Een wijnfan in de Elzas

Een wijnfan in de Elzas

Alsace, of Elzas in het Nederlands, kunnen we best een pionier noemen: het was de eerste wijnstreek met een Route des Vins. En wat voor één, je kijkt je ogen uit. Het is er prachtig. De pittoreske dorpjes, de groene wijngaarden, de prachtige natuur en de goede restaurants maken het een ideale vakantiebestemming.

Maar eerst: welke wijn kun je er verwachten? Door de verscheidenheid aan druiven, ligging en terroir kun je niet spreken van een typische Elzas-wijn, maar de gemene deler is voor mij de rijke, fruitige smaak die je in alle wijnen terug vindt. In de meeste gevallen zijn het monocépage-wijnen, dat wil zeggen: wijnen van één druivenras. Dat druivenras staat op de fles, maar dat zegt in feite niet zoveel over de wijn, daarvoor moet je je verdiepen in het terroir en de wijnboer.

De Elzas lijkt dichterbij dan het is. Vanaf Rotterdam doe je er ongeveer 7 uur over zonder te stoppen. Dikke tip: maak een stop in Limburg en ontdek de wijnen van eigen (of Belgische) bodem.

De wijnen

Tijdens de eerste wijnproeverij van mijn leven maakte ik kennis met gewurztraminer, één van de meest aromatische druiven ter wereld. Mede door die beleving ging ik me verdiepen in wijn. Aromatisch is het toverwoord in de Elzas. Dat geldt niet alleen voor de gewurz, maar ook pinot gris en riesling. Vier druivenrassen mogen zich ‘edele druivenrassen’ noemen. Alleen* van deze druiven mogen zogenaamde Grand Cru wijnen worden gemaakt:

  • Riesling – vaak in droge variant
  • Gewurztraminer – vaak met restzoet
  • Pinot gris – soms met restzoet
  • Muscat – meestal in droge variant

*Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er weer een Uitzondering op de regel is. De wijngaard Zotzenburg mag ook de Grand Cru status gebruiken voor sylvaner. En ook van pinot noir mag tegenwoordig een grand cru gemaakt worden.

Wijnhuizen

Als je de Route des Vins d’Alsace volgt, kun je om de haverklap stoppen voor een lekkere dégustation bij de wijnboer. Aan deze route liggen de beroemde dorpjes Riquewihr, Ribeauvillé en Kaysersberg. Wij liepen van onze camping in Kaysersberg naar Riquewihr, waarbij we op de heenweg een behoorlijke berg trotseerden (we hadden niet echt research gedaan naar de beste route). Flinke klim, maar na een stevige lunch en een paar dégustations, liepen we langs de wijngaarden terug. Dat was gelukkig iets minder steil en geweldig mooi.

Domeinen om te bezoeken:

  • Hugel in Riquewihr (rijke stijl)
  • Marcel Deiss in Bergheim (l’enfant terrible van de Elzas, maar desalniettemin geweldige wijnen)
  • Trimbach in Ribeauvillé (strakke stijl)
  • Vignoble du Reveur (natuurwijn, project van Mathieu Deiss, kleinzoon van Marcel Deiss)
  • Zind-Humbrecht in Turckheim (Master of Wine, biodynamisch, rijke stijl)

Maak van te voren een afspraak, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan.

 

Restaurants en wijnbars

En niet alleen de wijnen doen het goed, de keuken mag er wezen. Hier komt ‘choucroute’, zuurkool, vandaan en vormt dé klassieke combinatie met riesling. Op elke straathoek vind je flammkuchen. Het makkelijkst te omschrijven als de Elzasser pizza. Op een bodem van heel dun brooddeeg kun je een scala aan toppings toevoegen, zoals bijvoorbeeld creme fraiche, ui en spek. Ga los en neem er eentje met munster kaas. Lekker bij een glas gewurz. Wel heftig als maaltijd.

Saillant detail: Elzas telde 33 sterrenzaken in 2021. Je kunt hier dus prima eten!

  • D’Brendelstub in Riquewihr voor lekkere flammkunchen
  • Le Cercle des Aromes in Colmar, een leuke wijnbar met verrassende wijnen (ook oude jaargangen), de menukaart is beperkt, dus zorg dat je al wat gegeten hebt of ergens gaat eten, maar prima plek voor de borrel
  • Mademoiselle10 is een schattig en gezellig restaurant met goede wijnkaart in Straatsburg
  • In het oude politiebureau van Straatsburg zit hotel-restaurant Léonor. Ik ben er nog niet geweest, maar de verhalen zijn lovend.

Slapen

In Colmar vind je Hotel Quatorze, ooit apotheek nu een hotel. Het deed mij denken aan The Lobby in Amsterdam.

Liever een landelijke omgeving? Check dan deze gîte voor een groot huis met vijf slaapkamers in Hunawihr, wederom op steenworp afstand van hierboven genoemde producenten.

Ook in Bergheim kun je terecht voor een leuke accommodatie midden in de wijngaarden. Drie slaapkamers en een terras met uitzicht over de druiven. Wat wil je nog meer?

Meer reistips?

Ga je vanuit de Elzas op doorreis naar een ander wijngebieden in het zuiden? Misschien zit hier nog iets voor je bij:

 

 

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

 
 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.