Nu in het glas: Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 1999

Nu in het glas: Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 1999

Er zijn wijnen waarvan je denkt: leuk dat ze er zijn, maar die zal ik nooit van mijn leven proeven. Neem bijvoorbeeld Domaine de la Romanée Conti La Tâche 1999. Gemaakt door het legendarische wijnhuis Domaine de la Romanée Conti van de wijngaard La Tâche in Vosne-Romanée.

Nee, dat zag ik niet aankomen.

Toch gebeurde het. Op dinsdagmiddag stond ik ineens met een fles La Tâche in mijn hand. Ik ben er nog steeds ondersteboven van en ga je in dit artikel vertellen waarom.

Het dorp: Vosne-Romanée

Domaine de la Romanée Conti is gevestigd in Vosne-Romanée, een klein dorpje in de Côtes de Nuits, dat een wijngaardareaal van 232 hectare beslaat, de helft van Gevrey-Chambertin. ‘Il n’y a point de vins communs a Vosne-Romanée’, aldus de 18-eeuwse schrijver Courtépée (wat ik weer uit Inside Burgundy* heb gehaald). Ofwel: er zijn geen ‘gewone’ wijnen hier. Deze appellatie herbergt het summun van pinot noir. In ieder geval qua terroir. Als wijnmaker moet je er een behoorlijk van potje maken wil je hier een slechte wijn fabriceren.

No other appellation in Burgundy can combine the intensity of flavour with the refinement that typifies the fine wines of Vosne-Romanée“.

Jasper Morris, inside burgundy

Rondom Vosne-Romanée liggen zes grand cru wijngaarden, namelijk La Grand Rue, La Tâche, Richebourg, La Romanée, Romanée-Saint-Vivant en de beroemdste, Romanée-Conti. Vaak worden ze in één adem genoemd met de grands crus van het buurdorp Flagey-Echézeaux, waar je Echézeaux en Les Grands Echézeaux vindt.

blank
Bron: La Reserve

Wat maakt een grand cru een grand cru?
Tough question. Het makkelijke antwoord is dat het draait om terroir. Een grand cru beschikt over het beste stukje terroir (een combi van de ideale bodem, klimaat, ligging, etc). Het geeft de wijn een onderscheidend karakter, dat anders én grootser is dan de stijl van het omliggende dorp. Vandaar dat een grand cru ook de naam van de wijngaard op het etiket mag vermelden. De term Grand Cru betekent verwarrend genoeg niet overal hetzelfde. Lees hier meer >

Het wijnhuis: Domaine de la Romanée-Conti

Domaine de la Romanée-Conti hoort in het rijtje thuis van beroemdste wijnen ter wereld. Ik probeer me te herinneren waar ik voor het eerst van DRC las of hoorde. Het moet in Frankrijk zijn geweest, waar ik The Wine Bible verslond. Ergens in 2010.

Ik heb ook een keer de wijngaarden bezocht. Elke wijnfan gaat wel een keer in z’n leven op ware pelgrimstocht (of gewoon met de auto) naar wijngaarden van de Bourgogne. Die dag heb ik ook het grote rode hek van het wijnhuis van dichtbij bekeken. Life goals 😉 Helaas werden we niet uitgenodigd voor het diner.

Het beste woord om Domaine de la Romanée-Conti beschrijven is wat mij betreft ‘legendarisch‘. Het domein wordt vandaag de dag gerund door de familie de Villaine en de familie Leroy/Roch. Aubert de Villaine is de erfgenaam van Jacques-Marie Duvault Blochet die het domein in 1869 kocht. De familie Leroy/Roch heeft zichzelf eigenlijk ‘ingekocht’ door aandelen van andere erfgenamen over te nemen. Sinds maart 2019 staat Perrine Fenay (née Leroy) naast Aubert de Villaine als co-owner van DRC. De wijnen worden gemaakt door Bernard Noblet, die het heeft overgenomen van zijn vader André. Sinds 2008 – na veel experimenteren – werken ze 100% biodynamisch.

In totaal bezit DRC een wijngaardareaal van 25 hectare, waarvan het merendeel in Vosne-Romanée en Flagey-Echézeaux ligt. De beroemdste en naar verluidt de beste van de streek is het perceeltje La Romanée Conti Grand Cru. DRC is de enige eigenaar van dit stukje grond. Net als van La Tâche Grand Cru.

Buiten Vosne-Romanée bezit DRC sinds 2009 een paar grand cru percelen in Corton. Ook maken ze elk jaar een witte wijn van hun perceeltje Montrachet (aan de Chassagne-kant). Lees hier de proefnotitie >

De wijngaard: La Tâche

De naam La Tâche verwijst naar à la tâche, of wel ‘aan het werk zijn’ en slaat op het werk van de wijnboer. Zo kun je een tâcheron inhuren die het werk in de wijngaard overneemt.

La Tâche is een grand cru wijngaard met een oppervlakte van 6,06 hectare dat sinds 1933 volledig in handen is van DRC. Een monopole dus. La Tâche was niet altijd zo groot, maar is door de jaren heen ongeveer verviervoudigd. Dat kan dus ook met een grand cru.

Het is ongeveer vier keer groter dan Romanée Conti Grand Cru, maar zes keer kleiner dan Echézeaux. Echézeux is ruim 37 hectare groot, waarvan DRC bijna 5 hectare bezit.

De wijn: Domaine de la Romanée Conti La Tâche 1999

En dan nu de wijn. Er wordt gezegd dat La Tâche iets ‘flamboyanter’ is dan Romanée Conti en minstens tien jaar flesrijping nodig heeft om de tannines te integreren.

la tache

Pinot noir zoals je nog nooit geproefd hebt. Ontzettend geparfumeerd. Al 21 jaar oud en nog steeds zó levendig met aroma’s die je hoofd op hol brengen: sappige kersen, rozenblaadjes, ceder, bosgrond en blaadjes, herfstachtige dag. De zuren zijn zeker medium+ met medium, gepolijste tannines en een medium+ body. Een afdronk die blijft duren. Onvergetelijk en eigenlijk ook niet te beschrijven.

En lucky us, het was die dag ook nog eens een ‘flower day’ volgens de biodynamische kalender.

*Inside Burgundy is onlangs vernieuwd en bij Bolomey (Amsterdam of online) verkrijgbaar.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.