8x Wa-wai-wat? De wijngebieden met een W van Nieuw-Zeeland

8x Wa-wai-wat? De wijngebieden met een W van Nieuw-Zeeland

Over twee weken staat het grote examen van WSET Diploma voor de deur. Ik ben nog even alle gebieden (ehh..) aan het herhalen die voor mij minder tot de verbeelding spreken. Pretty much de hele nieuwe wereld. Ik kom er achter dat er in Nieuw-Zeeland heel veel wijngebieden beginnen met een W, of zelfs met ‘Wai’ – wat water betekent in het Maori. Logisch.

Maar toch kan ik er geen geen touw aan vastknopen, dus tijd voor een overzicht. Van noord naar zuid zijn dit de gebieden die beginnen met een W in Nieuw-Zeeland.

Waiheke Island

Waiheke Island is een subregio van Greater Auckland, wat ooit de grootste wijnregio van Nieuw-Zeeland was, maar inmiddels ingehaald is door Marlborough. Waiheke Island is ietsje warmer dan de rest van Auckland en heeft zich daarom bewezen als een perfecte plek voor cabernet sauvignon en syrah (medium tot volle body, zwart fruit en houtaroma’s). Het gebied wordt omringd door water, waardoor de temperatuur minder snel afkoelt ‘s nachts en laatrijpende druivenrassen dus een kans krijgen om volledig rijp te worden.

TIP: De Gouden Ton verkoopt wijnhuis Man O’ War uit Waiheke Island.

Wairarapa

We reizen via Gisborne en Hawke’s Bay naar het zuidelijke punt van het Noordereiland en belanden in Wairarapa. Eentje om te onthouden, want hier komen enkel topwijnen vandaan. De bekendste subregio is Martinborough. Het is hier koeler dan in Waiheke Island met een groter verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Dat is voor een groot deel te danken aan de Cook Strait (de straat tussen het Noorder- en Zuidereiland) die koele – en soms harde – winden met zich mee brengt. De belangrijkste druivenrassen zijn sauvignon blanc (hoge zuren, plantaardig maar minder dan Marlborough) en pinot noir (medium+ zuren, rode kersen, zwarte pruim, hoge intensiteit). Verschillende bodemsoorten, maar alluviale kiezelbodems met leem en loess domineren. Dat draagt bij aan een langzamere rijping, omdat leem en loess net iets minder snel opwarmen dan stenige bodems.

Ik vergelijk dit stukje Nieuw-Zeeland in mijn hoofd vaak met de Elzas, maar dan met een (nog) langer groeiseizoen.

blank
Bron: Winefolly

TIP: Wijnkoperij Platenburg verkoopt wijnhuis Dry River uit Martinborough. Prachtige wijnen van Elzas-rassen.

Wairau

In het noordoosten van het Zuidereiland ligt Marlborough wat weer onderverdeeld wordt in de subregio’s Wairau, Awatere en Southern Valleys. De wijngaarden liggen tussen de rivier Wairau en Cloudy Bay (de baai, dus). Het ligt redelijk afgeschermd van de Pacifische Oceaan, waardoor het verschil tussen dag- en nacht iets groter wordt. Over het algemeen zijn de bodems hier best wel vruchtbaar, wat betekent dat de opbrengsten automatisch hoger liggen.

De sterspeler in Wairau is uiteraard sauvignon blanc. Wat veel boeren hier doen, is de wijnstokken in verschillende oriëntaties aanplanten. De rijen in de volle zon produceren super geconcentreerde druiven met aroma’s van tropisch fruit, de rijen met minder zon zorgen voor de plantaardige tonen.

Waimea Plains

Naast Marlborough ligt Nelson, in de noordwestkant van het Noordereiland. Direct grenzend aan Marlborough vind je Waimea Plains. Waimea betekent ‘riviertuin’ in het Maori, verwijzend naar het feit dat hier ooit een rivier stroomde. Ook hier speelt sauvignon blanc een grote rol. Daarnaast is er pinot noir (fris, rood fruit, lichte body) en een klein beetje chardonnay, pinot gris, riesling en gewurztraminer.

Waipara Valley en Waikari

Typefout? We hadden Wairarapa toch al? Klopt. Wairarapa ligt op het Noordereiland en Waipara ligt in het noorden van Canterbury op het Zuidereiland. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is hier nog extremer dan in Marlborough, omdat we hier nog zuidelijker liggen. De regio ligt perfect in de regenschaduw van de Zuidelijke Alpen. Dit gecombineerd met warmen noordelijke winden maakt irrigatie vaak noodzakelijk. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de kans op schimmel klein blijft. Waipara in het bijzonder profiteert ook van de Teviotdale Hills, die de regio beschermt tegen kou. De beste wijngaarden liggen op de uitlopers hiervan. Waikari ligt iets meer landinwaarts van Waipara. In beide regio’s wordt voornamelijk sauvignon blanc, pinot noir (van licht tot volle body, altijd met hoge zuren) en riesling (heel expressief, ook late harvest) geproduceerd.

Wanaka

Wanaka is een klein gebied in het noordelijke deel van Central Otago. De wijngaarden liggen verspreid langs het Wanaka-meer en het plaatsje Luggate. Door de nabijheid van het meer is het hier koeler en natter dan de rest van de regio. Het belangrijkste druivenras is pinot noir (diepe kleur, volle body, goede zuren, rijpe tannine, rijp fruit als pruim) met 70% van de aanplant in Central Otago. Daarnaast staat er pinot gris, riesling en gewurztraminer aangeplant.

Waitaki

Waitaki ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Wanaka, maar dan aan de oostkant van de Zuidelijke Alpen. Het is een jong gebied met wijngaarden die nog geen 20 jaar oud zijn. Waitaki ligt in de regenschaduw van de Zuidelijke Alpen. In de zomer is het warm, de herfst is droog en de winter is koud. Die droge herfst zorgt ervoor dat de druiven lang kunnen blijven hangen, super geconcentreerde smaken en rijpe tannine kunnen ontwikkelen. Anders dan in Central Otago vind je hier veel kalksteen in de bodem. Dezelfde druivenrassen – met pinot noir voorop – staan hier aangeplant.

Wai wai wat?

Oké, het is me iets duidelijker geworden. Soms heb je gewoon overzicht nodig. Het helpt ook dat ik zelf de exclusieve distributeur ben van De Long Wines Maps en de hele woonkamer vol heb gehangen met kaarten en post-its.

nieuw zeeland wijnkaart

Wijnkaart: Nieuw Zeeland

Vanaf nu weet jij precies waar Central Otago, Martinborough en Hawke’s Bay liggen, want Nieuw-Zeeland is meer dan alleen Marlborough. Hang deze wijnkaart op een handige plek en stamp alle wijngebieden van kiwi-country in je hoofd.

Het is niet per se de bedoeling dat je deze gebieden letterlijk in je hoofd stampt. Ik denk dat het belangrijker is de uitzonderingen te kennen. Waiheke Island ligt helemaal bovenin, dichterbij de evenaar dus warmer dan Wanaka in het zuiden. Met logisch nadenken kom je heel ver. Hoop ik…


Bron titelfoto: The Drinks Business

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.