Drie dagen Bourgogne in zeven wijnen

Drie dagen Bourgogne in zeven wijnen

Het ene moment denk je alleen naar de Bourgogne te gaan, het andere moment heb je elke avond een ander gezelschap. Ja, mensen – wijn verbindt. Is dat niet prachtig?

De reden dat ik een bezoek aan deze epische wijnstreek bracht, was omdat ik absoluut naar Haut Les Mains wilde gaan. Wat dat precies inhoudt, lees je in andere blog (stay tuned). Daarnaast heb ik kortgeleden ook een aantal wijnproeverijen georganiseerd over Bourgogne, waarvoor ik weer helemaal in dit gebied ben gedoken. Het leek me leuk om er weer eens te kijken, hard te lopen langs de heuvel van Corton en mijn nieuwe obsessie – Chambolle Musigny – met eigen ogen te aanschouwen. On y va!

Raymond Dupont-Fahn Chaumes des Perrières 2020

Na een hele dag geproefd te hebben op Haut Les Mains, een geweldige beurs in Corgoloin, raken we overprikkeld bij het zien van de eerste wijnkaart in Beaune. De sommelier tipt Raymond Dupont-Fahn en raakt daar vervolgens niet over uitgepraat. Oké, doe maar dan. Het zit goed in elkaar, het is gul met een mineralig karakter. Het verhaal erachter is juicy, legde de sommelier ons uit in rap tempo Frans. Het is een gedeclasseerde Meursault 1er Cru Les Perrières en ik begrijp wel waarom. De opa van Raymond Dupont Fahn heeft namelijk zo’n 50 jaar geleden de grond 20 centimeter opgehoogd. Hij vond de bodem te rotsachtig en de bovenlaag te dun. Zo kun je dus ook terroir creëren. Bizar eigenlijk. De naburige producenten waren het er niet mee eens, waardoor de wijngaard werd gedeclasseerd naar regionale appellatie, AOC Bourgogne. Deze wijngaard ligt dan weer wel naar die van Coche Dury.

Marc Roy Marsannay Les Champs Perdrix 2022

De volgende dag maak ik me klaar voor een apéro bij Mister Brown met een vriendin die toevallig op doorreis is naar de Provence. Mister Brown is een wijnbar die ook prima dienst doet als biercafé. Qua looks lijkt het meer op dat laatste dus was ik een tikkeltje huiverig voor de wijnkaart, maar dat bleek volkomen onterecht. De beste man heeft een grote collectie bourgogne, van klassiekers tot de hippe kleine producenten. Na lang wikken en wegen kiezen we uiteindelijk voor Marc Roy, want deze naam staat al een tijdje op mijn bucket list. Domaine Marc Roy is gevestigd in Gevrey-Chambertin, waar de wijnen sinds 2003 worden gemaakt door de vierde generatie, Alexandrine Roy. Hoewel ik benieuwd ben naar de rode wijnen, gaan we nu voor wit, want de dag moet nog beginnen. Het wordt Marsannay Blanc Les Champs Perdrix. Marsannay is het noordelijkste wijndorp van de Côte de Nuits en het enige dorp waar wit, rood en rosé mag worden gemaakt. Noordelijk betekent over het algemeen koeler en dus meer zuren en frisheid. Dan ligt Les Champs Perdrix ook nog eens best wel hoog, op zo’n 350-390 meter, dus dat zorgt ook voor verkoeling, vooral ‘s nachts. De wijn is nog piepjong (2022), maar doet het perfect als apéro. De zuren zijn onmiskenbaar, maar zitten fijn verpakt in de gulheid van de houtrijping (20% nieuw). Het is ziltig, nootachtig, veel citroen, nectarine, gist en biscuit. Het verrukkelijke reductierandje maakt het feest compleet.

Francois Raveneau Chablis Mont Mains 1er Cru 2014

Francois Raveneau is de benchmark-producent van Chablis. Elke wijnfanaat wil zijn wijnen proeven, en de enige plek waar dat enigszins betaalbaar kan, is Bourgogne. Toen ik deze premier cru met een beetje leeftijd op de kaart zag staan bij Manfoux, kon ik niet anders dan toeslaan. Vergeleken met de Côte d’Or lijkt Chablis in eerste instantie simpel, totdat je je er in gaat verdiepen, dan raak je al snel verstrikt in het web van appellations. Het helpt ook niet mee dat elke producent z’n eigen spelling gebruikt. Anyway, Chablis heeft 40 verschillende premiers crus, die worden gegroepeerd onder 17 ‘headliners’ of flag-bearing climats (overkoepelende climats) zoals ze op de website van Chablis worden genoemd. Mont Mains is zo’n headliner en bestaat uit de premiers crus: Mont Mains, Butteaux en Forêts.

Mont Mains heeft de meeste kalk in de bodem, ligt op een zuidoostelijke helling en is daardoor de koelste van de drie. Dit draagt ongetwijfeld bij aan de ongelooflijke mineraliteit en messcherpe zuren die de wijn zijn karakter geven en ervoor zorgen dat je jamais uitgekeken raakt op deze wijn. De wijn verandert voortdurend in je glas en gaat van citroencake en popcorn tot brioche en gebrande hazelnoten. Geef ‘m lucht en ga kapot van geluk.

Domaine Felettig Chambolle Musigny 1er Cru Les Carrières 2019

Hier had ik mijn zinnen op gezet. Sinds ik omver werd geblazen door de Chambolle Musigny van Domaine Robert Sirugue wil ik meer Chambolle in mijn leven. Dan is Felettig een naam waar je niet omheen kunt. Vroeger moest niemand er wat van weten, maar sinds de nieuwe generatie aan boord is en de nodige veranderingen zijn doorgevoerd, is het hip & happening. Op de website staat dat ze klaar zijn met het ontvangen van bezoek. Toch probeer ik het even via instagram en na enig aandringen – en het sturen van een foto van deze fles die we dronken bij Manfoux – mag ik dan toch langskomen. Het bezoek duurde werkelijk nog geen vijf minuten, maar ik heb mooi wel drie flessen weten te bemachtigen. Score.

Bij het diner dronken we Domaine Felettig Chambolle Musigny 1er Cru Les Carrières 2019. Waanzinnig glas. Zo zinderend complex en energiek, super verfijnd en totaal niet overdadig, maar heel precies en sierlijk. Li-la-love it.

Overnachten in de Bourgogne? Check dit rijtje tips.

Jean-Yves Devevey Jus Rare 2021

Wie in Dijon is, mag een bezoek aan La Cave Se Rebiffe niet overslaan (zie deze blog voor meer tips in Dijon). Hier vind je een grote collectie natuurwijn, en schiet nu niet meteen in de paniek, dit is de natuurwijn die je wil, waar je misschien wel je hele leven naar zoekt. We starten met Jus Rare van Jean Yves Devevey, een ode aan de Jura, gemaakt van 0,4 hectare savagnin uit – jawel – Côte Chalonnaise. Say what? Ik ben dan meteen intrigued en ben blij in Jette, die hier woont en werkt, een medestander te vinden.

Savagnin, de oerdruif, is de moeder van bekende variëteiten zoals chenin blanc, grüner veltliner, sauvignon blanc en verdelho. Terwijl haar nakomelingen vaak duidelijk aromatisch kunnen zijn, is savagnin de stille kracht die als een toren overal bovenuit steekt met haar elektrische zuren en intense karakter. Voor mij heeft savagnin ook altijd iets rustieks. Krachtig en intens, soms met een oxidatieve toets, en meer hartig dan fruitig. In Jus Rare vinden we alles wat we willen van savagnin inclusief een hintje comté (of is dat het kaasplankje dat we net hebben besteld?). Hoe dan ook, het smaakt naar meer. Ik ben benieuwd naar de andere cuvées van Devevey.

Jean Louis Dutraive Fleurie ‘Clos de la Grand’Cour’ 2021

Wie aan natuurwijn denkt, denkt meteen aan Dutraive. Hoewel hij geen officieel lid is van de Bende van Vier, hoort hij zonder twijfel thuis in hetzelfde rijtje van natuurwijnpioniers. Deze visionairs hebben het imago van Beaujolais compleet getransformeerd: van limonade-achtige primeurwijn naar wijnen waarin gamay in al haar glorie schittert. En Dutraive doet dat als geen ander.

Neem bijvoorbeeld de Clos de la Grand’Cour: frivool en fijntjes, lichtvoetig maar barstensvol puur rood fruit, met een lekker aardse, boerse en super juicy toets. Dit is een glas waar je altijd blij van wordt. Ik neem me voor snel een doosje te bestellen (dat kan bij Zekvinos, de Nederlandse importeur).

trapet gevrey chambertin

Domaine Trapet Gevrey Chambertin 1er Cru Clos Prieur 2011

Het kon niet anders dan dat we de avond zouden afsluiten met Domaine Trapet, het domein waar Jette het afgelopen jaar heeft gewerkt. “Misschien moeten we deze doen”, zegt Jette en zo trekt ze haar kerstcadeau van vorig jaar uit haar klimaatkast. Overweldigd door haar generositeit plof ik neer op de bank om me mentaal voor te bereiden op deze klapper. Domaine Trapet is gevestigd in Gevrey-Chambertin, waar ook de meeste van hun wijngaarden te vinden zijn. Clos Prieur is een ommuurde wijngaard in het zuiden van Gevrey-Chambertin. Het hogere gedeelte is geclassificeerd als premier cru en is ongeveer 2 hectare groot. Het lagere gedeelte wordt onder village (AOC Gevrey-Chambertin) gebotteld en is goed voor 3,6 hectare. Trapet heeft 0,21 hectare in het premier cru gedeelte van Clos Prieur. Geweldig om dit met leeftijd te proeven, 13 jaar oud en het is nog zo rijk en levendig, alsof het net gebotteld is. Geparfumeerd, donker rood fruit, bessen, aards, drop en fijn kruidig.

Tijd om te gaan

Geen regio schreeuwt wijn als Bourgogne. Elke keer leer ik weer iets nieuws. Waar je eerst allang blij bent dat je de Côte de Nuits van de Cote de Beaune kan onderscheiden, ren ik nu langs de heuvel van Corton om die premiers en grands crus en de verschillende exposities te doorgronden. Laat je niet afremmen door de ingewikkeldheid van het gebied. Zie het als een spel waar je steeds een level hoger kunt komen.

Meer Bourgogne is altijd beter. Misschien vind je dit ook leuk:

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.