De favoriete Albariño-wijnen van Jan Jaap

De favoriete Albariño-wijnen van Jan Jaap

Albariño krijgt internationaal steeds meer belangstelling. Ik zie deze druif als een kameleon die verschillende smaken kan aannemen. Het wordt in veel verschillende stijlen gemaakt, van makkelijk doordrinkbaar en aromatisch tot gelaagd en gerijpt. Hoe komt het dat deze druif de laatste jaren aan zo’n opmars bezig is?

De gemiddelde consument is op zoek naar herkenbaarheid. Het beste voorbeeld is die stuivende sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, een wereldhit. Maar op den duur raak je er op uitgekeken. Heb je Marlborough uitgespeeld en zoek je iets spannenders.

Albariño is herkenbaar, maar is er in verschillende gedaantes, vaak net iets spannender dan de gemiddelde sauvignon blanc. Bovendien stelt albariño – in mijn ogen – zelden teleur. De kwaliteit is over het algemeen goed. Toegegeven, daar betaal je ook voor, want albariño is meestal niet de goedkoopste optie op de wijnkaart. Dat heeft onder andere te maken met de hoge kiloprijzen in Rías Biaxas, de belangrijkste plek voor albariño in Spanje.

Het druivenras

De dikke schil van albariño beschermt hem tegen het regenachtige klimaat van Galicië en zorgt er ook voor dat hij lekker gedijt in België, Duitsland en zelfs Nederland. De schimmeldruk ligt hier hoger, maar de dikke schil maakt albariño net iets beter bestand tegen nat weer. Ook verder van huis maakt de druif furore. Er wordt steeds meer albariño aangeplant in Uruguay.

In Spanje is bijna alle albariño in Rías Biaxas te vinden. In Portugal vinden we het meeste in Vinho Verde en dan specifiek in Monção & Melgaço, de subregio die grenst aan Spanje. Maar ook elders kom je de druif tegen. Hieronder vind je albariño’s uit vijf verschillende landen.

Fun fact: Albariño was één van de eerste druiven die in Portugal op een etiket werd vermeld. Klinkt logisch, maar was destijds best bijzonder. Het draagt nu mede bij aan de naamsbekendheid van de druif.

2021 Leirana Forjas del Salnés Rías Baixas Leirana Albariño 

Verkrijgbaar bij Vindict & Platenburg
Prijs: 16,95

Waar veel Albariño heel aromatisch kunnen zijn, is dit super strak. Het heeft iets van vuursteen, gist en brood. Maar ook kruidig met een snufje witte peper. Uitgeknepen citrusvruchten zoals limoen en citroen met diepgang. Dit is serieus. Albariño voor als je wil verrassen, en eigenlijke de ideale dorstlesser op een warme zomerse dag. Trouwens, de houtgelagerde Genoveva is ook een aanrader. 

2020 Raul Perez Sketch Albariño

Verkrijgbaar bij Vindict
Prijs: 61,- 

Een van de beste en tevens een van onze favoriete wijnmakers van Spanje. Met een productie van zo’n 2000 flessen per jaar is Sketch één van de meest gezochte witte wijnen van Spanje. De wijn komt van 60-80 jaar oude stokken en rijpt voor 12 maanden in oude eikenhouten vaten zodat juist de expressie van de druif behouden blijft. Strak, fris, met de potentie om geweldig te ouderen. Ik dronk eerder al de 2010, 2011, 2018 en 2020. Naarmate albariño ouder wordt, ontwikkelt het tonen van bijenwas, abrikoos en ander ingedroogd fruit. Ergens doet het denken en oudere riesling en dat is zeker niet gek als je kijkt naar de mooie zuren die beide druiven als karaktereigenschap gemeen hebben. De Sketch 2020 dronk ik op een warme zomerdag met messcherpe zuren, levendige frisheid en een ellenlange afdronk. Complex, maar toch makkelijk. Zo hoort alle wijn te zijn toch?!

Meer weten over de wijnen van Raul Perez luister dan onze podcast!

2020 Attis Mar Albariño (wijn van de zeebodem)

Verkrijgbaar bij Smaragd Wijnen
Prijs: 78,-

Wat is de invloed van het rijpen van een wijn op de zeebodem op de daadwerkelijke wijn? Ik vraag me dit al jaren af. Geloof het of niet: de wijn proeft zilter. Hoe dat kan? Dat wordt momenteel onderzocht door de Universiteit van Gerona. Wat we weten is dat er geen luchtvochtigheid bestaat op de zeebodem, er is geen blootstelling aan licht, de temperatuur is constant, net als de druk op de fles. De perfecte omstandigheden voor een aantal jaren rijpen, zou je zeggen. Deze albariño prijkt bij mij in ieder geval al vijf jaar op de wijnkaart. Beperkt verkrijgbaar, maar een absolute must om te drinken. De druiven komen van een selectie van de beste wijngaarden en vervolgens rijpt de wijn voor zes maanden op de bodem van de Atlantische Oceaan op negen meter diepte in een kooi tussen de mosselbanken. Intens fruit, krachtig met een geweldige lengte. 

2020 Terras Gauda – O Rosal Etiqueta Negra

Verkrijgbaar bij De Gouden Ton Rotterdam
Prijs: 36,95

De eerste keer dat ik deze wijn proefde was ik me er eigenlijk nog helemaal niet van bewust hoe mooi een houtgelagerde albariño kan zijn. De druif kan het hebben, mits goed gedoseerd. Terras Gauda is al jaren een favoriet. Staat het ergens op de kaart en schijnt de zon? Dan is mijn keuze al snel gemaakt. De wijn is super aromatisch, gul met aroma’s van appel, peer en mandarijn. Zodra ik mandarijn ruik, weet ik: dit is een albariño. Door het houtgebruik en de bâtonnage vinden we ook iets van marsepein en getoast brood.

2020 Granito Cru Luis Seabra Alvarinho

Verkrijgbaar bij: Vindict & Platenburg
Prijs: 23,95

Geen albariño, maar een alvarinho. Uit Vinho Verde, gemaakt door Luis Seabra, voormalig wijnmaker van Dirk Niepoort. Een van de meest talentvolle en eigenwijze wijnmakers van Portugal op dit moment. In plaats van de druif zet hij het bodemtype op het etiket, in dit geval granito, omdat hij gelooft dat de wijn meer een expressie van de bodem weerspiegelt dan een expressie van de druif. En ergens heeft hij een punt. Dit is alvarinho, maar zeker dan anders dan anders. De alcoholische gisting vindt plaats in eikenhouten vaten, waarin de wijn ook nog eens 12 maanden rijpt. Dit is MEGA. De naam ‘cru’ is niet alleen een knipoog naar het Franse classificatiesysteem, maar ook Portugees voor ‘rauw’, een verwijzing naar de pure, eerlijke, minimalistische werkwijze van Luis Seabra.

Meer weten over deze eigenwijze wijnmaker? Luister dan de podcast van I’ll Drink to That met Luis Seabra

2010 La Fillaboa 1898′ Albariño 

Verkrijgbaar bij Kwastwijnkopers
Prijs: 48,-

La Fillaboa zie je in heel Spanje prijken op allerlei wijnkaarten. Dat is dus niet zonder reden. Deze ‘La Fillaboa 1898′ is echter een exclusieve wijn uit het oogstjaar 2010. De druiven zijn afkomstig van de beste acht percelen van het domein en de wijn ondergaat een uitzonderlijk lange rijping op zijn lie (zes jaar!). En die lie rijping maakt de wijn zo interessant. Na zes jaar is de wijn nog steeds uitzonderlijk fris; de lie rijping geeft de wijnen ook bewaarpotentieel en beschermt de wijn tegen oxidatie. Het heeft qua stijl iets Bourgondisch. Het is rijk en mondvullend met gedroogd fruit enerzijds en toast anderzijds. 

2021 Alvarinho Granit – Vinho Verde – Quinta de Soalheiro

Verkrijgbaar bij Okhuysen 
Prijs: 15,50

Deze benchmarkproducent op het gebied van Vinho Verde mag zeker niet ontbreken in het lijstje. Het is een expressie van de granietenbodems, die zo typisch zijn voor de Vinho Verde streek. Een wijn met wilde kruiden, citrusfruit en steenfruit. Sappig en strak. Aangename prijs en vooral ook een aangename wijn. 

Albariño ‘Pure White’ Van Deurzen, België 

Verkrijgbaar bij Vinites
Prijs: 20,-

Albariño uit de Lage Landen – is dat wat? Wijnkasteel van Deurzen bewijst van wel. In de lockdown heb ik destijds de albariño besteld, en ik moet zeggen: ik was blij verrast. Anders dan anders; het had iets peperigs maar ook papaja, grapefruit en bergamot. Leuk om een keer te proberen!

2020 Springfield Albariño, Robertson, Zuid-Afrika

Verkrijgbaar bij Benier Global Wines
Prijs: 18,50

Ken je dat dat je soms zo moe wordt van jezelf? Nou, ik heb dat dus op het gebied van wijn. Alles wat ik niet ken moet en zal ik geproefd hebben. Zo ben ik ook bij deze Springfield Estate Albariño gekomen. Voor het eerst gedronken bij restaurant La Petit Colombe in Franschhoek. Dus ja, de omgeving speelt dan zeker een rol. Maar daar viel mij onmiddellijk al op dat dit wel echt een expressie was van hoe albariño hoort te zijn. Heel gul, waanzinnige zuren mede mogelijk gemaakt door de kalkrijke bodems in Robertson. In de neus een fijne tropische aanzet, mango, mandarijn, perzik en wat bloesem. En dan te bedenken dat ik acht jaar geleden juist door dit wijnhuis verliefd werd op hun sauvignon blanc, gelukkig zijn de rollen nu omgedraaid en ben ik opnieuw in love maar ditmaal met hun albariño. Een andere tip voor Zuid-Afrikaanse albariño is de Newton Johnson uit de Hemel-en-Aarde-Vallei. 

2019 Albariño Rías Baixas do ‘Organistrum’

Verkrijgbaar bij Vinites & Gall 
Prijs: 22,95

Geroemd in ons artikel voor Proef-magazine van de Gall. Deze wijn mag je niet missen. De Organistrum is de enige, op hout gelagerde, witte wijn van Martín Códax. Na de gisting rijpt de wijn vier maanden op de lies in vaten van Frans eikenhout (Alliers). Gedurende deze vier maanden wordt de lie regelmatig door middel van bâtonnage met het sap gemengd. Hierna rijpt de wijn nog acht maanden op roestvrijstalen tanks. Dit geeft de wijn een rijjker profiel. Meer concentratie meer diepgang, meer complexiteit. Deze wijn stel niet teleur en is vooral heel veel wijn voor een aangename prijs. 

Veiga da Princesa Rías Baixas Albariño

Verkrijgbaar bij Vindict & Platenburg
Prijs: 13,30

Dit is mijn ultieme go-to albariño die nooit teleurstelt. Jong is hij frivool, een een soort van spring in het veld. Het vliegt alle kanten op. Tropisch fruit, manga, papaja, abrikoos; deze wijn heeft het allemaal. Maar laat je hem een jaar liggen of vergeet je hem een jaar, dan is hij nog net zo fijn maar iets milder in zijn fruit. Dit een albariño voor elke dag, niet nadenken, wel doortanken. 

Alvarinho Trocken, Künstler 2020

Verkrijgbaar via Anfors-Imperial
Prijs: 32,45

De eerste keer dat ik er achter kwam dat er ook Alvarinho uit Duitsland kwam was bij restaurant de scheepskameel in Amsterdam met uitsluitend Duitse wijnen op de kaart. Ik moest en zou deze wijn dan ook proeven want dit leek me zo interessant. Maar de sommelier zei: nee, we gaan iets anders doen. Maar mijn interesse bleef gewekt. Uiteindelijk heb ik toch de fles weten te scoren. Ook deze wijn is aromatisch, met perzik, nectarine, iets floraals. Super stuivend, maar ook rond in de smaak. Fijn zuur.

Albariño Week van 1 tot 5 augustus

Dat deze druif divers is bewijzen de wijnen uit dit artikel. Omdat er nog zoveel te ontdekken valt zijn dit mijn dikke tips. Heb jij zelf een dikke tip? Of een albariño die we zeker moeten proeven, laat het ons dan weten.