Een wijnfan in… Barolo en Piemonte

Een wijnfan in… Barolo en Piemonte

Glooiende heuvels, wijngaarden waar je ook kijkt en pittoreske dorpjes. Piemonte is de droom van elke wijnliefhebber. Ik ben er al een aantal keren geweest, maar ik heb er nog nooit over geschreven. Wel een podcast gemaakt over Barolo. Plus ik krijg heel vaak de vraag of ik nog tips heb. En die heb ik genoeg. Hieronder vind je de beste tips voor een wijntripje naar Piemonte.

Snel naar: Restaurants | Hotels

Geen zin om te lezen? Luister dan hier de podcast.

Wijnhuizen

Barolo zit vol parels van wijnhuizen. Ze zijn niet allemaal even happig op bezoek, maar bij de meeste wijnhuizen word je met open armen ontvangen. Dikke tip: stuur een mail van te voren. Dan weet iedereen waar ‘ie aan toe is.

Burlotto

Nog nooit heb ik zo’n verfijnde Barolo geproefd. Ik denk dat ik hier de essentie van nebbiolo begreep. We werden rondgeleid door Fabio Alessandria, vijfde generatie van het wijnhuis en samen met zijn vader verantwoordelijk voor de wijnen. Burlotto ademt traditie. Bij binnenkomst zien we de enorme houten vaten al staan. Als je de kans krijgt dit te bezoeken of te proeven, sowieso doen.

Met de hand oogsten, 60 dagen schilweking en vergisting in grote open vaten, met de voet gekneusd – veel traditioneler kan bijna niet, toch? Ik associeerde deze traditionele manier van wijn maken altijd met rustieke wijnen en wijnen die langdurige flesrijping nodig hebben om in volle glorie te shinen. Deze wijn is allesbehalve rustiek. Het wordt ongetwijfeld nog mooier na flesrijping, maar het is nu – wij proefden dus 2018 – al zo verfijnd.

Burlotto, Via V. Emanuele II 28, Verduno | verkrijgbaar bij Odile Hemmen

Giulia Negri

Giulia Negri, ook wel bekend als “Barolo Girl”, is een rijzende ster in de wijnstreek Barolo. Nadat ze op jonge leeftijd het familielandgoed overnam, heeft ze naam gemaakt door de Barolo-wereld op zijn kop te zetten met haar unieke benadering van wijn maken. Negri is noch een traditionalist, noch een modernist, aangezien ze zowel traditionele als moderne technieken gebruikt om buitengewone wijnen te produceren die individueel, mineraal en elegant zijn. Haar wijngaarden, gelegen op grote hoogte, zijn omgeven door bossen waar de beroemde witte Alba truffel ook lekker gedijt. Subliem.

Giulia Negri, Borgata Castagni 35, La Morra | verkrijgbaar bij Wijnhandel de Lange

Burzi

Burzi is een klein wijnhuis gerund door broer en zus Alberto en Caterina Burzi. Daar waar ik zomers lang in een Zeeuwse frietzaak heb gewerkt, is het hier de normaalste zaak van de wereld om druiven te plukken in je jongere jaren. Dat smaakte naar meer bij de jonge Alberto en in 2012 is hij begonnen met het maken van eigen wijnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in Barolo, waar de wijngaarden niet voor het oprapen liggen. Gelukkig waren de wijngaarden al in de familie, maar zijn grootvader verkocht tot dan toe de druiven aan de mede door hem opgerichte coöperatie Terre del Barolo. En – minor detail – ook aan Roberto Voerzio die er zijn befaamde Barolo “Riserva Vecchie Viti Capalot e Brunate” van maakte. Dat contract verliep een paar jaar geleden en sindsdien houdt Alberto de druiven zelf. In 2018 voegde zijn zus, Caterina, zich bij hem om zich te ontfermen over alle administratieve en promotionele activiteiten.

Burzi, Via Cesare Balbo 6, Alba | verkrijgbaar bij zekvinos.nl

Vietti

Vietti is opgericht door twee broers, Mario en Carlo Vietti. Carlo had gestudeerd en vertrok naar Boston waar hij zijn vrouw ontmoette, die toevallig uit Serralunga d’Alba kwam. Mario ontfermde zich over de wijnproductie en dat ging niet van een leien dakje met phylloxera en de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk besloot Carlo terug te komen om het familiebedrijf van de ondergang te redden. Hij werd lokaal al snel ‘die gekke Amerikaan’ genoemd, omdat hij het anders aanpakte dan de meeste producenten van de streek. Hij focuste zich uitsluitend op wijn en dan met name op nebbiolo. Dat was bijzonder, omdat in die tijd, er meer werd betaald voor dolcetto en barbera. Hij was zijn tijd ver vooruit en was ook de eerste die startte met het zelf bottelen van wijn, in plaats van de druiven te verkopen aan négociants. Vandaag de dag heeft Vietti 34 hectare in Barolo (en nog heel wat daarbuiten, onder andere in Langhe, Barberesco, Asti en Colli Tortonesi). Ze hebben wijngaarden in 10 van de 11 cru-dorpen van Barolo en het is een feest om er een aantal naast elkaar te proeven.

Vietti, Piazza V. Veneto 5, Castiglione Falletto | verkrijgbaar bij De Gouden Ton

La Colombera

Het is niet alleen nebbiolo wat de klok slaat in Piemonte. Er is meer, en wat je vooral niet mag missen, is timorasso. Timorasso werd in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw met uitsterven bedreigd door de komst van de internationale druivenrassen als chardonnay en merlot, die een stuk makkelijker te telen zijn. Gelukkig zijn er een aantal wijnmakers, waaronder Elisa Semino van La Colombera, die zich ontfermd hebben over deze geweldige druif. Wie van mineraliteit (whatever it may be) houdt, moet dit zit zeker een kans geven.

La Colombera, Strada Comunale per Vho 7, Tortona | verkrijgbaar via Anfors

Pio Cesare

Een indrukwekkend huis, dat al sinds 1881 bestaat. Pio Cesare is de enige producent in Alba met hele oude, prachtige kelders. Ze hebben zowel wijngaarden in DOCG Barolo als DOCG Barbaresco. Ik mocht hier al eens een keer binnenkijken op uitnodiging van Vinites. Een snelle blik op hun website leert dat ze ook tours & tastings geven van maandag tot vrijdag.

Pio Cesare, Via C. Balbo 6, Alba | verkrijgbaar via Vinites

Marziano Abbona

Een producent die ik jaren geleden een keer heb ontdekt op een random terras in Italië en nooit ben vergeten. Gelukkig bleek dat Wijnhandel Peeters in Rotterdam ‘m ook verkoopt. De wijnen van Marziano Abbona hebben herkenbare etiketten met – meestal – een vogel. De wijngaarden liggen verspreid over de Langhe, waaronder Barolo, maar het huis zit gevestigd in Dogliani, een DOCG die je vaak vergeet als je de Piemonte aan het bestuderen bent. Dogliani staat bekend om de productie van dolcetto. En die druif vind je ook zeker terug in het gamma van Marziano Abbona. Evenals Barolo, Langhe Nebbiolo, Barbera, Roero Arneis en Favorita.

Marziano Abbona, Borgata San Luigi 40, Dogliani | verkrijgbaar bij Wijnhandel Peeters

Restaurants

Ik hou zo van het eten in Italië. Simpel, maar zo smaakvol en puur. De laatste keer dat ik er was, was november 2022. Jammer genoeg was 2022 niet zo’n best jaar voor de truffels. We hebben er wel wat geproefd, we weten alleen niet zeker of ze echt uit de streek kwamen (er worden ook truffels uit bijvoorbeeld Kroatië geïmporteerd).

Bar la Terrazza da Renza

Bar la Terrazza da Renza zit hetzelfde dorp als Vietti, dus leuk als combi-bezoek. Schuintegenover het terras vind je ook een wijnshop, de eigenaar luncht elke dag bij da Renza en drinkt elke dag twee flessen Barolo. Geweldig leven. Het terras is prachtig gelegen met uitzicht over de vallei met wijngaarden. Geen uitgebreide eetkaart, wel een uitgebreide wijnkaart.

Bar la Terrazza da Renza, Castiglione Falletto

Osteria More e Macine

Dit was een toevalstreffer op de dag van aankomst. Het was volle bak, maar gelukkig, na een kwartiertje wachten, nog een plekje voor ons tussen de wijndozen in de kelder. Van vitello tonnato tot ravioli met lavendel. Dit was precies wat we nodig hadden. Met de wijnkaart zit het ook wel snor.

Osteria More e Macine, La Morra

Trattoria La Coccinella

Als ik La Coccinella in één woord moet omschrijven, zou ik zeggen: klassiek. Tikkeltje stijf misschien, maar dat vergeet je zodra je een hap neemt van de Gnocchi di Patate e Nocciole Ripieni al Castelmagno al Burro e Timo (gnocchi van aardappel en hazelnoten met castelmagno kaas, geserveerd met gesmolten boter). Draag mij maar weg. Zeer uitgebreide wijnkaart met oude vintages. Desserts kun je overslaan, ga voor de friandises bij de espresso.

Trattoria La Coccinella, Serravalle

barolo wijnposter

Bedenk goed…

Hoe gezellig is deze poster in je wijnkelder, je keuken of in de wc? Het tovert gegarandeerd een lach op ieders gezicht, dat weten we zeker! Bedenk goed wat je met je laatste barolo doet.

Trattoria di Bivio, Cerretto

Dit was een tip van de eigenaar van het slaapadres (Cascina Sant Eufemia, zie hieronder). Goed eten, truffelmenu en ook weer een uitgebreide kaart. We kozen een oudere jaargang (2007) van Produttori del Barbaresco, de coöperatie van Barbaresco. Verrassend goed en natuurlijk waanzinnig bij de truffel.

Trattoria di Bivio, Cerretto

Vinoteca Centro Storico, Serralunga

Leuke wijnbar met uitgebreide wijnkaart. Heerlijke plek om even te ontspannen. Veel lokale wijnen, maar ook goede champagnes en Bourgognes. Aanrader.

Vinoteca Centro Storico, Serralunga

Hotels

Van hotel tot camping – Le Club is niet voor één gat te vangen. Zolang er Barolo is, hoor je mij niet klagen.

Villa Beccaris, Monteforte d’Alba

Als dikke tip ooit gekregen en als notitie in mijn telefoon opgeslagen: Villa Beccaris. Een perfecte uitvalsbasis voor een tripje naar de wijngaarden, maar ook een ontspannen verblijf als je een keer niet op pad wilt. Er is een restaurant, een zonnedek en een zwembad. What’s not to like?

Villa Beccaris, Monforte d’Alba

Cascina Sant Eufemia

Iets vriendelijker voor de portemonnee, van alle gemakken voorzien en prachtig gelegen: Cascina Sant Eufemia. Geen zwembad of zonnedek, maar wel eigengemaakte hazelnootpasta. Op een heldere dag kun je vanuit de tuin de Alpen zien liggen. Ze maken ook een aantal wijnen. Leuke mensen!

Cascina Sant Eufemia, Sinio

Camping Viora, Paroldo

De meest geweldige camping ooit – als je van rust houdt – is camping Viora. Er is plek voor een handjevol tentjes of vouwwagens. Caravans kunnen het terrein niet eens bereiken. Voor kinderen is er geen bal te beleven, dus die zijn er nooit. Het is er stil, het uitzicht is fenomenaal en je kunt gewoon even helemaal uit-tunen.

Nog meer tips in Piemonte

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.