Een wijnfan in… Sanlúcar de Barrameda

Een wijnfan in… Sanlúcar de Barrameda

Een bezoek aan de sherrydriehoek stond al zolang op mijn lijstje. Eindelijk was het dan zover – begin oktober 2021 – wat overigens qua weer een perfecte tijd is om deze streek te bezoeken. Geen wolkje aan de lucht en een gemiddelde temperatuur van 25 tot 28 graden. En de manzanilla binnen handbereik. Wat wil een mens nog meer?

Hieronder vind je een rijtje tips in Sanlúcar de Barrameda.
Hoe kom je er? Het is een iets langer dan een uur rijden van het vliegveld van Sevilla.

Restaurants

El Espejo – hip dineren

Op de eerste avond eten we bij El Espejo, een restaurantje dat net iets buiten het oude centrum van Sanlúcar ligt. Minder TL-lichten, meer planten en industrieel doch gezellig qua inrichting. Heel mooi. De wijnkaart mag er ook zijn met uiteraard leuke, lokale producenten zoals Cota 45, Muchada-Léclapart en La Callejuela.

El Espajo – Calle Caballeros, 11

Casa Balbino – tortillitas de camarones

Als je in Sanlúcar bent, dan – zo blijkt – moet je echt de tortillitas de camarones van Casa Balbino proberen. Vrij vertaald zou ik ze platte garnalenbeignets noemen. Je kunt op het terras neerploffen of de tortillitas aan de bar bestellen. Wij staan een kwartiertje aan de bar totdat een local er ons op attendeert dat je gewoon keihard moet schreeuwen. Ze doen hier niet aan nummertjes of ‘wie het eerst komt of het eerst maalt’. Wie het hardste schreeuwt, gaat door naar de volgende ronde. Goed om te weten. We bestellen een aantal tortillitas para llevar (om mee te nemen) en klappen ondertussen een manzanilla aan de bar. Het leven is goed in Sanlúcar.

Casa Balbino, Plaza del Cabildo, 14

sanlucar de barrameda sherry wijn

Eten met uitzicht op de Guadalquivir

Ook kun je in Sanlúcar heerlijk aan de rivier lunchen. Dikke tip: reserveer! Het is hier razenddruk. We hadden een tip gekregen, maar daar konden we helaas niet terecht. Kijk of je meer geluk hebt en reserveer bij Avante Claro. Aan het strand, klassieke keuken en mooie wijnkaart. Meer heb je niet nodig, toch?

Jerez de la Frontera ligt op 15 minuten rijden van Sanlúcar de Barrameda. We hebben in het hotel van Tio Pepe geslapen. Was top (de toeristische rondleiding in de bodega kun je met een gerust hart overslaan).

Toffe bodegas om te bezoeken in Sanlúcar de Barrameda

Cota 45

De naam Cota 45 is een verwijzing naar 45 meter boven zeeniveau, de plek waar – volgens oprichter Ramiro Ibáñez – de beste albariza-bodems te vinden zijn. Ibáñez komt uit een nieuwe generatie wijnmakers, die de streek uit de slob trekt. Hij lapt oude tradities op, neemt afscheid van het druivendistillaat en maakt onversterkte sherry. Een van mijn favorieten is de UBE Miraflores, een biologisch gerijpte witte wijn. Een fantastische combi met oesters. We zouden het een manzanilla light kunnen noemen. Het heeft acht maanden flor gehad, heeft die ziltige tonen kenmerkend voor Sanlúcar en een geweldige doordrinkbaarheid.

Meer weten? Ik schreef er eerder deze blog over.
Te koop bij Olaf Kerstens (Nederland) en Xpertvinum (België)

Muchada-Léclapart

Het idee alleen al geeft me een FOMO-gevoel – dit wil je toch proberen? Muchada-Léclapart is een samenwerking tussen twee wijnboeren, Alejandro Muchada komt uit Andalusië, David Léclapart uit Champagne. Via-via kon Alejandro een oogst mee pakken in de Champagne en belandde bij Léclapart. Hij raakte in de ban van de biodynamische werkwijze en de filosofie van David. Het omgekeerde gebeurde een paar jaar later, toen David naar Sanlúcar kwam en omvergeblazen werd door de albariza-bodems aldaar. In 2015 besloten ze de handen ineen te slaan en samen een wijnmakerij in Sanlucar op te richten. In totaal bezitten ze drie hectare wijngaard, verdeeld over drie percelen met het grootste deel in de beroemde Miraflores pago. Hun doel is om een wijn te maken die het terroir en de druif tot uiting brengen, zonder flor en zonder de toevoeging van alcohol. Let wel, het zijn wijnen voor gevorderden. Karafferen en uit grote glazen drinken.

Nieuwsgierig? Te bestellen bij De Bruijn Wijninkopers >

Viña Callejuela

Viña Callejuela is ook zeker het bezoeken waard. Wij hadden er helaas geen tijd meer voor, maar ik wil zeker de volgende keer een bezoek aan deze bodega brengen. Hier gebeurt het: bij Viña Callejuela voel je de nieuwe energie van de streek. Ze maken prachtige wijnen, waaronder een waanzinnige Oloroso (El Cerro genaamd), maar ook verschillende vino de pasto (van verschillende pago’s). Ook leuk: ze zijn bezig met een mousserende wijn.

Te koop bij Anfors (Nederland) en Xpertvinum (België)

juan pinero sherry

Juan Piñero

Aan het etiket te zien zou je denken dat ze al decennia meegaan, maar nee: Juan Piñero is een relatief jonge bodega. De bodega zag het levenslicht in 1992, toen Juan Piñero – een vastgoedmagnaat – een 3000 m² bodega kocht in Sanlúcar de Barrameda. Wel handig om een woordje Spaans te spreken, want ze spreken er geen woord Engels.

Te koop bij Xpertvinum

La Gitana

De manzanilla van La Gitana is een echte klassieker. Licht, crispy, ziltig en bovenal dorstlessend. Bordje gamba’s erbij en je bent klaar voor de lunch. Sherry die rijpt onder een laag flor is in principe een fino, tenzij de rijping plaatsvindt in Sanlúcar de Barrameda, dan noemen we het een manzanilla. Hoewel de wijn gerijpt moet worden in Sanlúcar de Barrameda, mogen de druiven uit de hele streek komen. In het geval van La Gitana komt een groot gedeelte van de druiven uit Jerez, zelfs de basiswijn wordt in Jerez gemaakt. De rijping vindt vervolgens plaats in de bodega in Sanlúcar de Barrameda op een paar kilometer afstand van de Atlantische Oceaan. Het is er koeler en vochtiger en dat zorgt voor een andere ontwikkeling van de flor en dus een andere (meestal lichtere en delicatere) stijl sherry.⁠

Te koop bij De Gouden Ton.

Domingo Pérez Marín (La Guita)

We kunnen dit rijtje niet sluiten zonder La Guita, de benchmark van Sanlúcar. En dat voor nog geen vijf euro bij de Gall & Gall. Scoor ‘m op een goede zomerdag, maak een borrelplankje met jámon en manchego en waan je in Spaanse sferen.

Te koop bij Gall & Gall

sherry boek

Sherry

Maligned, Misunderstood, Magnificent

Drie woorden die sherry niet beter kunnen omschrijven. Het heeft een slecht imago, dat komt omdat niemand begrijpt hoe prachtig en uniek het is.

Hotel Albariza – boutique hotel

You had me at albariza. Albariza verwijst namelijk naar die beroemde bodem: witte kalk. Een bodem met een enorm hoge pH, waardoor er behalve druivenstokken vrij weinig groeit. Dat is overigens weer een leuk bruggetje naar de gemiddelde menukaart in Andalusia, die doorgaans bestaat uit jámon, jámon en oh ja – jámon. Groente is in geen velden of wegen te bekennen hier.

Albariza is een boutique hotel, centraal gelegen in Sanlúcar, op steenworpafstand Bodegas Juan Piñero, zo bleek. Het heeft alles wat je verwacht van een boutique hotel: een goed (a la carte) ontbijt, goede bedden en een buitenplaats waar je gezellig kunt zitten.

Boutique Hotel Albariza – Calle Bolsa, 63

Meer sherry?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.