Geproefd: Champagne Dom Pérignon, 2012

Geproefd: Champagne Dom Pérignon, 2012

Geproefd, december 2022 door Nadien de Visser

In december 2022 organiseerde ik een champagneproeverij en het leek me geweldig om af te sluiten met een champagne die iedereen kent, maar lang niet iedereen heeft geproefd. A bucket list wine. Toen ik voor de eerste keer Dom Pérignon proefde, was ik er zeker een week van ondersteboven. Het gebeurde tijdens een WSET4 les, niet dat je daar standaard Dom krijgt, maar we hadden het geluk met een gul klasgenootje. Om de conclusie kon je niet heen, dit was zonder meer een outstanding champagne.

Zo ook weer deze Dom. Het is de 2012 vintage, wat oud lijkt, maar eigenlijk de jongste versie is. De champagnes van Dom Pérignon rijpen tenminste acht jaar in de kelders. Dat is uitzonderlijk lang, aangezien de gemiddelde champagne maar een jaar tot anderhalf jaar rijpt. Maar Dom P. is ook geen gemiddelde champagne. Het is – samen met Krug – het vlaggenschip van LVMH, het moederbedrijf waar o.a. ook Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Ruinart ondervallen. De rijping gebeurt overigens in kelders van Moët & Chandon, een 28 kilometer lang gangenstelsel, gevestigd op de Avenue du Champagne in Épernay.

“Dom Pérignon or Krug? The ultimate first-world problem. But the rivalry between these two famous prestige champagnes from LVMH, the luxury brand owner par excellence, is fun to observe, even if you’d never dream of spending £150 on a bottle of champagne.”

Lees verder op Jancis Robinson >

Uitvinder van champagne

Dom Pérignon is vernoemd naar een 17e-eeuwse benedictijner monnik, Dom Pierre Pérignon (1638-1715). Lange tijd werd gedacht dat deze monnik de uitvinder was van champagne, maar nee, hij was juist zijn hele leven bezig met het wegwerken van de belletjes in de wijnen. Champagne hebben we te danken aan de Engelsen. Wat we wel op Dom’s conto mogen schrijven, is de ontwikkeling van het ‘blend’-proces, waarbij wijnen van verschillende druivenoogsten worden gemengd om een consistent smaakprofiel te creëren. Een handige vondst in het wisselvallige klimaat van Champagne, waar we nu nog steeds de vruchten van plukken.

2012

Het was geen makkelijk jaar, 2012, met voorjaarsvorst, regen, hagel, kou maar ook een hittegolf. Ondanks deze stress, voor druif en wijnmaker, bleven de druiven gezond.

  • Producent: Dom Pérignon
  • Herkomst: Champagne
  • Vintage: 2012 
  • Druiven: geheim, maar men zegt ongeveer 50% / 50% pinot noir en chardonnay

Lees hieronder de volledige proefnotitie van Dom Pérignon 2012.

Proefnotitie
Dom Pérignon, Brut Champagne, 2012

Geur

Intrigerende geur van rotjes en citroenmousse. Het evolueert in je glas en maakt dat je niet kunt stoppen met ruiken. Dom Pérignon staat bekend om hun reductieve stijl, dus iets van rotjes, flint of lucifer vind je vaak terug in de blend. En dat gaat gepaard met een levendige aroma’s van citroenzest, witte perzik en brioche met – welja – citroenmarmelade.

Smaak

Spanning, energie, lengte, citroen, zuren, brioche, iets toast en hazelnoten, mooie vulling. Het is nog een baby. Dit is het enige moment in je leven dat je de tijd vooruit wil spoelen en deze champagne wil proeven in 2033.

Wijnspijs

Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas.

Te koop

Dom Pérignon Champagne is verkrijgbaar bij Bovino.nl


Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.