Slobberpost – proefnotities Q4 2022

Slobberpost – proefnotities Q4 2022

Dit keer hebben we weer drie verschillende wijnen uitgekozen, die NIKS met elkaar te maken hebben. Behalve dat we over alle streken een podcast gaan maken of hebben gemaakt.

  • Wijn 1 – land, streek & druif/druiven
  • Wijn 2 – druif
  • Wijn 3 – land, streek & druif/druiven

Geen zin om te lezen? Luister dan hier de podcast.

Wijn 1: Cazas Novas, Alvarinho, Vinho Verde, 2021 – Portugal

De wijn heeft een licht citroengele kleur. De neus heeft een medium+ intensiteit met mandarijnzest, limoenschil, appel, bloesem, perzik, ziltigs.

De wijn is droog met medium+ zuren, medium body, medium+ intensiteit en medium alcohol. De afdronk is medium+.

Deze wijn is van zeer goede kwaliteit. Goede balans en intensiteit met druif-typische aroma’s, plus herkomst (fris, ziltig/mineraal). Mist complexiteit en daarom niet uitstekend.

Dank aan Les Genereux voor de wijn!

Wijn 2: Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, Noordal, Chardonnay Barrique, 2021 – Nederland

De wijn heeft een gemiddeld citroengele kleur. Duidelijke houtinvloeden; een heel andere stijl dan wijn 1. Medium+ intensiteit met primaire aroma’s van guave, perzik, sinaasappel, gele appel. Secondaire aroma’s van boter, gist en vanille. Tertiaire aroma’s van toast, hazelnoot.

De wijn is droog met medium+ zuren en medium alcohol. De wijn heeft een medium+ body en medium+ intensiteit. De afdronk is medium+.

De wijn is erg goed. Is dit de beste chardonnay van Nederland? Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dank aan Bobwijn voor de wijn.

Wijn 3: Ritme Cellar, Priorat, 2019 – Spanje

De wijn heeft een gemiddelde robijnrode kleur.

De wijn heeft een medium intensiteit met primaire aroma’s van cassis, violet, bramen, bessen, iets aardbeienjam (maar niet vervelend), zoethout. Secondaire aroma’s van vanille en ceder. Tertiaire aroma’s van sigaar, bosgrond, gedroogde vijgen.

De wijn is droog, medium+ (rijp!) tannine, medium+ zuren, volle body, hoog alcohol, medium+ intensiteit. De afdronk is lang.

De wijn is uitstekend. Zeer geconcentreerd, mooie rijpe tannine, goed geïntegreerd hout. Een verteerbare Priorat. Hele mooie balans tussen het rijpe fruit en de fijne zuren.

Dank aan Tinc Set voor de wijn.

Elk kwartaal wordt er weer een setje verstuurd

Verloopt jouw abonnement? Meld je dan hier aan voor de volgende sessie! Volgens de planning versturen we in januari 2023 weer, maar we overwegen dit te vervroegen zodat je met kerst weer wat lekkers kunt proeven.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.