Derde plek op NK blindproeven

Derde plek op NK blindproeven

Halverwege 2023 kreeg ik een appje of ik mee wilde doen met het NK blindproeven. Team Extra Brut zocht een nieuw teamlid. “Ja, leuk, maar I feel the pressure wel”, antwoordde ik. Ze hebben namelijk al twee keer gewonnen en mochten het afleggen tegen andere landen op het WK in Frankrijk. Met Jesper Moonen en de wijntweeling, ofwel Juliette & Maxime Zandbergen, kwam ik dus in een ge-oliede machine terecht. Afgelopen zondag was het zover. Twintig teams verzamelden zich in Zeist voor het NK blindproeven.

Een team bestaat uit vier proevers en eventueel een coach. Een coach proeft niet mee maar helpt de proevers bij het vormen van een conclusie. De teams krijgen 12 wijnen – een voor een – voorgeschoteld die ze blind moeten proeven. De jury wil het druivenras, land, regio, jaar en producent weten. In totaal kun je 25 punten per wijn krijgen. 

Welke wijnen werden geserveerd?

Korte samenvatting: het was bijzonder moeilijk. De furmint van Vega Sicilia uit Hongarije, de witte Chateau Musar, een gekke Vinho Verde, een Bordeaux blend uit Veneto. De moed zakte me in de schoenen. Hebben we dit goed gedaan? 

Het bleek van wel! Met 79 punten hebben we de derde plek gehaald. Hieronder vind je de wijnen – ik kon het niet laten om ook even mijn rauwe gedachten daarover erbij te zetten. 

#1 Gusbourne, Blanc de Blanc, Kent, 2018

Neeeee, het is nog door mijn hoofd geschoten omdat de zuren zo hoog waren. Maar de kans op een Engelse bubbel leek ons nihil. Little did we know. Wel puntjes gepakt voor de druif. 

#2 Quinta do Tamariz, Vinho Regional Minho Reserva, 2017 

Gekkigheid uit Vinho Verde. Wij dachten Soave. 

#3 Mandolas, Tempos Vega Sicilia, Oremus, Tokaji, 2021

Furmint zit niet in m’n systeem. Wel een mooie wijn! 

#4 Chateau Musar blanc, Beeka Valley, 2017

Wie verwacht deze obscure wijn op het NK? We pingpongden tussen een gerijpte Bourgogne of een witte Rioja. Eigenlijk best een gevatte omschrijving voor deze wijn. Het werd Bourgogne en daarmee scoorden we toch punten voor de druif want obaideh is hetzelfde als chardonnay (nooit geweten). 

#5 Hugel, Pinot gris Grossi Laüe, Alsace, 2012

Giller, want ik had precies deze wijn uit deze jaargang in een proeverij gefietst. Toch kwam ‘ie nu heel anders over. Blindproeven doet toch veel met je. De wijn kwam nu best wel zoet en ietwat lobbig over en waarschijnlijk omdat we net de frisse furmint hadden gehad, werd dat geaccentueerd. We hadden druif en steek goed, maar producent en jaar jammer genoeg niet.

#6 Donny Doon, Le Cigare Volant, Central Coast, 2021

We twijfelden enorm tussen Gamay, Grenache of toch iets makkelijks uit Valpolicella? We kozen uit eindelijk voor een Grenache blend uit de Rhone. Niet slecht. 

#7 Dominique Piron, Beaujolais Morgon du Py, 2022

Hier hebben we puntjes laten liggen. We zaten meer in de malbec/syrah hoek, al kwam gamay ook ter sprake. Toch het land en jaar goed.

#8 Drouhin, Beaune Cras 1ere Cru, 2019

Een hele rijpe Beuane 1er cru. Voelde heel erg nieuwe wereld aan, maar toch puntjes gescoord.

#9 Château Lagrezette, Cuvée Dame Honneur, Cahors, 2020

We dachten een Ribera del Duero er in te herkennen. Foutje bedankt. 

#10 Numanthia, Toro, 2018

Helaas, wij dachten dat het een Zuid-Afrikaanse bordeaux blend was.

#11 Gasparini, Capo di Stato, Veneto, 2019

O god, deze ken ik, want dit komt van Platenburg / Les Genereux. Wel extreem vergezocht van de organisatie: een Bordeaux blend uit Veneto, Italië. Wij dachten cabernet franc uit de Loire. Het had ook iets groens. Wel een paar punten binnen geharkt.

#12 Tschida Angerhof, Muskat Ottonel, Burgenland, 2022

Een Oostenrijks muscat, wie verwacht het? Wij, want we hadden ‘m goed. Het was een gok, maar wel een doordachte. De wijn schreeuwde muscat. Daar waren we het allemaal over eens. Automatisch ga je dan naar Beames-de-Venise, maar het alcoholpercentage vonden we niet kloppen. Het leek best wel laag: 10% ofzo. Voor een Muscat uit Alsace hadden we een rijker smaakprofiek en meer zuren verwacht. Bij gebrek aan beter kozen we Oostenrijk en daarmee sprokkelden we op de valreep nog 20 punten binnen. 

De podiumplekken

We belandden samen met Provino (Cees van Casteren MW, Dirk Vanhorenbeeck, Alessandro Matrone en Hans Meijs) op de derde plek. De Brabantse Wijnsociëteit zijn fervente proevers en proeven naar horen zeggen elke maandagavond. Heel fanatiek en daarmee terechte nummer één en twee.

  1. BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 2: 100 punten
  2. BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 1: 93 punten
  3. EXTRA BRUT: 79 punten en PROVINO: 79 punten
nk blindproeven

Volgend jaar weer

Op 31 mei 2025 vindt het volgende NK blindproeven plaats en wij zijn er weer bij. Blind proeven kun je prima leren. De truc zit ‘m in oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is het geheim. Doe je ook mee volgend jaar?

Check het persbericht van NK blindproeven 2024.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

* indicates required

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.