5 wijnen uit de Nieuwe Wereld die je niet mag missen

5 wijnen uit de Nieuwe Wereld die je niet mag missen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: stop met denken in hokjes. Dat is sowieso een goede tip in het leven en zo ook voor de wereld van wijn. Termen als ‘Oude Wereld’ en ‘Nieuwe Wereld’ om wijnen te beschrijven zijn achterhaald.

Simpel gezegd wordt met de Oude Wereld wijnen uit Europa bedoeld, terwijl dat ook een beetje vreemd is, want Georgië feitelijk het oudste wijnland ter wereld is. De Nieuwe Wereld slaat op de nieuwe(re) wijnlanden, zoals Chili en Argentinië, Californië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Als we even alles over één kam scheren, dan gaat (ging) het in de Oude Wereld meer over terroir dan in de Nieuwe Wereld. In de Nieuwe Wereld ligt (lag) de focus op fruitigheid – het is vaak warmer in deze landen, dus rijpere druiven, dus vollere wijnen met meestal een hoger alcoholpercentage.

Beetje kort door de bocht, toch?

De afgelopen tijd heb ik een aantal proeverijen georganiseerd, waaronder Old World vs New World met een toch wel verwarrende line-up. Het waren namelijk stuk voor stuk spannende wijnen die niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen zijn. Mijn vijf favorieten deel ik graag met je.

Morgen Long Eola-Amity Hills Chardonnay 2020, Oregon

Geweldige chardonnay van nieuwkomer Seth Morgen Long uit Oregon, die de dingen anders doet dan de rest. Waar heel Oregon focust op pinot noir, gaat hij voor het maken van de best mogelijke chardonnay. Naar Bourgondisch voorbeeld. Missie geslaagd, wat mij betreft. Vuursteen, biscuit, citroenschil en strak. Echt heel goed.

En dat zonder formele wijnopleiding. Morgen Long werkte jarenlang in de horeca tot hij ineens het licht zag en besloot dat hij zelf wijn wilde maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want niemand zit te wachten op iemand zonder ervaring. Uiteindelijk krijgt hij het voor elkaar om mee te werken bij Domaine de Montilly in Bourgogne en raakt in de ban van chardonnay…. Meer weten? Check dit artikel >

Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg

Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2019, Californië

Deze wijn is een paar jaar oud en dat maakt ‘m nog spannender. Het rijpe fruit is er nog steeds, maar is iets subtieler en omlijst door een fijne kruidigheid. De wijngaarden liggen verspreid en niet verder dan 12 km van de oceaan.

Net als Seth Morgen Long komt ook Jamie Kutch niet uit een wijnfamilie. In 2005 besloot hij zijn goed betaalde baan als stock trader te verruilen voor die van wijnmaker in Sonoma, Californië en richtte Kutch Vineyards op. Meer weten over Kutch? Lees dit artikel >

Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg en Vindict Wine.

Graham Beck MCC Rosé Brut 2017

De verrassing van The Bubble Battle, een proeverij waar we bubbels uit alle windstreken tegenover elkaar zetten. Deze rosé van Graham Beck krijgt een rijping van 5 jaar op de lie, wat zorgt voor die smakelijke aroma’s van brioche en biscuit. Wat een voltreffer. Ook nog eens de goedkoopste wijn uit dit rijtje.

Verkrijgbaar bij Bovino.

Boekenhoutskloof Sémillon 2019

Fans van witte Bordeaux opgelet (en ik denk dat je dit als liefhebber van witte Bourgogne ook best kunt waarderen). Het is namelijk sémillon van de bovenste plank. De wijn wordt vergist en gerijpt in (deels) nieuw eikenhout dus geef de wijn de tijd om alle smaken te integreren.

En dan… dan krijg je magic! Oxidatieve tonen, bijenwas, gekonfijte citroen en grapefruit, noten en wat tropisch fruit. Vol, maar ook licht en fris. Als een luchtige citroencake met een romige cream cheese topping. Gun de wijn wat flesrijping en trek ‘m niet te jong open. Serveer in grote glazen.

Verkrijgbaar via Pallas (o.a. bij Grand Cru Wijnen)

By Farr Farr Side Pinot Noir 2019

Toegegeven, ik had ook niet veel verwacht van een pinot noir uit Australië, maar Gary Farr (of eigenlijk zijn zoon, Nick Farr) flikt het. Het heeft alles en van niets teveel. Het is zo’n wijn die je bij blijft. Waar je ook bent. Opnieuw verfijnd en aromatisch, maar hoe krijgt hij dat voor elkaar in het warme Australië? By Farr is gelegen in Moorabool Valley in Victoria op ongeveer een uur rijden van Melbourne. De wijngaarden profiteren van een koele zeebries en de koelere nachten én zijn op zo’n manier geplant dat ze niet teveel in de volle zon staan. Knap werk. Aanrader. Meer over By Farr lees je hier >

Verkrijgbaar bij De Gouden Ton

Educate yourself

Deze vijf wijnen laten zien dat ook de Nieuwe Wereld tot groots in staat is. Dat heeft natuurlijk een prijs. Deze wijnen zijn niet goedkoop, maar hey – ik kom ook zelden een goedkope Bourgogne tegen.

In de Nieuwe Wereld zijn er geen ingewikkelde wetgevingen en sieren de termen premier cru of grand cru (classé) niet op het etiket. Laat dat je niet tegenhouden. Dit is minstens zo goed.

Educate yourself en geniet van al het moois uit de Nieuwe Wereld.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.