Le Club des Vins

Hier vind je alles wat Le Club des Vins ooit heeft geschreven, gemaakt, geluisterd, gekeken over Champagne. Come quickly, I’m tasting the stars.

Champagne, ‘s werelds beroemdste bubbel

Het is waarschijnlijk de beroemdste wijn ter wereld: Champagne. De cijfers liegen er niet om. Wist je dat er jaarlijks meer dan 300 miljoen flessen geproduceerd worden? 300 miljoen!

Moët & Chandon, de grootmacht van de Champagne, heeft een jaarlijkse productie van zo’n 30 miljoen. In hun 28 kilometer-lange kelders in Épernay liggen er tientallen miljoenen opgeslagen. Ook de kelders van Bollinger in Äy zijn indrukwekkend: 8 kilometer lang waar meer dan 750.000 magnums met reservewijn liggen opgeslagen.Minstens net zo mooi is de krijtkelder van Charles Heidsieck in Reims. De temperatuur (10 graden) en luchtvochtigheid (90%) is ideaal voor het rijpen en bewaren van de bubbels.

Binnenkijken bij een champagnehuis

De vijf beste boeken over Champagne

champagne peter liem

Op reis naar de Champagnestreek

De meeste mensen kiezen voor Reims als ze de Champagnestreek bezoeken, maar Épernay is minstens zo leuk. Het is een stuk kleiner – 23.000 inwoners vs. 185.000. Dat maakt het overzichtelijk. Wij hebben een chill appartement gevonden: Bubble8. Van alle gemakken voorzien en op steenworp afstand van de Avenue de Champagne, een deftige laan met een aantal van de grote huizen van de streek.

Binnenkort een weekendje naar de Champagnestreek? Check dan zeker even deze tips. Van boomhut tot favoriete lunchplek.

Nog meer tips

Daarnaast heb ik nog een rijtje externe tips voor je. Een leuke kijktip is bijvoorbeeld A Year in Champagne, een picture perfect film over het wel en wee van een champagnehuis. Prima besteding van een druilerige middag.

Deze podcasts zijn ook de moeite waard om eens te luisteren:

Ook de website van het Comité de Champagne is een dikke aanrader. Van druif tot fles en alles wat er tussen zit, komt hier uitgebreid aan bod.

selosse champagne

Podcasts over champagne

examentraining WSET

Diploma Course

Ben jij bezig met de WSET Diploma Course en staat het examen over sparkling wine voor de deur? Bereid je dan optimaal voor met deze examentraining met gedetailleerde samenvattingen en meer dan 150 meerkeuzevragen.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close