Binnenkijken bij… Domaine Tempier in Bandol

Binnenkijken bij… Domaine Tempier in Bandol

Als ik over de Provence schrijf, word ik instant nostalgisch. Tien jaar geleden woonde ik hier, in Aix-en-Provence, en dronk ik een rosé die mijn leven zou veranderen. Dit verhaal heb ik voor m’n gevoel al duizend keer gedeeld, maar het hoort erbij. Het hoort bij Le Club. Achter m’n bureau in mijn kleine studio bedacht ik de naam: Le Club des Vins (of eigenlijk Le Club du Vin, maar later bleek dat die naam al bezet was).

Nu, tien jaar later, ben ik weer in de stad. We doen een mini-tripje Provence met een bezoekje aan Aix-en-Provence én we gaan binnenkijken bij Domaine Tempier, een van de beste en bekendste domeinen van Bandol.

Geen zin om te lezen? Luister dan de podcast over Bandol (en JJ’s vakantie in Bourgogne) >

Who runs the world? Girls!

Het was Léonie Tempier die in 1880, na de phylloxera-ramp, besloot haar wijngaard een nieuw leven in te blazen. Dat betekende destijds: alle Europese onderstammen vervangen door Amerikaanse. Super spannend! Maar tegelijkertijd was het ook de enige mogelijkheid om nog iets van je wijngaard te maken. Léonie liet ook meteen een kelder bouwen. Klaar voor het echte werk.

Fast-forward naar de volgende madame die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Tempier: Lucie Tempier, de kleindochter van Léonie. Ze trouwde met Lucien (no joke) Peyraud in 1936 en haar vader schonk de pasgetrouwden het familiedomein. Samen hebben ze veel betekend voor de wijnen van de streek. Zo heeft Lucien hard gewerkt aan het verkrijgen van de AOC, die in 1941 werd toegekend aan Bandol.

We horen op het domein dat jaarlijks een groot diner wordt georganiseerd na de oogst. Lucie was daar altijd bij en wilde steevast de jongste wijn proeven. “The older I am, the younger I prefer”. Ze dronk elke dag twee glazen rode wijn en werd 102 jaar oud.

Vandaag de dag bezitten Domaine Tempier 60 hectare en werken ze met 13 mensen in en om de wijngaard. Ze werkten altijd al biologisch, maar zijn nu toch gezwicht voor het certificaat. Vooralsnog geen haar op hun hoofd om het keurmerk op het (mooie) etiket te zetten.

Bandol

Bandol is een idyllisch kustplaatsje aan de Côte d’Azur. De wijngaarden liggen verspreid over acht gemeenten, maar het merendeel ligt ten noorden van Bandol zelf. Met 3000 zonuren zal het je niet verbazen dat hier een mediterraan klimaat heerst. Hoe dichterbij de zee, hoe meer verkoeling. Dat merken we zelf als we door de streek lopen. Op een gegeven moment komt de zeebrief je tegemoet en wordt het iets koeler. Ook ‘s nachts wordt het op die plekken koeler. Hoger gelegen wijngaarden profiteren van koele nachten. En vergeet ook de invloed van Le Mistral (stevige noordenwind) niet.

Onder de noemer AOC Bandol mag er rood, wit en rosé gemaakt worden.

Rode wijn

  • Tussen 50% en 95% mourvèdre, aangevuld met grenache en cinsault
  • Cépages accessoires (max 20%): carignan, syrah

Rosé

  • Tussen 20% en 95% mourvèdre, aangevuld met grenache en cinsault
  • Cépages accessoires (max 20%): bourboulenc, carignan, clairette, syrah, and ugni blanc

Witte wijn

  • Tussen 50% en 90% clairette, aangevuld met bourboulenc en ugni blanc
  • Cépages accessoires (max 20%): marsanne, rolle, sauvignon blanc en semillon

Proefnotities Domaine Tempier

De focus van Domaine Tempier ligt op rood. Ze maken een classique cuvée met 75% mourvèdre en drie single vineyard wijnen. Ter ere van de 100ste verjaardag van Lucie Peyraud maakten ze Pour Lulu. Daarnaast maken ze een witte wijn en een rosé. Hieronder vind je de proefnotities.

Domaine Tempier Bandol Blanc 2020

De blend bestaat uit 60% clairrette, 30% ugni blanc, aangevuld met rolle, bourboulenc en marsanne. De witte wijn van Domaine Tempier was altijd schaars, maar in 2016 heeft het domein 16 hectare bijgekocht. We proeven het laatste slokje uit de fles. De wijn heeft een dik randje, maar blijft in balans door een sappige frisheid. Kruidig, typisch Provence. Dille, citroen- en limoenzest, verse ananas. Mag ik nu bouillabaisse?

Domaine Tempier Bandol Rosé 2020

De blend bestaat uit 50% mourvèdre, aangevuld met cinsault en grenache. Op het domein horen we dat ‘ie er ook een druppel (<3%) clairette bij doet. De rosé van Domaine Tempier is alles wat je zoekt in een rosé uit de Provence.


Alle rode wijnen rijpen 18 maanden in grote foeders. Ze variëren in leeftijd en grootte (van 10 tot 50 hl).

Domaine Tempier Bandol Cuvée Classique 2018

Deze blend bestaat uit 75% mourvèdre, aangevuld met cinsault en grenache, plus een druppel syrah en carignan.

Domaine Tempier Bandol La Miguoa 2018

Een blend van 55% mourvèdre, aangevuld met 25% cinsault, 15% grenache en 10% syrah. La Migoua is een single vineyard van 11 hectare en ligt op 300 meter hoogte. Minder mourvèdre dan de basis, dat maakt La Migoua vriendelijker. Rood fruit, aards, peper.

Domaine Tempier Bandol La Tourtine 2018 en 2012

Een blend van 85% mourvèdre, aangevuld met cinsault en grenache. La Tourtine is een single vineyard van 5,5 hectare en staat de hele dag in de zon, maar vangt ook de meeste wind. La Tourtine stelt nooit teleur, volgens het domein. Heel aards, maar ook: blauwe bessen, jeneverbessen en cacao. We krijgen ook La Tourtine 2012 te proeven en dan proef je hoe de tannines zijn geïntegreerd. Hier vinden we laurier, drop, chocolade en zwarte bessen.

“It is said that mourvèdre likes to look at the sea with its feet in the water (in other words with sufficient water supplies).”

Domaine Tempier (bron)

Domaine Tempier Bandol Cabassaou 2018

Dit is een blend van 92% tot 94% met een snufje syrah en cinsault. Het is afkomstig van een klein perceeltje onderaan La Tourtine, beschut tegen de Mistral. Het is er heel warm, de bodem is niet diep en de opbrengsten zijn laag. Deze wijn laat weer een ander gezicht van mourvèdre zien. Super jong, dus hele stevige tannine, maar wat verwacht je met zoveel mourvèdre. Verrassend fris, floraal, meer rood fruit dan zwart fruit, aards, peper en ceder.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.