De vergeten druiven van de Champagne

De vergeten druiven van de Champagne

De leden van Club des Vins zijn inmiddels getraind op het te allen tijde kunnen opdreunen van de drie druiven van Champagne: chardonnay, pinot noir, pinot meunier. Totdat een van hen me er vriendelijk doch dringend op wijst dat er eigenlijk veel meer druiven zijn toegestaan in de Champagne…

Hoe zit dat dan?

Dat is helemaal waar. Champagne mag naast bovengenoemde druivenrassen ook gemaakt worden van vier andere: arbane, petit meslier, pinot blanc en pinot gris. De vergeten druiven van Champagne. Well, have you ever. Alle pinots in een Champ.

Arbane

Dit is een zeldzaam witte druivenras. Er is in totaal slechts 1 hectare aangeplant in Frankrijk. Het Champagnehuis Moutard maakt nog steeds een 100% arbane Champagne. Dat is dus feitelijk een blanc des blancs. We associëren die term vaak met chardonnay, maar dat hoeft dus niet.

Petit meslier

Ook een wit druivenras, het blijkt een halfbroer van chardonnay te zijn. Het is een kruising van Gouais Blanc (een van de ouders van onze char) en Savagnin. Ooit immens populair, want goede zuren. Toch verloor hij het van de andere drie druiven, maar wint tegenwoordig weer een beetje aan terrein.

Pinot blanc

Nou, die kennen we wel toch? De gouwe ouwe druif uit de Elzas, die je combineert met asperges. Niet om het een of ander, maar dit druifje is niet bepaald sjiek. Snapten ze in Champagne ook en dus noemen ze pinot blanc hier blanc vrai. Slim. Het Champagnehuis Gerbais maakt nog een Champagne van 100% pinot blanc. Benieuwd hoe die smaakt tegenover een Crémant d’Alsace.

Crémant

In Frankrijk wordt naast Champagne door bijna elke regio mousserende wijn gemaakt. Die mogen natuurlijk niet Champagne op de fles zetten, dus hebben ze daar Crémant voor verzonnen. Acht gebieden, van Jura tot Loire, maken hun eigen crémant. Ze volgen de traditionele methode van de Champagne, maar gebruiken vaak wel hun eigen lokale druivenrassen.

Pinot gris

Wow, dit had ik echt niet zien aankomen: pinot gris in Champagne. Of liever gezegd: fromenteau, want zo wordt ‘ie hier genoemd. Als ik dan denk aan de typische wijn uit de Elzas… Dat zijn toch vaak volle, zwoele wijnen. Werkt dat ook in Champagne? Dat moet ik een keer proeven. Dat is niet makkelijk, want de pinot gris blijkt echt de meest vergeten druif van Champagne. Laat me weten als je er nog eentje tegen komt.

Een van de lezers van Le Club des Vins heeft een 100% pinot gris gevonden. De champagne wordt gemaakt door Dérot-Delugny uit Crouttes sur Marne. Helaas bezorgen ze niet in Nederland, maar de eerstvolgende keer naar Champagne neem ik een doossie mee.

Blends van de vergeten druiven van de Champagne

Er zijn een aantal, vaak de kleinere, Champagnehuizen die Champagnes maken van de vergeten druivenrassen.

Perseval-Farge Les Goulats wordt gemaakt van arbane, petit meslies en fromenteau (pinot gris).
Te koop via Disdonc.nl (even mailen als hij niet meer op de website staat, soms wel op voorraad).

Cépages d’Antan wordt gemaakt van pinot blanc, arbane, pinot meslier.
Te koop bij Brouzje Champagne voor voor € 78,50.

Champagne Laherte Frères – Les 7  wordt gemaakt van alle zeven druivenrassen.
Te koop bij Plus de Bulles voor € 60,95.

Ook in Champagne Agrapart Complantée Extra Brut zitten alle druivenrassen verwerkt.
Te koop bij Wijnkoperij Platenburg voor € 68,95.

Champagne de Fleury Cepages Blancs Extra Brut 2009 is ook een plaatje en wordt gemaakt van 85% chardonnay en 15% pinot blanc. Te koop bij Wijnhandel Peeters voor € 59,95.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.