Een wijnfan op Katendrecht (Rotterdam)

Een wijnfan op Katendrecht (Rotterdam)

Zo, ik heb net een episch bacchanaal achter de rug. Het begon in de idyllische wijngaarden van Bourgogne en eindigde met een long liquid lunch op het Deliplein van Rotterdam. Mijn avonturen in Beaune en Dijon lees je in deze blog en hieronder gaan we verder gaan met het Deliplein. Deze hippe hang-out op Katendrecht mag je namelijk niet missen.

Wees gewaarschuwd, het is een long read.

NOTK

De dag begint bij NOTK, de nieuwste aanwinst van het Deliplein. Thomas Traa en Lukas Wiegman zijn net in het pand van Kwiezien getrokken, hebben de boel verbouwd en zijn inmiddels helemaal up-and-running met hun restaurant, wijnbar, importbedrijf en (online) wijnwinkel. Als je denkt, Lukas Wiegman – bekende naam, klopt, hij is dit jaar sommelier van het jaar geworden en mag door naar het EK in Servië. We zitten hier dus goed en kiezen Riesling Spätlese Thornicher Ritsch 1994 van Weingut Hermann Ludes.

Weingut Hermann Ludes is gevestigd in de Moezel en wordt sinds 2020 gerund door Julien Ludes, de neef van de oprichter, Hermann Ludes. All the Ludes wines are time machines to a cooler world, staat op de website. Nu was de world ook wel cooler in 1994, maar toch. Ludes gebruikt old-skool wijnmaaktechnieken en schuwt een beetje restsuiker niet. Wij ook niet, zeker in combinatie met die torenhoge zuren die riesling uit de Moezel zo kenmerkt. De wijn is perfect in balans en smaakt naar alle bereidingen van citroen (van fijn uitgeknepen tot een lemon pie). En dan te bedenken dat ‘ie al 30 jaar oud is. Kortom, een zalig begin van de middag.

Dan komt er een wijn op tafel die niet op de kaart staat. Dat kan dus ook gebeuren bij NOTK. Het is de savagnin uit de Jura van Arnaud Baillot. Arnaud Baillot wordt door NOTK zelf geïmporteerd (Hermann Ludes trouwens ook) en is gevestigd in Beaune. Samen met zijn vrouw Laure, kleindochter van Domaine Hudelot-Noëllat in Chambolle-Musigny, produceert Arnaud verschillende cuvées in Bourgogne en de Jura. Sinds 2017 hebben ze een klein stukje wijngaard kunnen kopen (wijngaarden zijn héél duur in Bourgogne), maar de meeste druiven worden ingekocht bij gecontracteerde boeren. In dit geval komen ze uit de Jura, waar de druiven in 2021 niet voor het oprapen lagen, want: heel veel vorst. De wijn had wat tijd in het glas nodig en daardoor bleef je maar ruiken. We vonden telkens wat nieuws. Floraal, appels, abrikoos en nectarine, noten en een fijne stroo-achtige geur die er doorheen zwierde.

De Matroos en het Meisje

We nemen afscheid van NOTK om 100 meter verder neer te strijken op het terras van De Matroos en het Meisje. Hier begint ons wijnhart weer sneller te kloppen, want de wijnkaart van hippe stoere viking Taco de Vos is geweldig. We resetten ons smaakpallet met een bubbel en niet de minste: Chartogne-Taillet Heurtebise 2019. Voor mij de eerste keer dat ik een champagne van Chartogne-Taillet in het glas heb.

De champagne moet door de aderen stromen bij deze familie, want ze zitten al sinds 1490 in de wijn. Sinds 2006 staat Alexandre Chartogne aan het roer, die het vak met de paplepel ingegoten kreeg maar ook heeft gewerkt bij Anselme Selosse. Alexandre is een bodemfanaat en vond enkele jaren geleden 17-eeuwse kadasterkaarten in de familiearchieven. Geïnspireerd door deze oude plattegronden, is hij begonnen met het indelen van de verschillende terroirs. Heurtebise, een perceel van 1,1 hectare, is beplant met 83% chardonnay, 12% pinot noir en 5% meunier. Voor deze cuvée wordt alleen chardonnay van zandstenen bodem gebruikt.

Het resultaat is heerlijk rijk en gul, met gebrande hazelnoten enerzijds en strakke, fijne zuren anderzijds. Witte bloemen, citroenschil, noten, gele appel. Ik kreeg ook lichte sherry vibes, maar dacht eerst dat mijn sherryfan-zijn me beïnvloedde. Tot ik in mijn nieuwe favoriete boek The New French Wine las dat deze wijn inderdaad soms fino-tonen heeft. Score.

We pakken door met cuvée DD 2022 van Benedicte & Stéphane Tissot uit de Jura. Tissot is zo’n beetje familie Jansen van de Jura; er zijn tal van domeinen met deze naam. De ene Tissot is de andere niet, dus opletten geblazen.

Benedicte & Stéphane Tissot zijn met hun 50 hectare wijngaarden een van de grotere spelers in de regio en doen dat met verve. Er wordt biologisch-biodynamisch in de wijngaard met lage opbrengsten per hectare, soms zelfs minder dan 15 hl/ha. Ze grijpen terug op oude wijntradities, zoals lange schilweking en rijping op amfora, maar gaan ook goed op nieuwe wijntrends (single vineyard wijnen, laag/geen sulfiet, etc.).

pinot noir katendrecht

Het lijkt alsof het allemaal samenkomt in cuvée DD, een blend van poulsard, trousseau en pinot noir. Lichtvoetig, vrolijk, super doordrinkbaar en tegelijkertijd verrassend complex. Een puur, verfijnd glas wijn barstensvol klein rood fruit, granaatappelpitjes met een vleugje onderliggende Jura-boersheid. Love it. Dit kan ik elke dag wel drinken.

Bistrot Du Bac

Dan blijkt er nog een studiegenootje van WSET4 op het terras van Bistrot du Bac (schuin tegenover De Matroos) te zitten. Of we een slokje savagnin van Labet willen? Of course, meer Jura is altijd beter. Ook de wijnkaart van Zappa Spruit liegt er niet om. Klassiek en creatief. Vorig jaar werd ik hier omvergeblazen door Les Intilléres van Supply Royer 2021 uit de Languedoc. Een wijn die ik niet kende en eerlijk gezegd nooit zou kiezen, bourboulenc uit de Languedoc, maar die me altijd is bijgebleven. Ultiem rokerig. Het deed me denken aan chenin blanc uit Zuid-Afrika (die van David & Nadia bijvoorbeeld).

matroos katendrecht rotterdam wijnfan wijnliefhebber

Tijd voor een tussen-Keller

Terug naar De Matroos en het Meisje waar Taco toevallig nog een Keller Riesling Kabinet Limestone 2016 koud had liggen. Wie zegt daar nou nee tegen?

“If I had to choose one wine to show how great dry German Riesling can be I would choose a Keller Riesling. Those wines are the German Montrachet”, schreef Jancis Robinson ooit. Zo ver ben ik nog niet in de Keller line-up, maar ik geloof Queen J. op haar woord. De wijnen van Klaus Peter Keller, vooral zijn GG’s, zijn zeer gewild en kostbaar.

Deze Riesling Kabinett Limestone is geen GG, de druiven komen van diverse wijngaarden in Westhofen, waaronder Kirchspiel (wel een Grosse Lage, maar de druiven komen van de jonge stokken). Alleen ruiken aan de wijn is al een feest. Het is citrus in vol ornaat: limoen, citroen, grapefruit. Het is ziltig, heeft ook iets hartigs en drinkt heerlijk doordat kleine beetje restzoet. Verslavend lekker.

Nog eentje dan…

Tegen beter weten in wordt er nog één fles besteld: pinot noix van Daniël Twardowski uit de Moezel. Helaas heb ik daar geen actieve herinnering meer aan, behalve dat we allemaal heel blij waren en de bodem van de fles snel bereikt was.

Op naar het Deliplein

Wacht niet langer en zet koers richting Deliplein voor een hele dag vermaak. Je vindt NOTK op Delistraat nummer 20, De Matroos en het Meisje op nummer 52 en Bistrot du Bac op Sumatraweg 5.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.