Beste wijnboeken

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik spaar wijnboeken. Ik vind ze te gek en wil ze het liefst allemaal hebben. Soms fysiek, soms op mijn ereader. In deze ellenlange post staan alle wijnboeken die ik tot nu toe ben tegengekomen en met een beetje geluk ook al heb gelezen. Ook handig als je niets weet voor je verjaardag: vraag een wijnboek.

Tip: Le Club des Vins heeft ook een aantal leuke boeken in De Fanshop

wijnboeken, boeken over wijn

Wijnboeken voor beginners

Winefolly (Madeleine Puckett)

‘De gids voor de nieuwe generatie wijndrinkers’ staat er op bol.com. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik was er als de kippen bij toen Madeleine Puckett, oprichter van de blog Winefolly.com, aankondigde een boek te gaan schrijven. Het is toegankelijk geschreven, heel visueel en ik vond (en vind nog steeds) het boek heel handig bij het leren proeven.

Status: Gelezen! Hier te bestellen 

Proeven als een Pro (Cees van Casteren)

Hoe proef je wijn? Cees van Casteren leert het je in zes stappen. Hij noemt dat de ‘KARAAT-methode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde. Hij combineert de WSET-proefmethode met zijn eigen ervaring.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wine Tasting (Michael Broadbent)

Een bekroonde klassieker, dit boek over wijnproeven van Michael Broadbent. Elk aspect komt aan bod: kleur, geur, smaak en alles wat deze elementen kan beïnvloeden.

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen >

Wijnboeken voor gevorderden

Beyond Flavour (Nick Jackson)

Nick Jackson – inmiddels master of wine – vond het blind proeven maar lastig. Dat kwam omdat het alleen maar gebaseerd was op het smaakprofiel. Hij kwam erachter dat zuren voor wit en tannines voor rood óók een belangrijke indicator zijn voor de identiteit van een wijn. Een eye-opener.

Status: Gelezen en gebruikt bij WSET Diploma Course. Hier te bestellen >

Essential Winetasting (Michael Schuster)

Deze tip kregen we van Mirjam van de Veen, die we begin 2020 interviewden over haar avonturen als Master of Wine student. Een snelle blik op bol.com en wat blijkt? Voor 4 euro staat het boek op je e-reader. Geen geld. Nu heb ik echt al heel wat wijnboeken verslonden, maar dit is (opnieuw) verhelderd, vernieuwend en leerzaam. Het begint met een uitgebreide uitleg over de proeftechniek en over het feit dat je dit écht kunt trainen. Goede wijnproevers lijken voor buitenstaanders misschien super tasters, maar in feite leren en spreken ze gewoon een nieuwe taal. En die taal kun jij ook leren. Zolang je maar blijft oefenen. Verhelderd, toch?

Status: Gelezen. Hier te bestellen >

I taste Red (Jamie Goode)

Veelbelovend, maar wel pittig. De schrijver, Jamie Goode, duikt de wetenschap van het proeven in en onderzoekt hoe ons sensorische systeem, psychologie, filosofie en smaakchemie allemaal een centrale rol spelen in onze perceptie en het genot van wijn.

Status: Gebruikt als naslagwerk bij WSET Diploma Course. Hier te bestellen >

Flawless: understanding faults in wine

Flawless is volledig gericht op het ontdekken van fouten in de wijn. Een paar weken geleden zat ik naast een fervente wijnproever tijdens een lunch. Hij was zó precies (en spot-on) in zijn aroma’s. Het was enorm leerzaam. Toen hij vervolgens een glas (port) als ‘muf’ bestempelde, dacht ik: oef, ik moet nog veel leren. Ik rook het niet. Maar misschien is dat ook weer zo’n lucht die de een niet vervelend vindt en de andere wel? Net als Brett. Geen idee, maar ik ben benieuwd naar dit wijnboek en vooral hoe fouten überhaupt in de wijn terecht komen en of het wel echt fouten zijn.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,49)

Neuroenology

Een tip van Claartje van @blendandbottled (must-go als je in Barcelona bent) is dit boek: Neuroenology. De ondertitel luidt: How the Brain Creates the Taste of Wine. Nou, dat klinkt alweer énorm interessant. Ik wil ‘m, ik wil ‘m. De schrijver van dit boek, Gordon M. Shepherd, sluit af met een verhaal over de proeverij van verschillende vintages Bordeaux samen met de Franse wijnmaker Jean-Claude Berrouet van Chateau Petrus. Oeh, la la.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 20,99)

Theorie / naslagwerken

Oxford Companion to Wine

Ja, dit is een van de boeken die wordt aangeraden bij WSET4 Diploma Course. Geschreven door je girls Jancis Robinson en Julia Harding. Als je niet van plan bent WSET4 te doen, maar je gewoon even wat meer wilt weten over Bourgogne of Californische wijnen, check dan even verder: The Wine Bible of The Wine Atlas zijn veel leuker om te lezen. Dit is écht een encyclopedie. Geen plaatjes, weinig kaartjes. Het enige frivole is de felroze cover. Het boek zelf is natuurlijk steengoed en heeft allerlei awards gewonnen – dat spreekt voor zich.

Status: Veel gebruikt als naslagwerk. Laatste editie (sept 2024, 9th edition) is hier te bestellen >

Wine Grapes

Ja, dit is me er eentje, hoor. Dit boek, ook van de hand van Jancis Robinson, beschrijft 1368 druivenrassen. Het is niet een boek dat je ‘even gaat lezen’, maar wel eentje die je open slaat als je weer eens een wijn drinkt van een onbekende druif. Gewoon leuk om te hebben. Ook wel ideaal als ebook, want dan kan je lekker CTRL-F’en.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wine Atlas

Ja, dit is zo’n boek die je het beste meeneemt op vakantie naar een wijnland, zodat je daar nog eens even lekker en route door heen kan bladeren. Deed ik ook tijdens mijn laatste vakantie naar Alentejo waar ik ook nog een aantal flessen scoorde en uiteindelijk € 45 moest bij betalen voor mijn koffer. Oeps. Maar goed, toch blij dat ik dit dikke boek mee heb genomen. Elke wijnregio wordt hier keurig in beschreven door wijngoeroe’s Hugh Johnson en Jancis Robinson.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wine Bible

Idem met de Wine Atlas, alle (of in ieder geval de meeste) wijnregio’s staat erin, maar iets romantischer opgeschreven. Het was het eerste wijnboek dat ik kocht en leest heerlijk weg. In oktober 2022 is er een nieuwe editie (de derde) uitgekomen.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

The Science of Wine

Het derde boek van James Goode in deze lijst. Het gaat dieper in op verschillende topics, zoals terroir, biodynamie, natuurwijnen (whatever that may be), welke invloed klimaatverandering heeft op wijnbouw, de voordelen van wijn op de gezondheid, enzovoorts. Geschreven vanuit een wetenschappelijk oogpunt, maar wel met hier en daar een grapje en normaal taalgebruik. Leuk voor de serieuze student.

Status: Gebruikt als naslagwerk tijdens WSETDiploma! Hier te bestellen >

Sommelier’s Atlas of Taste

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt dat je wel genoeg boeken hebt. Ik heb een boek over proeven, ik heb meerdere boeken over regio’s en zelfs over bodems (Terroir en later voegde ik daar nog Volcanic Wines aan toe, want awesome) en dan kom je The Sommelier’s Atlas of Taste tegen. Amazing. Heb ik nog niet. Dit boek combineert namelijk de regio’s, subregio’s en bodemsoorten met smaak. Hoe verschillen de zeven Grand Crus met de 40 Premier Crus in Chablis? Aangezien de kans klein is dat ik ze ooit in mijn leven allemaal ga proeven, moet ik het maar lezen. Ja, toch? The Sommelier’s Atlas of Taste leert je de écht fijne kneepjes van wijn proeven behorend bij de herkomst.

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Wijnboeken over bodem en terroir

Terroir (by Parra)

‘I won’t make wine if there’s no rock in the vineyard‘, zei Pedro Parra, de schrijver van dit boek en terroir-held uit Chili. Alleen deze uitspraak al maakt dat ik dit hele boek zo snel mogelijk in mijn bezit wil hebben en wil lezen. Meer lezen over mr. Parra? Check dit artikel van Jancis Robinson. In zijn boek Terroir deelt Pedro Parra de inzichten die hij heeft ontdekt tijdens zijn 20-jarige carrière als wijnconsultant. De beste man heeft een doctoraat in Terroir Viticoles van het Grignon Paris Centre of Agriculture en jarenlange ervaring in Franse, Italiaanse, Spaanse en Amerikaanse terroirs, waaronder Bourgondië, Barolo, Rioja, Ribera del Duero, Montalcino, Bolgheri, Napa, Sonoma en Oregon.

Status: in the pocket. Het boek is uitverkocht, maar bij genoeg interesse bestel ik opnieuw.

Terroir (by Wilson)

Met als ondertitel The Role of Geology, Climate and Culture in the making of French wine. Het boek heeft een hoog nerdgehalte. Tikkeltje saai, maar goed het dateert ook uit 1998. Het is geen boek dat ik pak om ‘even lekker te lezen’, maar wel als ik een artikel wil schrijven over Chablis. Als geologie je ding is, dan is het zeker een aanrader. Maar wil je liever iets leuks lezen en daarbij wat leren over bodem en klimaten, dan zou ik The Sommelier’s Atlas to Taste of Terroir van Pedro Parra nemen.

Status: In the pocket. Hier te bekijken >

Terroir and Other Myths of Winegrowing

Mythes zijn er volop in de wijnwereld. Laatst las ik een artikel van Ronald de Groot, oprichter van Perswijn, over mythes en dat hem laatst werd verteld door de directeur van een kurkfabriek, Dr. Miguel Cabral, dat het helemaal geen zin heeft om flessen liggend te bewaren. ‘Hij vertelde dat de vochtigheidsgraad tussen de kurk en de wijn bij een staande fles ruimschoots voldoende is om de kurk vochtig genoeg te houden.’ Nou, daar gaat je idyllische theorie. Laten we sommige mythes gewoon in ere houden. Is leuker. Om nou te zeggen dat terroir een mythe is, beste Mark Matthews, gaat wel een beetje ver, niet? Toch heeft het mijn aandacht te pakken. Op Wine Spectator lees ik een artikel over het boek met: ‘Professor Matthews examines the myths, as he sees them, of how low yields are conventionally thought to be better than high yields; about the concept of “vine balance”; about so-called critical ripening and vine stress; and above all, about the sheer fatuity of the concept of terroir. All of these are not just myths, they are (and I quote) … bullshit.’ Eh, wow. En nu?

Status: In de boekenkast. Hier te bestellen >

Volcanic Wines

Het web is vol lof over het boek en het onderliggende thema ‘volcanic wines’. Zo schreef DecanterThe Drink Business en Forbes er al over. Het boek ontving zelfs de Food & Wine Book Award voor best drinks book in 2016. Sinds dit jaar is er zelfs een jaarlijks Volcanic Wine Conference – jammer genoeg net gemist: 27 maart 2018. Ik snap het wel, wijnstokken houden van vulkanische gronden, kijk maar naar Soave, Santorini en Sicilië. Zulke bodems zijn rijk aan mineralen en zorgen voor geconcentreerde wijnen. Ofzo – want dat is nooit helemaal bewezen. Enfin, het lijkt me goed om dit boek te lezen in combinatie met die over terroir mythes. Voor als je nog eens een weekje niets te doen hebt 😉

Update, want inmiddels heb ik het boek gekocht. In mei 2019 werd ik uitgenodigd door DO Soave om kennis te maken met de (vulkanische) wijnen van het gebied. Hier hoorde ook een masterclass van John Szabo, auteur van Volcanic Wines, bij. Enorm leerzaam en ik denk dat ik er ook wel een nieuwe favoriet bij heb 😉

Status: Gelezen! Helaas niet meer verkrijgbaar, er wordt gesproken over een nieuwe druk (update 2022).

Wijnboeken over rosé

Rose All Day: An Essential Guide to Your New Favorite Wine

Do not judge a book by its cover, maar in dit geval mooi wel. Alleen al om de looks wil je dit boek hebben. Katherine Cole is geen master of wine, zoals Elizabeth Gabay die het volgende wijnboek in deze boekenlijst heeft geschreven, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze heeft een Harvard degree in journalistiek en studeerde bij het International Sommelier Guild. Met haar kennis zit het dus wel snor. Ja, dan gaan we over op looks, toch? Welk boek over rosé kies jij?

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 12,40)

Rose: The Pink Wine Revolution

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats – we hebben een ongelooflijke haast! Dat gevoel heb ik wel op de eerste zonnige lentedag. Wie het eerst op het terras zit met een glas rosé, toch? Rosé is hipper dan ooit. En dan doel ik voornamelijk op de bleekroze versie uit de Provence. Zo hip, dat zelfs Rioja haar regels omtrent de kleur van rosé heeft aangepast. Ook Italië volgt het Franse voorbeeld. Elizabeth Gabay, Master of Wine (en een MBA en een Master in History) vertelt je er alles over.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 36,99)

Land of wijnspecifieke boeken

Wijnboeken over Spanje

Sherry

Met de ondertitel Maligned, Misunderstood, Magnificent. Drie woorden die sherry niet beter kunnen omschrijven. Het heeft een slecht imago, dat komt omdat niemand begrijpt hoe prachtig het is. Het boek neemt je mee in de schandalen van de jaren zeventig. Wat er toen allemaal gebeurde in Jerez, een soapserie is er niks bij. Maar dat is verleden tijd. Er is verandering gaande met nieuwe stijlen, nieuwe wijnmakers en nieuwe wijngaarden en dat beschrijft Ben Howkins op een kleurrijke wijze.

Status: gelezen! Te koop in De Fanshop >

Wijnboeken over Frankrijk

The New French

Wie denkt dat er genoeg boeken over Frankrijk zijn geschreven, heeft het mis. Jon Bonné ging op pad en kwam 8 jaar later terug met dit boek over het nieuwe Frankrijk. Hij neemt de hele AOC-wetgeving onder de loep, gaat langs bij meer dan 800 producenten (de benchmarks en ‘the names to know’) en laat ook de opkomst van natural wines niet onbesproken. Een aanrader voor wie gek is op Franse wijnen en het (actuele) naadje van de kous wil weten.

Status: gedeeltelijk gelezen, ik gebruik dit soort boeken vooral als naslagwerk. Te koop in de Fanshop.

Inside Burgundy

Dit boek zie ik vaak voorbijkomen op instagram. Het lijkt erop dat dit hét boek is voor de doorgewinterde Bourgogne-fans. Ben ik ook wel, maar ik ben ook een beetje klaar met die torenhoge prijzen voor een goede fles. Natuurlijk, er gaat niets boven Meursault. Het boek is geschreven door Jasper Morris, een Master of Wine. Het boek telt 668 pagina’s over Bourgogne. You had me at Meursault. Voor alle Bourgogne-fans: koop dit boek, je krijgt geen spijt.

Status: gedeeltelijk gelezen, ik gebruik dit soort boeken vooral als naslagwerk. Te koop bij Bolomey

Inside Bordeaux

Geweldig boek van Jane Anson, Bordeaux-expert bij Decanter magazine. Alle in’s en out’s van Bordeaux staan hier beschreven inclusief haar kijk op de 1855 classificatie. Want klopt die – 150 jaar na dato – nog wel? Ik vertel je meer als ik het boek helemaal gelezen heb.

Status: gedeeltelijk gelezen, ik gebruik dit soort boeken vooral als naslagwerk. Te koop bij Bolomey

Jura Wines

Een boek dat de mysterie van de Jura ontrafelt: de mensen, de cultuur, de geschiedenis, het terroir en de wijnen, plus leuke lokale gerechten en reistips. In dit boek Jura Wine worden meer dan 90 producenten beschreven. Als je op reis gaat naar deze streek of grote fan bent van de wijnen, is dit een must-have!

Status: gedeeltelijk gelezen. Te koop in De Fanshop >

Wine of the French Alps

Geschreven door Wink Lorch, die zich in dit boek richt op de wijnen van Savoie, Bugey en andere wijnstreken in de Franse Alpen waaronder Isère, Clairette de Die en Hautes-Alpes.

Status: gelezen toen ik op wintersport was in Chamonix. Te koop in De Fanshop >

Domaine de la Romanée-Conti

Gosh, je weet dat je dit wilt, he. Ik denk dat het elke maand wel een keer in mijn winkelmandje van Bol.com zit. Zeker nu ik het boek over de Champagne van Gert Crum ook heb. Als je geen idee hebt, wat Domaine de la Romanée Conti precies bezigt, dan is dit (nog) niet jouw boek. En anders, dan zou je willen dat je het al had. Lees deze blog even ter voorbereiding.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen > (waarschijnlijk alleen tweedehands)

Ook leuk:

Wijnboeken over Italië

Vino – Joe Campanale

Het nieuwste werk over Italie

The essential guide to real Italian wine. De Italiaanse wijnbijbel voor de nieuwe generatie – deze superster sommelier en restaurateur, Joe Campanale, verkent de dynamische wereld van hedendaagse Italiaanse wijn. Het leest heerlijk weg. Vooral met een glas nebbiolo van Giulia Negri erbij. 

Status: Gelezen! Hier te bestellen 

Chianti Classico – Bill Nesto

Dit boek kwam ik tegen toen ik de blog schreef over Governo, een oude manier van wijn maken uit de Toscane die iets weg heeft van de appassimento techniek uit Valpolicella, maar is toch mooier dan dat. Bovendien schittert mijn favoriete druif, sangiovese, in de hoofdrol. Dat is altijd prijs. Dus ik moet je zeggen dat ik alleen de regels over deze techniek heb gelezen, maar verder geldt hetzelfde riedeltje: lees dit als je in Toscane bent. Echt, dat is de dikste tip ooit. Laat ik voor mezelf spreken: ik hunker dan naar informatie en dan is zo’n boek heerlijk.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (of gratis versie op Google Books)

Langs de wijngaarden van Italië

Fan als ik ben van Italiaanse wijnen was het geen straf om dit boek te lezen. Wat ik je van harte kan aanraden, is om zo’n boek mee te nemen als je op vakantie gaat, bij voorkeur naar dat land. Nu is bij mij een vakantie al nooit meer ‘zomaar een vakantie’, het gaat altijd gepaard met een wijnbezoekje hier of daar. Dit boek geeft je een kijkje in de Italiaanse wijnwereld en leest lekker. Wel jammer dat er niets over de Governo-methode in staat, maar goed, daarvoor verwijs ik je graag naar Chianti Classico (zie boven).

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Ook leuk:

Wijnboeken over Engeland

English Wine

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 14,95)

Wijnboeken over Duitsland en Oostenrijk

Best White Wine on Earth: The Riesling Story

Riesling is de kameleon onder de witte druiven. Van droog tot mousserend en edelzoet – het is een alleskunner. Het is jong & verfrissend, maar kan ook fantastisch ouderen. Het is een druif waarover je niet uitgepraat raakt, en dus ook een boek over kan schrijven. Dat deed Stuart Pigott, een Britse wijnjournalist en schrijft o.a. voor Decanter en Drinks International. Het boek begint heel leuk met een foto van een oude wijnkaart uit de tijd waarin riesling nog (veel) duurder was dan Bordeaux en Bourgogne. Hij heeft een aantal wijnboeken op zijn naam staan, zoals Planet Riesling (goede titel) en Life Beyond Liebfraumilch (omg, nog beter).

Status: Gelezen. Hier te bestellen >

Ook leuk:

Wijnboeken over natuurwijn

Natuurwijn

Natuurwijn is een wijn die aandacht verdient, extra aandacht. Steeds meer mensen ontdekken deze bijzondere wijn, gemaakt door zo min mogelijk toe te voegen en zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Eerlijke, levende wijn. Dit smakelijk geschreven door Niels van Laatum, die voor eens en altijd uitlegt wat natuurwijn is. Hoe het gemaakt wordt, waar en door wie. Wat er anders en bijzonder aan is. Maar ook: wat de valkuilen zijn, de trends en het toekomstperspectief. Inclusief handige adressen en een verklarende begrippenlijst. Kortom, een helder verhaal over (vaak) troebele wijn. Cheers!

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 24,95)

Amber Revolution

De Amber Revolution is een boek van Simon J. Woolf, die tijdens een persreis voor het eerst kennis maakte met een orange wine in Friuli, Italië. Bij thuiskomst wilde hij er alles over weten, maar dat mislukte: er was niets over te vinden! Hij besloot het zelf maar te gaan uitzoeken en schreef The Amber Revolution. Simon J. Woolf is geen nobody in de wijnwereld, hij is de oprichter van The Morning Claret en schrijft onder andere voor Decanter, Jancis Robinson en Tim Atkin.

Status: Gelezen! Hier te bestellen € 29,95

Natural Wines

Ja, natuurwijnen, ik ben er niet kapot van. Het is leuk om af en toe te proberen, maar ik vind ze over het algemeen toch een beetje te intens. Uitzonderingen daargelaten. Isabelle Legeron (Master of Wine) denkt daar anders over en leidt de campagne voor natuurwijnen. Met natuurwijn bedoelt ze – makkelijk om dat even scherp te hebben aangezien er nog geen officiële definitie voor is: wijn gemaakt zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus biologisch of biodynamisch en zonder iets toe te voegen of te verwijderen. Daar gaat je houtrijping. Maar goed, het is tegelijkertijd bere-interessant, want als je dan op eens een natuurwijn hebt die wél fantastisch smaakt, dan zet het je toch even aan het denken: zo kan het ook.

Status: Grotendeels gelezen! Hier te bestellen (€ 17,99)

Raisin, 100 grands vins naturels d’émotion

De leukste wijnapp die er bestaat, Raisin, heeft onlangs een boek uitgebracht. Triple yay. Ik aarzelde geen moment en gooide het boek meteen in mijn virtuele mandje. Later kwam ik erachter dat het alleen beschikbaar is in het Frans. Ik spreek best een woordje over de grens, maar dit wordt best uitdagend. Oh well, kan ik dat weer een beetje opfrissen.

Status: In de kast, maar nog niet gelezen want Frans. Ff de tijd voor vinden! Hier te bestellen (€ 22)

Wijnverhalen

Avonturen op de wijnroute

Dit boek dateert uit 1988 en vertelt het verhaal van Kermit Lynch, een Californische wijnverkoper, die een wijnreis maakt door Frankrijk. Toen ik deze boekenlijst aan het vormen was, kwam ik dit boek tegen. Hét boek voor wijnfans, zo blijkt. Die wil ik.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen >

The Cork Dork

Een tech-journalist, Bianca Bosker, die besluit haar leven om te gooien en de wijnwereld in te stappen. Niet met een cursusje in de avonduren, maar head first, volle bak. Ze wordt assistent van de sommelier in een goedlopend restaurant in Manhattan en moet daar orde in de chaos van de wijnkelder scheppen. Haar voorgangers zijn overspannen weggelopen. Dat belooft wat. Ondertussen proeft ze er lustig op los in allerlei clubjes, waarvan ze eerst niet wist dat ze bestonden. Er gaat een hele wereld voor haar (en ook voor mij) open over het wel en wee van sommeliers. Het gaat ver, heel ver. Het is prachtig.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 11,99)

In Vino Vrolijkheid

Een wijnboek, maar ook weer niet. Het boek vertelt het verhaal van Hubrecht Duijker, de eerste echte wijnschrijver van Nederland en wat hij allemaal heeft beleefd. Het mooiste, en me ook het meest bijgebleven, is zijn radiodebuut. Als wijnschrijver of in ieder geval grote wijnliefhebber word je te pas en te onpas op de proef gesteld. ‘Hey, raad maar eens wat er in je glas zit’. Een onmogelijke opgave, alleen weggelegd voor de grootste super tasters op aarde, maar dan nog. Gelukkig voor Hubrecht had hij vlak voor de uitzending een glimps van de fles opgevangen. Toen de radio-dj uiteindelijk inderdaad de wijn blind serveerde, kon Hubrecht precies vertellen wat er in zat. Vond ik mooi.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 12,50)

Wine – A Life of Life

Oh jee, dit boekenlijstje begint een slecht idee te worden. Dit boek lijkt me dus ook episch. Het is geschreven door Steven Spurrier, je weet wel, de Londenaar die een wijnshop opende in Parijs in 1964. Op zich al een toffe zet, maar hij deed er nog een schepje boven op en organiseerde de Judgement of Paris, waar hij de beste Franse wijnen tegenover de beste Californische zette. De rest is geschiedenis.

Te bestellen in de Fanshop >

Wijnboeken over wijnspijs

Wijnboek voor Foodies

In Jerez (of eigenlijk een week eerder in Ribera del Duero) ontmoette ik de Belgische Kristel (oktober 2023). Zij is de kersverse auteur van het Wijnboek voor Foodies, dat net in de schappen ligt. Ze behaalde in 13 maanden tijd WSET4 met de beste resultaten van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hiermee won ze International Wine & Spirit Competition Trophy, die haar een studiebeurs voor het Master of Wine programma opleverde. En dat gaat ze doen, ze is net toegelaten tot de opleiding. Wat een vrouw!

Tussen de bedrijven door schreef ze dus haar boek en die is nu verkrijgbaar in de Fanshop. Voor iedereen die meer over wijn & spijs en het combineren wil weten, is dit een must have.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 29,50)

Gastrophysics

Had er nog niet van gehoord totdat ik op MUST Fermenting Ideas (een congres over wijn) een talk kreeg van Charles Spence, de schrijver van dit boek. Hij begon zijn verhaal met te vertellen dat hij geen wine expert is, maar een wetenschapper en zijn werkgebied omvat voornamelijk de wijnwereld. Wat doet muziek met wijn? In welke mate word je beïnvloed door wat je ziet? Dit en nog veel meer vragen worden beantwoord in het boek Gastrophysics.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 11,99)

Wijnspijsbijbel

Wat een geweldig boek is dit. Geschreven door Victoria Moore met hulp van Niek Beute voor tips bij de Nederlandse keuken. Het geeft je klassieke, maar ook vernieuwende wijnspijscombi’s. Hier en daar deelt ze een recept uit, of heeft ze wijnmakers gevraagd om hun mening. Het is een boekwerk, enorm dik, duidelijk een naslagwerk, maar het is zo leuk geschreven dat je er gewoon elke dag een paar bladzijdes uit wilt lezen. Just for fun. En dan steeds bedenkt ‘oh ja, dat ga ik maken’.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 34,95)

Proefboek

Dit boek vertelt je de kneepjes van het vak van wijnspijs en het combineren van smaken. Waar de Wijnspijsbijbel het gerecht of de wijn als basis neemt, gaat Peter Klosse – de smaakprofessor van Nederland – dieper in op smaak. Meer weten? Luister onze podcast met Peter Klosse. Dat smaakt naar meer!

Status: Hier te bestellen (€ 42)