Drie keer wit uit de Provence

Drie keer wit uit de Provence

Vorige maand bracht ik een weekje door in Normandië. Naast mezelf volgieten met cider, kon ik het natuurlijk niet laten om ook even langs de plaatselijke wijnwinkel te fietsen. Slim idee, dat fietsen, want zo bleef de aankoophoeveelheid enigszins binnen de perken. Het viel me op dat er een ruime keuze was aan wijnen uit de Provence. Zouden de Normandiërs in die wijnen de zon proeven die ze zelf zo vaak moeten missen?

Drie witte wijnen uit de Provence gingen mee in de tas. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij deze regio, die toch vooral bekend staat als roséparadijs. Toch laten deze drie wijnen een typiciteit zien, die je alleen thuis kan brengen in de Provence.

Domaine de Paternel, Cassis, 2022

Toen ik nog in de Provence woonde, had Cassis altijd een speciale aantrekkingskracht. De naam alleen al – Cassis – uitgesproken op z’n Frans, klinkt zo heerlijk romantisch. Het is ook een idyllisch kustplaatje waar het altijd mooi weer lijkt te zijn en de straatjes er net zo uit zien als je verwacht bij de Franse Riviera. Om die reden maakt mijn hart ook altijd een sprongetje als ik een wijn zie uit Cassis. Gebeurt zelden, want het is bizar klein. De hele AOC is niet groter dan 290 hectare. Toen ik Domaine de Paternel zag kon ik dus niet anders dan toeslaan. Deze wijn bestaat uit een blend van clairette, marsanne en ugni blanc. We dronken ‘m al eens eerder in Aix-en-Provence met een bord pasta al vongole. Ik zie mezelf dit weer doen. Instant summer vibes met deze fles.

In Nederland verkrijgbaar bij Egrappe.

Chateau Simone, Palette, 2019

Niet ver daarvandaan, verscholen in de nog kleinere appellation Palette, ligt Chateau Simone. Je vindt het in het zuidwestelijke puntje van Aix-en-Provence, het stadje waar ik een paar maanden heb gewoond en gestudeerd. Hetzelfde Aix-en-Provence waar schilder Cézanne maar geen genoeg van kon krijgen. Hij was vooral in de ban van de Montagne de Saint Victoire, die steeds weer opdook in zijn schilderijen. En juist die bergketen samen met met de kalkrijke bodem (Calcaire de Langesse) maakt Palette bijzonder. Dat had Chateau Simone al vroeg in de smiezen. De eerste wijngaarden werden door de monniken van Grands Carmes d’Aix aangelegd in de 16e eeuw. Pas veel later, in 1948, kwam AOC Palette tot stand. Het is piepklein; 43 hectare in totaal, waarvan Chateau Simone het meeste in bezit heeft. De witte wijn wordt gemaakt van een blend met clairette in de hoofdrol, aangevuld door grenache blanc, ugni blanc, muscat en bourboulenc. Het is anders dan anders en echt een aanrader om een keer te drinken. Het is rijk en vol door de houtrijping van 18 maanden. Er gebeurt van alles: het is kruidig, bloemig (jasmijnachtig), veel amandelen (ook van die bitters) en duidelijk marsepein. Lekker! Doe mij een bordje bouillabaisse erbij.

In Nederland verkrijgbaar bij De Coninck.

Domaine Tempier, Bandol, 2017

Voor Tempier gaan we terug naar de kust. Een kwartiertje rijden – in mijn beleving – van Cassis. Al moest je dat in mijn studententijd goed plannen, want de treinen gingen maar een paar keer per dag. Bandol is, net als Cassis, ook een heerlijk kustplaatsje, waar je je te buiten kunt gaan aan verse vis en in knoflook gebakken gamba’s. Topkeuze is daarbij de rosé van Domaine Tempier, een serieuze rosé die ook nog steeds iets lichtvoetigs heeft, maar zo’n smaakvol gerecht ook prima aan kan. Dit keer hebben we de witte wijn van Tempier in ons glas. Een blend die elk jaar een beetje wisselt, maar waarin clairette altijd domineert. Dit is geen strandwijn. Hier moet je voor gaan zitten, het liefst met een in boter gebakken zeetong voor je neus. Rond, romig, hazelnoten, ontwikkeld, marsepein, gezouten citroen, ananas. Mooi!

In Nederland vekrijgbaar bij Petit Clos.

Meer over de Provence

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.