Top 5 beste boeken over champagne

Hieronder vind je een lijst van mijn favoriete boeken over champagne. In willekeurige volgorde, want de boeken hebben verschillende doelgroepen. Wat ze gemeen hebben, is natuurlijk de liefde voor champagne.

Het ene boek lees je omdat je bijvoorbeeld het liefst in het Nederlands wilt lezen en het andere boek is meer een naslagwerk wat handig kan zijn bij je studie. Kies uit wat het best bij jouw past.

6 beste boeken over champagne

  • Champagne door Peter Liem – Dit is het beste boek over champagne dat er bestaat. Dit boek heeft me ook geholpen bij het begrijpen van de werking van liqueur de dosage. Ben je fan van champagne en wil je het naadje van de kous weten wat betreft geschiedenis, klimaat, bodem en productie? Dan is dit je boek. Krijg alvast een voorproefje door deze podcast van I’ll Drink to That te luisteren.
  • On Champagne – Dit boek vat gedachten, meningen en conclusies van ‘s werelds beste champagneschrijvers samen en vertelt de legendarische geschiedenis (en toekomst) van champagne, van de mythe van zijn toevallige ontdekking – niet in Frankrijk, vinden we, maar in de ciderkelders van Engeland – tot de ontwikkeling van een hightech champagne geschikt voor de – jawel – ruimtevaart.
  • Champagne door Essi Avellan – Essi Avellan – daar is ze weer – is de eerste Master of Wine van Finland en gespecialiseerd in champagne. Dit is het boek dat je mee op reis neemt naar Champagne. Naast uitleg over de bubbel der bubbels ook boordevol dikke tips voor kleine wijnhuizen die je kunt bezoeken, fijne restaurants en hotels et cetera.
  • Champagne door Gert Crum – Als je liever een Nederlands boek leest over champagne, dan moet je bij Gert Crum zijn. Niet zo gedetailleerd als het boek van Peter Liem, maar nog steeds boordevol info én staat heel mooi op de koffietafel ;-)
  • The Window Clicquot door Tilar J Mazzeo – Ja, de weduwe Clicquot, daar is wel een boek over te schrijven. Toen haar man overleed, stond mevrouw Clicquot zelf aan het roer van het champagnehuis. Waar haar man zich naast wijn ook bezig hield met wol en bankwezen, besloot mevrouw Clicquot zich volledig op champagne te richten en stond aan de wieg van de methode traditionnelle. De ‘pupitre’, een houten rek ten behoeve van de remuage, komt waarschijnlijk van haar hand. Who run the world?
Wijnpuzzel Champagne Water&Wines

Champagne puzzel

Trek jij het liefst elke dag een fles champagne open? Dan wordt het hoogtijd dat deze te gekke kaart bij jou aan de muur hangt. Begin in Montagne de Reims en eindig in de Côte des Bar. Eerst even puzzelen en dan kun je ‘m aan de muur hangen ;-)

Nog meer tips

Op Le Club des Vins zijn ook héél artikelen te vinden over champagne. Van een nauwkeurige beschrijving van de methode traditionnelle tot een bezoek aan de kelders van Bollinger.

Boek gemist?

Heb je zelf een favoriet boek over champagne dat hier niet bij staat? Laat het me en de lezers weten door te reageren op dit artikel. Ook ben ik reuze benieuwd welk boek jouw favoriet is (en waarom).

Dit rijtje met beste boeken over champagne wordt geüpdatet als er weer iets moois voorbij komt!

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate-linkjes.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.