verschillende DO’s, de druiven en onze dikke tips voor een […]

Moedertje natuur, we houden ervan, maar och wat maakt ze ons het leven lastig af en toe. In de meeste Europese landen is de oogst inmiddels begonnen. De tijd van het jaar voor de wijnmakers, maar voor een wijngaardmanager is het juist het moment om te evalueren. Het harde werk zit erop en de eerste […]

Hieronder vind je een lijst van mijn favoriete boeken over champagne. In willekeurige volgorde, want de boeken hebben verschillende doelgroepen. Wat ze gemeen hebben, is natuurlijk de liefde voor champagne. Het ene boek lees je omdat je bijvoorbeeld het liefst in het Nederlands wilt lezen en het andere boek is meer een naslagwerk wat handig […]

Corsica, vaak het ‘Ile de Beauté’ genoemd, is niet alleen beroemd om de adembenemende landschappen, maar ook om de rijke wijntraditie. Genesteld in de Middellandse Zee produceert dit Franse eiland verfijnde wijnen in wit, rood en rosé. We bespreken de geschiedenis en geologie, stippen de belangrijkste druivenrassen aan en delen onze favoriete producenten. Nieuwe rubriek: […]

Regelmatig krijg ik de vraag op instagram of tijdens een wijncursus of ik leuke podcasts over wijn weet. Natuurlijk weet ik die! Aangezien ik de laatste tijd vaker in de auto zit of gewoon het eeuwige studeren slash lezen een tikkeltje zat ben, heb ik me in de wereld van de podcasts verdiept. En dat […]

Als je vroeger een fles Rioja uit het schap pakte, dan kon je met 95% zekerheid zeggen dat je een rode wijn gerijpt in Amerikaanse vaten voor je had. Dat is nu niet meer zo vanzelfsprekend. Soms wordt houtrijping helemaal achterwege gelaten. Soms maken producenten gebruik van grote vaten en mogen ze de termen als reserva en crianza niet […]

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: stop met denken in hokjes. Dat is sowieso een goede tip in het leven en zo ook voor de wereld van wijn. Termen als ‘Oude Wereld’ en ‘Nieuwe Wereld’ om wijnen te beschrijven zijn achterhaald. Simpel gezegd wordt met de Oude Wereld wijnen uit Europa […]