#142 BBQ wijn

#142 BBQ wijn

Ja, het is eindelijk weer mooi weer! Tijd om die BBQ van onder een dikke laag nattigheid te halen! Wat gaan we grillen en belangrijker nog: wat drinken we daarbij?

Dit vroegen we aan onze luisteraars op insta en we kregen van alles in onze DM geslide. Dank daarvoor! Luister onze podcast of lees een aantal van de tips hieronder.

We trappen af met een shoutout naar vriend van de show: Betuws Wijndomein. De Linge Rose Barbecue CuvĂ©e uit de Betuwe wordt gemaakt van cabernet cortis. Sappig, kruidig en met een klein likje hout – een ideale BBQ-begeleider. Scoor hem snel bij het Betuws Wijndomein en combineer het vooral met kruidige gerechten. Wij dronken hem met een tonijn tataki van de grill. Do we need to say more?

Grillworst

Hier ging Nadien van steigeren, maar goed, we pakken ‘m desalniettemin toch even mee. Drink hier iets bij dat je net zo makkelijk wegkiepert als een grillworst. Jan Jaap suggereert een gekoelde Beaujolais, en als het even kan een cru. “Doe mij maar een Fleurie bij de BBQ hoor. Maar wel koelen. Als dat niet het geval is, pleur je er gewoon een ijsblok in.”

Het wordt Jean Paul Brun Terres Dorées Fleurie 2022 of maak gewoon je eigen sangria of Tinto de Verano want zeg nou zelf, bij zo’n grillworst ligt de standaard niet zo hoog.

Calçotada

Een vrolijk en rommelig buitenfeest – wij willen hier bij zijn! – van gegrilde zoete groene uien, “calçots”, die worden gedoopt in een romige, nootachtige Romesco-saus met een pittige kick. De rode wijn wordt direct vanuit een hooggehouden porrĂłn-kruik in je mond gegoten.

Deze Catalaanse saus is een heerlijke specialiteit uit Spanje, gemaakt van paprika, tomaat, knoflook en noten. Voor een extra pittige smaak kan er verse rode peper aan worden toegevoegd. Wij gaan voor Doniene Ho.Be, Hondarrabi beltza of een niet al te zware garnacha uit Sierra de Gredos (Comando G yes!)

Pittige garnalen 

Hier wil je good old riesling bij. Denk aan Clemens Busch Riesling of Weingut Karthäuserhof Feinherb Bruno Riesling met een licht zoetje. Maar een iets stevigere rosé gaan we ook niet uit de weg: Proprietà Sperino Rosa del Rosa, Nebbiolo 

Gerookte eendenborst, afgefikt met hoisin saus

Wij kiezen voor Etna Rosso van Tenuta Tere Nere of Ripa Rosado (van een van de wijnmaker van Bodegas H. De Herida Lopez). Of ‘if it flies’, een amontillado, bijvoorbeeld de El Tresio van Hidalgo.

Shortribs

Bij dit vettige vlees willen we taninne, dus gaan we naar de Langhe, Piemonte. Denk hierbij aan de Monchiero Carbone Regret Nebbiolo of Barolo Seghesio. Maar Ribera del Duero of de mencia van Olga Verde kan ook heel goed!

Geroosterde Watermeloen 

Wat dacht je van een ultrafrisse blanc de noir uit de Ahr? Door het zachtjes persen van de druiven heeft zo’n type wijn net wat meer vulling en body waardoor het een perfecte combinatie met watermeloen. Andere opties zijn Stefan Winter Blanc de Noir of Wijndomein Stokhem Blanc de Noir (houtgelagerd) of misschien lekker gek: Lambrusco?

Gegrilde courgette en wortel 

We gaan voor de godello van Ramon do Casar die zeven maanden gerijpt is in oude houten vaten, net genoeg om het grillen aan te kunnen en het ietwat zoete van de groente.

Zalm met Venkel

Alsof je zelf op de vulkaan staat met deze wijn van Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato of Roero Arneis van Monchiero Carbone waarin dat typische venkel bittertje terugkomt.

Picanha

Picanha is het staartstuk van een rund. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is. Ga voor een Argentijnse Malbec of een Napa Cabernet en je zit sowieso goed met een van deze twee beukers uit de Nieuwe Wereld. Toch liever een combinatie van licht en vol tegelijk? Dan raden we je aan deze Pinot Noir van Tally eens proberen.

Zucchini Tonato

Gegrilde plakken courgette met tonijnsaus (pescatarische variatie van vitello tonnato). Ga voor een Rolle uit de Provence van Rimauresq of Vermentinu uit Corsica van Le Bois du Cerf. Beide opties zullen zeker indruk maken.

Reerug met blauwe bessen/paddenstoelen saus en rode kool apfelstrudel

Een wijn die net zo wild is als de reerug, Chateau Musar 2017. Toch iets meer op de budgettour? Ze maken ook een tweede wijn, Chateau Musar Bekaa Valley Hochar et Fils 2020, die een half jaar houtlagering krijgt en bijna net zo lekker is en de helft goedkoper.

Sweet & Spicy Spareribs

Vlezige Zuid-Afrikaanse syrah zoals de Yardstick does the trick. Wist je dat Syrah trouwens een van meest aangeplante druivenrassen is in Zuid-Afrika?!

Groente in combinatie met halloumi

Deze gegrilde kaas komt van origine uit Cyprus. Dus gaan we op zoek naar een mediterrane wijn hierbij. Denk aan een witte wijn met pit zoals de Gaia Wild Ferment Assyrtiko. Maar ga een goede Pouilly Fumé ook niet weg. Dikke tip: Michel Redde Pouilly-Fumé La Moynerie 2022.

CĂ´te de Boeuf met Groene Asperges

Voor de CĂ´te de Boeuf met groene asperges raden we een oude Bordeaux aan, bijvoorbeeld de Fronsac 2014 Tour du Moulin. Liever iets met een beetje zon en nieuw hout? Kies dan voor een Ribera del Duero van Abadia San Quirce Crianza. Beide wijnen zijn perfecte partners voor dit rijke stuk vlees.

Gegrilde groene asperges met parmezaanse kaas

Wanneer de asperges nog warm zijn, rasp er dan verse parmezaan overheen voor een extra smaakdimensie. Wat drinken we erbij? Ga voor een kruidige wijn zoals een Chianti of lekker sjiek: Brunello de Montalcino. Een goede Chinon gemaakt van Cabernet Franc past ook fantastisch. En als je iets anders dan anders wilt, probeer dan een grignolino uit Piemonte, bijvoorbeeld van Tenuta Olim Bauda. Dit zijn betaalbare wijnen met klasse voor bij de BBQ.

Champignons met gorgonzola

Bij de romige smaak van champignons met gorgonzola past een mencia uitstekend. Denk aan een mencia van Raul Perez of van Olga Verde.

Chicken on a can met mediterrane kruiden

Probeer de Can Gelat, Callet 2022 voor deze gegrilde kip. Deze wijn, licht gekoeld, is perfect en wordt gemaakt door de Nederlanders Wim & Hilly op Mallorca.

Gegrilde spitskool met misoboter

Dit gerecht vraagt om een wijn met mooie zuren en een beetje hout. Denk aan een verfijnde witte Bourgogne of een vino de pasto (Socaire van Primitivo Collantes). Beide zijn perfect om dit heerlijke, vegetarische gerecht te begeleiden.

Op hooi gerookte dorade

We gaan weer voor de bijl: vino de pasto, ofwel sherry light, past perfect bij deze gerookte vis. Als dat iets te spannend voor je is, kies dan voor een witte Etna of een Chablis. De stijl van de producent speelt hier een belangrijke rol; kies voor een wijn die net iets rijker is.

Heb je nog een oude riesling of silvaner liggen? Dit kan ook een fenomenale match zijn.

Marshmallows

Pak een leuke crémant, zoals de nieuwe Crémant de Loire van Vindict & Platenburg. Deze wijn is betaalbaar, mega lekker en perfect voor bij een afsluitend kampvuur.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. DĂ© plek om je wijnkennis bij te spijkeren.