Het verhaal van Le Club begon in Aix-en-Provence. In 2011 pakte ik mijn biezen en vertrok voor een studie naar la douce France. Ik ging een halfjaar studeren aan de Université d’Aix-Marseille en woonde in het schilderachtige stadje Aix-en-Provence.

Het gebeurde allemaal op het terras tegenover Hotel de Ville. Geen bruisend plein, maar met de zon op je kanis en een rosé in je hand heb je verder weinig nodig. Het eerste slokje rosé onder de Provençaalse zon veranderde mijn leven. Het was iets wat ik nog nooit had geproefd. (Mind you: ik was student en kwam niet verder dan een chardonnay in hometown Rotterdam). Het kwaad was geschied: hier wilde ik alles over weten!

Ik bezocht chateaux in de omgeving, ging naar alle proeverijen die ik kon vinden en kreeg de smaak flink te pakken. Elke week liet ik me onderwijzen en adviseren door de eigenaar van de lokale wijnwinkel en kwam ik weer thuis met Sancerre, Gigondas of Beaumes-de-Venise. Ondertussen had ik mijn eerste wijnboek – The Wine Bible – besteld, zodat ik alle gebieden meteen kon opzoeken. Elke bladzijde vertelde me weer iets nieuws.

Na zes maanden zat mijn Franse avontuur erop en gooide ik de TGV vol met wijn. Ik kon niet wachten mijn wijnverhalen aan het thuisfront te vertellen en organiseerde mijn eerste wijnproeverij voor vrienden en familie. Een feest was geboren. Dat doen we nog een keer en nog een keer….

Zo ontstond Le Club des Vins – de naam had ik in Frankrijk al bedacht. Een paar jaar en tientallen wijnproeverijen verder besloot ik een website op te richten. “The 2000s called, they want their blog back”. De hoogtijdagen van de blogging scene waren misschien over, maar daar had ik geen boodschap aan.

Langzamerhand begon deze hobby steeds groter te worden en eind 2018 besloot ik all-in te gaan. Ik nam ontslag bij Hallmark Cards en zei daarmee vaarwel tegen dat maandelijkse salaris. Dat was even slikken, maar nu ik er op terug kijk: de beste beslissing van mijn leven. Het was een sprong in het diepe, maar elke dag wakker worden en doen wat je leuk vindt – dat wil toch iedereen?

WSET Diploma Course

Een paar jaar na Frankrijk schreef ik me in voor de wijncursus SDEN3 bij Wijnkoperij Platenburg (die ik grappig genoeg nu zelf geef). Begin 2017 slaagde ik ‘met merit’ voor WSET3 en twee jaar later startte ik met WSET Diploma waarvan ik uitgebreid verslag doe op Le Club des Vins. In 2021 slaagde ik ‘met merit’ en mag ik de titel DipWSET achter mijn naam zetten. Genietings.

Le Club des Vins is een platform voor wijnfans.

De kers op de taart

In 2021 was ik genomineerd ben voor Wijnvrouw van het Jaar 2021. Ik heb grote bewondering voor de andere genomineerden van dit jaar en de afgelopen twee jaren. Het is een enorme eer dat ik daar tussen mag staan. 

wijnvrouw van het jaar

Update: Claudia van Dongen ging er met de titel vandoor. Terecht, want zij zit al jaaaaaren in de wijnwereld én heeft zelfs haar eigen wijnopleiding gemaakt (the dream).