Nadien de Visser is de oprichter van Le Club des Vins.
Het idee begon in Frankrijk – where else?

2011 – La Douce France

In 2011 pakte ik, Nadien de Visser, mijn biezen en vertrok voor een studie naar la douce France. Ik ruilde de Rotterdam School of Management in voor een half jaar studeren aan de Université d’Aix-Marseille. Mijn nieuwe thuis werd het schilderachtige stadje Aix-en-Provence.

Het gebeurde allemaal op het terras tegenover Hotel de Ville. Geen bruisend plein, maar met een lekker lentezonnetje en een rosé in je hand heb je verder weinig nodig. Het eerste slokje rosé onder de Provençaalse zon veranderde mijn leven. Het was iets wat ik nog nooit had geproefd. (Mind you: ik was student en kwam niet verder dan een chardonnay in hometown Rotterdam). Het kwaad was geschied: hier wilde ik alles over weten!

Ik bezocht chateaux in de omgeving, ging naar alle proeverijen die ik kon vinden en kreeg de smaak flink te pakken. Elke week liet ik me onderwijzen en adviseren door de eigenaar van de lokale wijnwinkel en kwam ik weer thuis met Sancerre, Gigondas of Beaumes-de-Venise. Ondertussen had ik mijn eerste wijnboek – The Wine Bible – besteld, zodat ik alle gebieden meteen kon opzoeken. Elke bladzijde vertelde me weer iets nieuws.

Na zes maanden zat mijn Franse avontuur erop en gooide ik de TGV vol met wijn. Ik kon niet wachten mijn wijnverhalen aan het thuisfront te vertellen en organiseerde mijn eerste wijnproeverij voor vrienden en familie. Een feest was geboren. Dat doen we nog een keer en nog een keer….

Zo ontstond Le Club des Vins – de naam had ik in Frankrijk al bedacht. Een paar jaar en tientallen wijnproeverijen verder besloot ik een website op te richten. “The 2000s called, they want their blog back”. De hoogtijdagen van de blogging scene waren misschien over, maar daar had ik geen boodschap aan. En begon te tikken…

2017 – WSET3 gehaald

Een paar jaar na Frankrijk schreef ik me in voor de wijncursus SDEN3 bij Wijnkoperij Platenburg (die ik grappig genoeg nu zelf geef). Daarna besluit ik verder te gaan met WSET3. Begin 2017 slaagde ik ‘met merit’ en raak ik steeds meer in de ban van wijn, schrijven over wijn en het geven van proeverijen.

2018 – ontslag bij Hallmark

Langzamerhand begon deze hobby steeds grotere vormen aan te nemen. Eind 2018 besloot ik all-in te gaan: ik nam ontslag bij Hallmark Cards en zei daarmee vaarwel tegen mijn maandelijkse salaris. Dat was even slikken, maar nu ik er op terug kijk: de beste beslissing van mijn leven. Het was een sprong in het diepe, maar elke dag wakker worden en doen wat je leuk vindt – dat wil toch iedereen?

Ondertussen schrijf ik me in voor de volgende studie: WSET Diploma Course.

2019 – eerste podcast

Wat blijkt? We hebben een ultra-gezellige klas. Met Jan Jaap Altenburg, destijds sommelier bij Restaurant Bentinck in Amerongen, besluit ik een podcast te maken. Het is de eerste Nederlandse podcast over wijn. Onze eerste aflevering is leuk, maar we snappen tegelijkertijd geen bal van audio. Gelukkig zijn onze luisteraars vergevingsgezind en blijven de luistercijfers elke maand stijgen.

2021 – WSET4 gehaald

Het was even afzien, die twee corona-jaren, maar Le Club heeft het gered. WSET liep vertraging op doordat lessen niet door konden gaan, maar ook dat papiertje heb ik uiteindelijk ‘met merit’ gehaald. Ik mag nu de titel DipWSET achter mijn naam zetten. Omdat ik de beste resultaten had van mijn jaar, krijg ik Weinakademiker aangeboden. Dat wordt de volgende missie.

Er gebeurde nog meer in 2021. Ik werd genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar. Ik heb grote bewondering voor de andere genomineerden van dit jaar en de afgelopen twee jaren. Het is een enorme eer dat ik daar tussen mag staan. 

wijnvrouw van het jaar

Update: Claudia van Dongen ging er met de titel vandoor. Terecht, want zij zit al jaren in de wijnwereld én heeft zelfs haar eigen wijnopleiding gemaakt (the dream).

2022 – Covid is voorbij

De eerste twee jaar van mijn onderneming waren gekke jaren. Ik had mezelf een jaar gegeven om te te onderzoeken of ik van Le Club des Vins een bedrijf kon maken, waar ik in ieder geval mezelf volledig van kon betalen. Dat lukte, met hakken over de sloot in 2019. Ik had het jaar overleefd, veel geleerd en zin in een tweede ondernemersjaar. Then, COVID happened. Alles werd anders. Geen cursussen meer, maar wel ineens héél veel bestellingen in De Fanshop. Ik breid de Fanshop uit met nieuwe producten en lanceer de examentrainingen. In het voorjaar van 2022 verdwijnt COVID langzaam maar zeker uit het dagelijks leven en begint ‘het nieuwe normaal’.

En dat nieuwe normaal houdt onder andere in: reizen! Veel wijngebieden staan te popelen om hun streek te laten zien en de wijnen te laten proeven. Ik vlieg naar de Women in Wine Expo in Georgië, mag binnenkijken bij Herdade de Esporaõ in Alentejo, vertrek naar Zuid-Afrika voor Cape Wine, volg de Spanish Wine Educator Course in Madrid, leer het naadje van de kous over sherry in Jerez en mag ook nog eens mee met de Volcanic Wine Trip (een combi-bezoek aan Soave en Santorini). Geweldig, dat nieuwe normaal bevalt mij wel.

Halverwege december openen de deuren van de eerste echte fysieke winkel van Le Club des Vins. Goals: een shop-in-shop in de nieuwe winkel van Vindict Wine op de Docklandseweg 3-5 in Amsterdam-Noord.

blank