5 feestelijke bubbels (editie 2023)

5 feestelijke bubbels (editie 2023)

Als je het mij vraagt, is het altijd tijd voor bubbels. Of het nu om een doordeweekse dinsdag gaat of Oudejaarsavond: plop die fles. Het is heerlijk verfrissend na een lange werkdag, het zorgt voor instant happiness én het is een ultieme begeleider van vele gerechten. De hoge zuren en de bubbels zorgen ervoor dat je mond wordt schoon gespoeld, dus het kan heel veel gerechten prima aan.

Tijd om een paar favoriete bubbels in het zonnetje te zetten.

Gusbourne Blanc de Blancs

Wie Le Club volgt, weet dat we groot fan zijn van Engelse bubbels en die van Gusbourne in het bijzonder. Dit is alles wat je verwacht van een blanc de blancs champagne, maar dan dus geen champagne. De wijngaarden van Gusbourne liggen in het zuidoosten van Engeland. Het is ultra fris met hele fijne, knisperend frisse citroen en limoenzuren, wat appel en nectarine en mooie briochetonen.

Voor 66,95 euro verkrijgbaar bij Wijnhandel Peeters in Rotterdam.

blank

Charles Heidsieck Brut Reserve Champagne

Een bubbel van Charles Heidsieck mag natuurlijk niet ontbreken. We zijn inmiddels al drie keer op bezoek geweest bij hun crayères in Reims. Het blijft indrukwekkend om daar doorheen te lopen. De Brut Reserve van Charles Heidsieck staat misschien haaks tegenover de Gusbourne Blanc de Blancs. De stijl van Charles is vol, gul en breed, maar zonder de kenmerkende zuren van champagne te verliezen. Charles Heidsieck gebruikt maar liefst 50% reservewijn met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. Dit zorgt voor een rijke smaak met aroma’s van appel, hazelnoten, gist en zelfs geroosterd brood met abrikozenjam. Geweldige prijs-kwaliteitverhouding – en nu in de bonus!

Nu voor 45 euro bij Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam en Vindict in Amsterdam (en andere winkels van Les Généreux).

Agrapart Complantée Champagne Extra Brut

Een prachtige champagne van één van de beste wijnmakers van Avize. Zoals het de Cote des Blancs betaamt, verwacht je hier waarschijnlijk een 100% chardonnay maar nee: het is een field blend van zes verschillende druiven. Ook de vergeten druivenrassen van de champagne komen aan bod in deze fles. De klassiekers – chardonnay, pinot noir en meunier – aangevuld met arbane, petit meslier en pinot blanc. Zijn filosofie: terroir is belangrijker dan het druivenras. Fris fruit, mineraal, levendig, mandarijn, sinaasappelzest, ziltig en brioche.

Voor 76,30 euro bij Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam en Vindict in Amsterdam (en andere winkels van Les Généreux).

agrapart champagne

Henri Giraud Esprit Nature Brut Champagne

Nature verwijst niet naar de dosage, maar naar het hele verhaal over het Argonne-bos en de zorg voor de natuur. De dosage ligt rond de 7 – 8 gram per liter, een gemiddelde dosage voor een brut champagne. De Esprit Nature is een blend van 80% pinot noir en 20% chardonnay. Dit is één van de lekkerste brut NV die ik heb gedronken. De helft rijpt op eikenhout uit het Argonne-bos, de rest in betonnen eieren en tanks. Dat geeft ‘m zo’n heerlijke gulle smaak van rijpe appels, getoast brood, amandelen en hazelnoten. Doe mij nog maar een glas.

Voor 59,95 euro bij Pasteuning in Amsterdam.

Raventós i Blanc De Nit Rosé

Het is eigenlijk bizar dat je deze wijn onder de 20 euro kan scoren. We schonken ‘m ook tijdens The Bubble Battle in Rotterdam en de groep was er tot twee keer toe van overtuigd dat het een champagne was. Het is echt goed gemaakt. Een blend van de klassieke cava druiven – 55% macabeo, 30% xarel.lo en 10% parellada, aangevuld met 5% monastrell voor de (zeer lichte) roze kleur. De familie Raventós heeft heel wat betekend voor mousserende wijnen van Spanje en was ook actief betrokken bij de oprichting van de DO. In 2012 stapten ze echter uit de DO Cava vanwege onenigheid over de kwaliteitseisen. Nu maken ze prachtige mousserende wijnen in Conca del Rui Anoia in het oosten van Penedès.

Voor 19,95 euro bij Perfecte Wijn (online).

https://open.spotify.com/episode/4Jtayk3Es7iK1mLyr4bche?si=d0347807a7e04805

Lekker bubbelen

Dus laten we het jaar afsluiten met een heerlijke fles bubbels. Wat ons betreft is er altijd wel een reden voor, of het nu een doordeweekse dag is of een speciale gelegenheid zoals Kerst, Oud & Nieuw, Nieuwjaarsdag, of gewoon de eerste beste dinsdag van het jaar. Laten we proosten op het goede leven!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.