Top 5 beste boeken over champagne

Top 5 beste boeken over champagne

Hieronder vind je een lijst van mijn favoriete boeken over champagne. In willekeurige volgorde, want de boeken hebben verschillende doelgroepen. Wat ze gemeen hebben, is natuurlijk de liefde voor champagne.

Het ene boek lees je omdat je bijvoorbeeld het liefst in het Nederlands wilt lezen en het andere boek is meer een naslagwerk wat handig kan zijn bij je studie. Kies uit wat het best bij jouw past.

6 beste boeken over champagne

Champagne

Dit is het beste boek over champagne dat er bestaat. Dit boek heeft me ook geholpen bij het begrijpen van de werking van liqueur de dosage. Ben je fan van champagne en wil je het naadje van de kous weten wat betreft geschiedenis, klimaat, bodem en productie? Dan is dit je boek. Krijg alvast een voorproefje door deze podcast van I’ll Drink to That te luisteren.

Champagne door Peter Liem

On Champagne (A Tapestry of Tales to Celebrate the Greatest Sparkling Wine of All)

Dit boek vat gedachten, meningen en conclusies van ‘s werelds beste champagneschrijvers samen en vertelt de legendarische geschiedenis (en toekomst) van champagne, van de mythe van zijn toevallige ontdekking – niet in Frankrijk, vinden we, maar in de ciderkelders van Engeland – tot de ontwikkeling van een hightech champagne geschikt voor de – jawel – ruimtevaart.

On Champagne

Christie’s Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine

Gekocht voor studie en heb er veel gebruikt van gemaakt toen ik moest leren voor het examen over sparkling wine (WSET Diploma). Het is een handig naslagwerk en vertelt je de in’s en out’s van nagenoeg elke bubbel ter wereld.

Christie’s Encyclopedia of Champagne & sparkling wine door Tom Stevenson & Essi Avellan

Essi Avellan’s Champagne – A guide for champagne lovers and gourmet travellers

Daar is ze weer – is de eerste Master of Wine van Finland en gespecialiseerd in champagne. Dit is het boek dat je mee op reis neemt naar Champagne. Naast uitleg over de bubbel der bubbels ook boordevol dikke tips voor kleine wijnhuizen die je kunt bezoeken, fijne restaurants en hotels et cetera.

Champagne door Essi Avellan

Champagne – le réveil des terroirs

Als je liever een Nederlands boek leest over champagne, dan moet je bij Gert Crum zijn. Niet zo gedetailleerd als het boek van Peter Liem, maar nog steeds boordevol info én staat heel mooi op de koffietafel 😉

Champagne door Gert Crum

The Window Clicquot door Tilar J Mazzeo

Ja, de weduwe Clicquot, daar is wel een boek over te schrijven. Toen haar man overleed, stond mevrouw Clicquot zelf aan het roer van het champagnehuis. Waar haar man zich naast wijn ook bezig hield met wol en bankwezen, besloot mevrouw Clicquot zich volledig op champagne te richten en stond aan de wieg van de methode traditionnelle. De ‘pupitre’, een houten rek ten behoeve van de remuage, komt waarschijnlijk van haar hand. Who run the world?

The Window Clicquot door Tilar J Mazzeo

blank

Champagne puzzel

Begin in Montagne de Reims en eindig in de Côte des Bar. Eerst even puzzelen en dan kun je ‘m aan de muur hangen 😉

Nog meer tips

Op Le Club des Vins zijn ook héél artikelen te vinden over champagne. Van een nauwkeurige beschrijving van de methode traditionnelle tot een bezoek aan de kelders van Bollinger.

Boek gemist?

Heb je zelf een favoriet boek over champagne dat hier niet bij staat? Laat het me en de lezers weten door te reageren op dit artikel. Ook ben ik reuze benieuwd welk boek jouw favoriet is (en waarom).

Dit rijtje met beste boeken over champagne wordt geüpdatet als er weer iets moois voorbij komt!

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate-linkjes.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.