Een wijnfan in… Epernay (en Champagne)

Een wijnfan in… Epernay (en Champagne)

Een paar weken geleden toen ik op een terras in Bloemendaal zat, werd ik gebeld door @sommeljj. “Zullen we naar de Champagne?” Dat liet ik me geen twee zeggen. Let’s go! Ik bedoel: on y va!

Met een PCR-test op zak karden we gezellig zuidwaarts. Een weekendje Champagne is zo gek nog niet. Vanaf Rotterdam is het maar 4,5 uur rijden. Waarom doen we dit niet vaker? In dit artikel neem ik je mee met ons weekendje in de bruisende wijnstreek. Wat valt er te beleven en wat mag je absoluut niet missen? Dikke tips voor een heerlijk weekend weg.

Geen zin om te lezen? We geven een samenvatting van ons weekendje weg in de podcastaflevering ‘No Champagne No Gain’.

Tip #1 Overnachten bij Bubble8 in Épernay

De meeste mensen kiezen voor Reims als ze de Champagnestreek bezoeken, maar Épernay is minstens zo leuk. Het is een stuk kleiner – 23.000 inwoners vs. 185.000. Dat maakt het overzichtelijk. Vanuit ons appartement zijn we overal in no-time.

Bubble8 is een klein appartementencomplex in het hartje van Épernay. Je kunt kiezen voor een studio of een appartement voor 2, 4 of 6 personen. Wij verbleven in de “Vertigo” en hadden alles wat ons hartje begeerde. Er stond zelfs een fles champagne klaar bij aankomst. Als dat geen goede start van je weekend is, weet ik het ook niet meer.

Meer info vind je hier.

Meer leuke hotels en appartementen in de Champagnestreek? Lees dit artikel >

Tip #2 Flaneren op de Avenue de Champagne

Het is een van de duurste straten van de wereld. L’Avenue de Champagne. Hoewel straat? Het is een super sjieke laan, waar een aantal van de grandes marques van Champagne gevestigd zijn.

Grote namen als Moët & Chandon (30 miljoen flessen per jaar), De Venoge (1 miljoen flessen), Perrier-Jouët (3 miljoen flessen) en Leclerc-Briant (130.000 flessen) zijn hier te vinden. Veel huizen die hier gevestigd zijn, zijn te bezoeken. Bereid je voor op een très toeristische toer. Voor een toer inclusief treintje moet je bij het champagnehuis Mercier zijn. Het zijn experts op echt gebied van rondleidingen. Volgens hun website doen ze 150.000 bezoeken per jaar. Mij niet bellen 😉

Maar je kunt ook neerstrijken op een van de terrasjes. Veel huizen hebben een proeflokaal al dan niet met terras. Struin de Avenue af en zoek jouw favoriete champagne. Bij De Venoge kun je leuk zitten, maar de champagne blies ons niet omver. Dan hebben we liever Leclerc-Briant, waar je zelfs de Abbys per glas kunt bestellen. Je weet wel: de champagne die 18 maanden op de zeebodem heeft gelegen.

Kun je niet kiezen of ben je op zoek naar bijzondere champagnes? Dan is een bezoekje aan La Cave d’Avenue een prettige pitstop. Tip: mocht je een bijzondere champagne bestellen, biedt de sommelier ook een slokje aan. Is ‘ie meteen je vriend voor de rest van de avond.

Tip #3 Champagne inladen bij Roger Manceaux

Roger Manceaux heb ik jaren geleden ontdekt en had er mijn zinnen opgezet om hier even langs te gaan om in te slaan. Het is een grower champagne, wat betekent dat de beste man eigen wijngaarden heeft en niet (of nauwelijks) druiven opkoopt elders. Roger Manceaux staat niet meer achter de tanks, tegenwoordig deelt Patrick Manceaux de lakens uit.

Je kunt er op de bonnefooi langsrijden, maar het helpt altijd als je even van te voren een mailtje stuurt. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Aangezien veel Nederlanders het liefst gratis proeven en vervolgens niets meenemen, vragen ze tegenwoordig een vergoeding voor een proeverij. Hou daar rekening mee.

Roger Manceaux – 5 Rue de la Liberté, 51500 Rilly-la-Montagne

Tip #4 Lunchen bij Chateau de Rilly, Rilly-la-Montagne

Op een paar minuutjes rijden van Roger Manceaux, vind je Chateau de Rilly. Het klinkt als een wijnhuis, maar is een hotel en restaurant. In een kasteel. Kortom, een idyllisch plaatje dat helemaal past in onze jetset-modus.

Chateau de Rilly – 38 Rue de Reims, 51500 Rilly-la-Montagne

Tip #5 Lunchen bij La Gare, Le Mesnil

Op aanraden van Agrapart (ook een grower champagne waar we een bliksembezoek hadden geregeld) gingen we lunchen bij La Gare. La Gare is een behoorlijk Frans restaurant gevestigd in het vervallen treinstation van Le Mesnil.

Het ziet er niet meteen uit alsof je hier de crème de la crème van de champagnes kunt proeven maar niets is minder waar. We beginnen met Les Carelles van Jacques Selosse en eindigen met Cristal Champagne van Louis Roederer. En een lege portemonnee…

La Gare – 3 Place de la Gare, 51190 Le Mesnil-sur-Oge

Tip #6 Je klimaatkast aanvullen bij wijnwinkel 520 in Epernay

Zonder uitnodiging kom je bij de grote huizen niet zomaar binnen. Wil je toch het beste van het beste proeven? Duik dan de wijnwinkel in. Bij 520 in Épernay hebben ze een indrukwekkend assortiment. Zelfs de cult champagnes van Jacques Selosse stonden uitgestald op de planken. Geweldig.

*PS: De Champagne van Janisson-Baradon – de winkel is gevestigd aan de centrale rotonde van Épernay – kun je beter overslaan.

520 – 1 Avenue Paul Chandon, 51200 Épernay

line up

Tip #7 Champagne klappen in een boomhut

Toegegeven, deze beleving was niet de beste. Sterker nog, hier kregen we de slechtste champagne van het hele weekend. Desalniettemin krijgt deze bijzondere bar een plek in dit rijtje. Wij bezochten de boomhut namelijk op de eerste dag van de heropening. Het was even zoeken voor ze. Naar goede champagnes en klantvriendelijkheid.

blank

Maar oké, we maakten het ze ook niet makkelijk, want we hadden net te horen gekregen dat we niet mochten springen. En wie springt er vervolgens (onbewust) voor een leuke foto…. Ach ja, het was er wel écht heel mooi. Als ze hun draai weer hebben gevonden, dan komt het vast helemaal goed.

Perchingbar, Verzy (entree 21 euro inclusief een coupe)

champagne puzzel doos water wines

Puzzel Champagne

Puzzelen én leren over wijn. Ik kan me geen betere tijdsbesteding voorstellen. Schenk een glas bubbels in, zet je telefoon op stil en ontspan met deze te gekke puzzel.

Meer reizen?

Le Club zat voor corona ook niet stil en heeft nog meer leuke wijnreizen voor je in petto. De champagnestreek kun je ook prima combineren met een tripje naar Parijs.

Weekendje Champagne

Weekendje Champagne? Doen! Het allermooiste: je bent er zo. Het is nog geen vijf uur rijden vanaf Rotterdam inclusief een koffiepauze onderweg. Dompel jezelf onder in het Franse leven en bestel lekker veel coupes. Na die bizarre corona-jaren kunnen we wel wat bruisends gebruiken, toch?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.