S02E03 Hoe proef je witte wijn?

S02E03 Hoe proef je witte wijn?

In deze afleveringen vertellen we meer over wijnproeven. Natuurlijk kunnen we een wijn lekker of niet lekker vinden, maar echt objectief is zo’n woord niet. Wat jij lekker vindt, vindt je buurman misschien niet te pruimen. Wijnproeven gaat op een andere manier. We gebruiken de systematische methode ontwikkeld door WSET die je in staat stelt een wijn in een hokje te plaatsen.

Liever luisteren in een andere app? Check deze link >

We gaan van lekker wijn drinken naar serieus proeven. Hoe zijn de zuren? Wat ruiken we? Heeft de wijn houtrijping ondergaan? Het zijn allemaal componenten die je kunt (leren) herkennen. Zo kun je wijnen gaan vergelijken en handig: een wijn objectief beoordelen op kwaliteit. En dat je misschien niet meteen ruikt wat de docent ruikt tijdens je eerste lesavond is natuurlijk compleet logisch. Als je een taalcursus Frans volgt, moet je toch ook je vocabulaire ontwikkelen? Het kost tijd, maar geloof ons: oefening baart kunst! Lekker veel proeven.

Systematic approach to wine tasting

De WSET-proefmethode voor ieder niveau vind je hier. Voor SDEN2 heb ik zelf een proefformulier gemaakt die een beetje tussen WSET en SDEN in zit. Die kun je hier downloaden.

In de podcast verwijzen we naar malolactische omzetting. Op Le Club des Vins staat een artikel hierover .

Boekenhoek

In de boekenhoek deze week het boek Beyond flavour van Nick Jackson MW.

Tot slot

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.