Geproefd: Comm GM Burlotto, Barolo Monvigliero, 2018

Geproefd: Comm GM Burlotto, Barolo Monvigliero, 2018

Geproefd, november 2022 door Nadien de Visser

Nog nooit heb ik zo’n verfijnde Barolo geproefd. Ik denk dat ik met deze Barolo pas de essentie van nebbiolo begreep. In november ging ik op bezoek bij Burlotto en ben ik rondgeleid door Fabio Alessandria, vijfde generatie van het wijnhuis en is samen met zijn vader verantwoordelijk voor de wijnen. Het wijnhuis ademt traditie. Bij binnenkomst zien we de enorme houten vaten al staan. “Hierin doen we de vergisting”, vertelt Fabio. De druiven worden met de hand geoogst. De wijngaard in Monvigliero is 2,02 hectare groot en op vijf verschillende tijdstippen aangeplant (tussen 1958 en 2015). Het ligt op een zuidelijke expositie met een maximale hoogte van 300 meter. Burlotto oogst hier later dan menig ander op de Monvigliero cru, maar halen de druiven wel eerder binnen dan de druiven van de Cannubi cru (iets koeler).

Na de vergisting van hele trossen inclusief 60 dagen schilweking zelfs met de voet gekneusd (dit geldt voor deze Barolo, niet voor alle wijnen). Daarna rijpt de wijn drie jaar in vaten van 35 tot 50 liter van Slavonische en Allier eikenhout. De fles wordt gebotteld en verblijft nog negen maanden in de kelder voordat ‘ie op de markt wordt gebracht.

Met de hand oogsten, 60 dagen schilweking en vergisting in grote open vaten, met de voet gekneusd – veel traditioneler kan bijna niet, toch? Ik associeerde deze traditionele manier van wijn maken altijd met rustieke wijnen en wijnen die langdurige flesrijping nodig hebben om in volle glorie te shinen. Deze wijn is allesbehalve rustiek. Het wordt ongetwijfeld nog mooier na flesrijping, maar het is nu – wij proefden dus 2018 – al zo verfijnd.

  • Producent: Comm GM Burlotto
  • Herkomst: Barolo
  • Vintage: 2018 
  • Druiven: 100% nebbiolo

Lees hieronder de volledige proefnotitie van Burlotto Barolo Monvigliero 2018.

Proefnotitie
Comm GM Burlotto, Barolo Monvigliero, 2018

Geur

Hier kun je aan blijven ruiken. Wat een intensiteit. Verfijnde aroma’s van aalbessen, frambozen en kersen, die fantastische rozengeur, rozenbottels ook, en fijne kruidigheid: kardamon, nootmuskaat, anijs, kaneel. Een hint van sinaasappel/grapefruitschil die de wijn nog meer spanning en energie geeft.

Smaak

Ontzettend verleidelijk en gelaagd. Goed geïntegreerde, fijne tannine, hoge zuren zoals nebbiolo betaamt. Rijp en rijk, fijne hint van zoete specerijen. Een wijn waarvan je geen genoeg kunt krijgen.

Wijnspijs

Truffels, what else?

Te koop

Verkrijgbaar bij Odile Hemmen en Eck en Maurick in zeer gelimiteerde oplage.


Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.