wijnboeken, boeken over wijn

Beste wijnboeken

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik spaar wijnboeken. Ik vind ze te gek en wil ze het liefst allemaal hebben. Soms fysiek, soms op mijn ereader. In deze ellenlange post staan alle wijnboeken die ik tot nu toe ben tegengekomen en met een beetje geluk ook al heb gelezen. Ook handig als je niets weet voor je verjaardag: vraag een wijnboek.

Tip: Le Club des Vins heeft ook een aantal leuke boeken in De Fanshop

Inhoudsopgave – naar deze wijnboeken

  • Wijnboeken over wijnproeven (beginners)
  • Wijnboeken over wijnproeven (gevorderden)
  • Champagne en mousserende wijnen
  • Wijnboeken over algemene theorie en druivenrassen
  • Wijnboeken over bodem en terroir
  • Frankrijk en specifieke Franse wijngebieden
  • Italië
  • Spanje & Portugal

Wijnproeven voor beginners

Winefolly (Madeleine Puckett)

‘De gids voor de nieuwe generatie wijndrinkers’ staat er op bol.com. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik was er als de kippen bij toen Madeleine Puckett, oprichter van de blog Winefolly.com, aankondigde een boek te gaan schrijven. Het is toegankelijk geschreven, heel visueel en ik vond (en vind nog steeds) het boek heel handig bij het leren proeven.

Status: Gelezen! Hier te bestellen 

Proeven als een Pro (Cees van Casteren)

Hoe proef je wijn? Cees van Casteren leert het je in zes stappen. Hij noemt dat de ‘KARAAT-methode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde. Hij combineert de WSET-proefmethode met zijn eigen ervaring.

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen >

Wine Tasting (Michael Broadbent)

Een bekroonde klassieker, dit boek over wijnproeven van Michael Broadbent. Elk aspect komt aan bod: kleur, geur, smaak en alles wat deze elementen kan beïnvloeden.

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen >

Wijnproeven voor gevorderden

Beyond Flavour (Nick Jackson)

Nick Jackson – inmiddels master of wine – vond het blind proeven maar lastig. Dat kwam omdat het alleen maar gebaseerd was op het smaakprofiel. Hij kwam erachter dat zuren voor wit en tannines voor rood óók een belangrijke indicator zijn voor de identiteit van een wijn. Een eye-opener.

Status: Gelezen en gebruikt bij WSET Diploma Course. Hier te bestellen >

Essential Winetasting (Michael Schuster)

Deze tip kregen we van Mirjam van de Veen, die we begin 2020 interviewden over haar avonturen als Master of Wine student. Een snelle blik op bol.com en wat blijkt? Voor 4 euro staat het boek op je e-reader. Geen geld. Nu heb ik echt al heel wat wijnboeken verslonden, maar dit is (opnieuw) verhelderd, vernieuwend en leerzaam. Het begint met een uitgebreide uitleg over de proeftechniek en over het feit dat je dit écht kunt trainen. Goede wijnproevers lijken voor buitenstaanders misschien super tasters, maar in feite leren en spreken ze gewoon een nieuwe taal. En die taal kun jij ook leren. Zolang je maar blijft oefenen. Verhelderd, toch?

Status: Gelezen. Hier te bestellen >

Flawless (Jamie Goode)

Flawless is volledig gericht op het ontdekken van fouten in de wijn. Een paar weken geleden zat ik naast een fervente wijnproever tijdens een lunch. Hij was zó precies (en spot-on) in zijn aroma’s. Het was enorm leerzaam. Toen hij vervolgens een glas (port) als ‘muf’ bestempelde, dacht ik: oef, ik moet nog veel leren. Ik rook het niet. Maar misschien is dat ook weer zo’n lucht die de een niet vervelend vindt en de andere wel? Net als Brett. Geen idee, maar ik ben benieuwd naar dit wijnboek en vooral hoe fouten überhaupt in de wijn terecht komen en of het wel echt fouten zijn.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

I taste Red (Jamie Goode)

Veelbelovend, maar wel pittig. De schrijver, James Goode, duikt de wetenschap van het proeven in en onderzoekt hoe ons sensorische systeem, psychologie, filosofie en smaakchemie allemaal een centrale rol spelen in onze perceptie en het genot van wijn.

Status: Gebruikt als naslagwerk bij WSET Diploma Course. Hier te bestellen >

Wijnboeken over algemene theorie

Oxford Companion to Wine

Ja, dit is een van de boeken die wordt aangeraden bij WSET4 Diploma Course. Geschreven door je girls Jancis Robinson en Julia Harding. Als je niet van plan bent WSET4 te doen, maar je gewoon even wat meer wilt weten over Bourgogne of Californische wijnen, check dan even verder: The Wine Bible of The Wine Atlas zijn veel leuker om te lezen. Dit is écht een encyclopedie. Geen plaatjes, weinig kaartjes. Het enige frivole is de felroze cover. Het boek zelf is natuurlijk steengoed en heeft allerlei awards gewonnen – dat spreekt voor zich.

Status: Veel gebruikt als naslagwerk. Hier te bestellen >

Wine Grapes

Ja, dit is me er eentje, hoor. Dit boek, ook van de hand van Jancis Robinson, beschrijft 1368 druivenrassen. Het is niet een boek dat je ‘even gaat lezen’, maar wel eentje die je open slaat als je weer eens een wijn drinkt van een onbekende druif. Gewoon leuk om te hebben. Ook wel ideaal als ebook, want dan kan je lekker CTRL-F’en.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wine Atlas

Ja, dit is zo’n boek die je het beste meeneemt op vakantie naar een wijnland, zodat je daar nog eens even lekker en route door heen kan bladeren. Deed ik ook tijdens mijn laatste vakantie naar Alentejo waar ik ook nog een aantal flessen scoorde en uiteindelijk € 45 moest bij betalen voor mijn koffer. Oeps. Maar goed, toch blij dat ik dit dikke boek mee heb genomen. Elke wijnregio wordt hier keurig in beschreven door wijngoeroe’s Hugh Johnson en Jancis Robinson.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wine Bible

Idem met de Wine Atlas, alle (of in ieder geval de meeste) wijnregio’s staat erin, maar iets romantischer opgeschreven. Het was het eerste wijnboek dat ik kocht en leest heerlijk weg.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

The Science of Wine

Het derde boek van James Goode in deze lijst. Het gaat dieper in op verschillende topics, zoals terroir, biodynamie, natuurwijnen (whatever that may be), welke invloed klimaatverandering heeft op wijnbouw, de voordelen van wijn op de gezondheid, enzovoorts. Geschreven vanuit een wetenschappelijk oogpunt, maar wel met hier en daar een grapje en normaal taalgebruik. Leuk voor de serieuze student.

Status: Gebruikt als naslagwerk tijdens WSETDiploma! Hier te bestellen >

Sommelier’s Atlas of Taste

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt dat je wel genoeg boeken hebt. Ik heb een boek over proeven, ik heb meerdere boeken over regio’s en zelfs over bodems (Terroir en later voegde ik daar nog Volcanic Wines aan toe, want awesome) en dan kom je The Sommelier’s Atlas of Taste tegen. Amazing. Heb ik nog niet. Dit boek combineert namelijk de regio’s, subregio’s en bodemsoorten met smaak. Hoe verschillen de zeven Grand Crus met de 40 Premier Crus in Chablis? Aangezien de kans klein is dat ik ze ooit in mijn leven allemaal ga proeven, moet ik het maar lezen. Ja, toch? The Sommelier’s Atlas of Taste leert je de écht fijne kneepjes van wijn proeven.

Status: In the pocket! Hier te bestellen >

Wijnboeken over bodem & terroir

Terroir

Met als ondertitel The Role of Geology, Climate and Culture in the making of French wine. Het boek heeft een hoog nerdgehalte. Tikkeltje saai, maar goed het dateert ook uit 1998. Het is geen boek dat ik pak om ‘even lekker te lezen’, maar wel als ik een artikel wil schrijven over Chablis. Als geologie je ding is, dan is het zeker een aanrader. Maar wil je liever iets leuks lezen en daarbij wat leren over bodem en klimaten, dan zou ik The Sommelier’s Atlas to Taste nemen.

Status: In the pocket. Hier te bekijken >

Terroir and Other Myths of Winegrowing

Mythes zijn er volop in de wijnwereld. Laatst las ik een artikel van Ronald de Groot, oprichter van Perswijn, over mythes en dat hem laatst werd verteld door de directeur van een kurkfabriek, Dr. Miguel Cabral, dat het helemaal geen zin heeft om flessen liggend te bewaren. ‘Hij vertelde dat de vochtigheidsgraad tussen de kurk en de wijn bij een staande fles ruimschoots voldoende is om de kurk vochtig genoeg te houden.’ Nou, daar gaat je idyllische theorie. Laten we sommige mythes gewoon in ere houden. Is leuker. Om nou te zeggen dat terroir een mythe is, beste Mark Matthews, gaat wel een beetje ver, niet? Toch heeft het mijn aandacht te pakken. Op Wine Spectator lees ik een artikel over het boek met: ‘Professor Matthews examines the myths, as he sees them, of how low yields are conventionally thought to be better than high yields; about the concept of “vine balance”; about so-called critical ripening and vine stress; and above all, about the sheer fatuity of the concept of terroir. All of these are not just myths, they are (and I quote) … bullshit.’ Eh, wow. En nu?

Status: In de boekenkast. Hier te bestellen >

Volcanic Wines

Het web is vol lof over het boek en het onderliggende thema ‘volcanic wines’. Zo schreef DecanterThe Drink Business en Forbes er al over. Het boek ontving zelfs de Food & Wine Book Award voor best drinks book in 2016. Sinds dit jaar is er zelfs een jaarlijks Volcanic Wine Conference – jammer genoeg net gemist: 27 maart 2018. Ik snap het wel, wijnstokken houden van vulkanische gronden, kijk maar naar Soave, Santorini en Sicilië. Zulke bodems zijn rijk aan mineralen en zorgen voor geconcentreerde wijnen. Ofzo – want dat is nooit helemaal bewezen. Enfin, het lijkt me goed om dit boek te lezen in combinatie met die over terroir mythes. Voor als je nog eens een weekje niets te doen hebt ;-)

Update, want inmiddels heb ik het boek gekocht. In mei 2019 werd ik uitgenodigd door DO Soave om kennis te maken met de (vulkanische) wijnen van het gebied. Hier hoorde ook een masterclass van John Szabo, auteur van Volcanic Wines, bij. Enorm leerzaam en ik denk dat ik er ook wel een nieuwe favoriet bij heb ;-)

Status: Gelezen! Hier te bestellen >