Welke wijn bij oliebollen?

Welke wijn bij oliebollen?

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: wat drinken we bij oliebollen? Veel mensen luiden het nieuwe jaar in met een glas champagne en oliebollen, maar past dat eigenlijk wel?

Wie de podcast over wijnspijs met Peter Klosse heeft geluisterd, weet het antwoord. Een oliebol is hartstikke lekker, maar ook: zoet, vet en valt ook zeker in de categorie ‘filmend’. Dat gaat niet bij die hoge zuren van Champagne. Bewaar die fles maar voor een ander moment. Maar welke wijn past er wel bij oliebollen? We zoeken het voor je uit.

Over de oliebol

De oliebol is een echte Nederlandse traditie. Ieder jaar gaan er bijna 100 miljoen oliebollen over de toonbank. Dat is gigantisch veel, maar met stijgende energieprijzen en inflatie is de bol dit jaar gemiddeld ook zo’n 20 procent duurder geworden. Onderzoek wijst uit dat we voorlopig nog niet beknibbelen op deze oer-Hollandse traditie en eten we er gerust vijf of meer per persoon.

De truc van wijnspijs zit ‘m in bruggen creëren. Wij introduceren: de culinaire oliebol. Wil jij graag een riesling met een beetje restzoet combineren met een oliebol? Gooi dan wat citroenzeste en -sap in het beslag. Neerlands favoriete toevoegingen van appel en rozijnen is natuurlijk ook een mooie voor combinaties met port en madeira.

We kunnen in ieder geval alvast verklappen dat je altijd wel een wijn met zoet nodig hebt, want een oliebol met een droge wijn gaat niet. Daarvoor is de oliebol te zoet en te vet. Ga op zoek naar zoet en experimenteer met je beslag.

Onze suggesties

Port & Tonic Graham’s Blend N°5 & N°12

Verkrijgbaar bij: Graham’s Shop

Doen we witte port of toch port en tonci? Het kan allebei, maar we zijn zo’n fan van deze cocktail. En het bleek zo’n ontzettende verfrissende combinatie voor bij de oliebol dat we het toch niet konden laten. Lekker met een steranijs of een kaneelstokje (gebruik geen munt in dit geval). Probeer trouwens ook de Graham’s Blend N°12 Ruby. 

Betuws Wijndomein Lingewit Edelzoet – Solaris 

Verkrijgbaar bij: Betuws Wijndomein & Wijnwinkel bob 

Solaris die iets later en dus extra rijp wordt geoogst. Het doet denken aan dubbelfris in de goede zin van het woord. Het is licht, sappig en vooral lekker Hollands. Goed bij de oliebol!

Suppai Umeshu – Heiwa Pruimsake

Verkrijgbaar bij: Dutch Wasabi

Heerlijk verfrissende Japanse pruimensake met een geur die doet denken aan amaretto. Bitterkoekjes, amandel, pruim en zacht zoet. Ideaal bij de oliebol met krenten en zoet genoeg om overeind te blijven bij het vette geweld van de oliebol. 

Gröhl Sackträger Riesling Trockenbeerenauslese 9%

Verkrijgbaar bij: Vindict

Trockenbeerenauslese bij een trockenbeerenbol. Combineer deze wijn met oliebol met krenten. Deze unieke TBA wordt namelijk niet elk jaar gemaakt, omdat het alleen gemaakt kan worden van druiven die aangetast zijn met edele rotting. Het resultaat is een vloeibaar dessert waar zoet en zuur compleet met elkaar in harmonie zijn ook bij de oliebol. Voor als je een exclusieve combinatie wil bij een oer-Hollandse traktatie. 

Rive di San Michele extra dry Prosecco 

Verkrijgbaar bij: Pandora’s Bottle 

Fantastisch frisse en sappige Grand Cru Prosecco van een speciale wijngaard. Deze prosecco heeft 14 gram restsuiker en werd ons getipt door Sarinah van Pandora’s Bottle in Gouda. Het is juist door zijn frisheid en licht zoete afdronk een leuke bubbel bij de oliebol waar je iedereen blij mee maakt. En betaalbaar, dat is ook wel fijn.

Bordelet Poiré 

Verkrijgbaar bij: Pomme d’Or en Odile Hemmen in Rotterdam

Cider is fris, mousserend en lichtzoet en doet het natuurlijk fantastisch bij een oliebol met appel. Ook fijn dat het net wat lager in alcohol is en daarmee heel toegankelijk. 

Champagne Henri Giraud Ratafia Champenois ‘Solera 1990-2013’

Verkrijgbaar bij: Pasteuning of Vinetiq

Henri Giraud is de voorzitter van de vereniging van Ratafia-makers in Champagne. Hij is er dus op gebrand iets goeds in de fles te krijgen. De ratafia rijpt in een 20 jaar oude solera en is daardoor licht geoxideerd. Je ruikt karamel, een parade van rijpe gele en rode appels en gedroogd fruit. Zoet maar niet te, en ook de alcohol is met 16% prima bij een vette oliebol. Onze dikke tip: scoor ook een appelbeignet en je hebt gegarandeerd succes. 

Louis Casters Ratafia

Verkrijgbaar bij: DisDonc

Dit is al jaren dé hit bij pepernoten. Maar wij trekken dat gewoon door naar oudejaarsavond. Deze ratafia kan ook prima bij de oliebol met of zonder rozijnen. Zacht zoet, rijpe appel, amandelspijs en een zweem vanille.

Heenwerf Ratafia Likeurwijn

Verkrijgbaar bij: Wijnwinkel bob 

Waarom Ratafia uit de Champagne als we ook in Nederland onze eigen Ratafia maken? Dit komt uit Kruisland en wordt gemaakt door Landgoed Heenwerf. Marnix is buitengewoon kundig in het destilleren en maakt verschillende stijlen Ratafia die bijzonder van smaak zijn en goede combineren met oliebollen. 

Kutbier met pruim – Blond 6,3%

Verkrijgbaar bij: Brouwerij Boegbeeld 

We zijn weer zó inclusief en dus hebben we ook aan een biertip gedacht. Toevallig liepen we tegen dit Kutbier met pruim aan (ja dit is de echte naam). Het bekendste bier van Brouwerij Boegbeeld. Het ongecensureerde verhaal vind je in de podcast, voor nu zeggen wij: dit bier is top bij oliebollen. 

La Caudrina, Moscato d’Asti 

Verkrijgbaar bij: Platenburg en Vindict

Het is een inkoppertje, maar het werkt wel. What’s not to like about Moscato d’Asti? Vrolijk en opgewekte bubbel, zo zitten wij vaak ook in de wedstrijd. Aromatisch, zacht zoet en ook schappelijk geprijsd. Allemansvriend!

Cantina Paltrinieri, Leclisse, Lambrusco di Sorbara Frizzante, 2022

Verkrijgbaar bij: Okhuysen

Kan rode wijn bij oliebollen? We namen de proef op de som en kwamen uit bij deze Leclisse. In de neus veel rood fruit met een romige afdronk. Fris, sappig en aromatisch genoeg voor de oliebol. Dus ja, ook rood kan, maar neem iets met een zoetje en bij voorkeur ook bubbels. Combineert het beste bij een oliebol met krenten. 

Toselli Spumante

Verkrijgbaar bij: Drankgigant

‘Dikke alcoholvrije tip van Esmee Langereis bij oliebollen’. Gemaakt van druivensap waar wijnproducent Bosca normaal hun ‘echte’ moscato d’Asti mee maakt. Normaal stopt de vergisting eerder, maar hier is ‘ie nooit gestart. Dit is most van moscato gebotteld met koolzuur. Werkt als een trein. Sappig, fruitig en druif typsiche aroma’s van bloemen, appel en – jawel – druif. Meer alcoholvrije tips van Esmee? Klik dan hier!

Onze conclusie

Onze conclusie: we hebben suikers nodig. Kies een wijn – versterkt, stil of mousserend – met een beetje restzoet. Dat slaat de brug met het zoete van de oliebol.

Begin Oudjaarsdag vooral met je mooiste fles champagne. Tegen de tijd dat de oliebollen op tafel komen, zit iedereen al lekker in de wedstrijd en maakt het eigenlijk niet meer uit wat je opentrekt 😉

Happy new year, maak er een mooi feestje van!

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.