Bosbranden bedreigen wijngaarden in Bordeaux

Bosbranden bedreigen wijngaarden in Bordeaux

In de afgelopen dertig jaar is het nog nooit zo erg geweest. Door enorme hitte en droogte (en mogelijk vandalisme) zijn er twee grote bosbranden ontstaan net ten westen van Bordeaux, ongeveer ten hoogte van Graves. Bosbranden die je misschien zou verwachten in Portugal, Spanje of het zuiden van Frankrijk zijn inmiddels ook denkbaar in de regio Bordeaux.

Op 19 juli begonnen de branden en in twee dagen is er al zo’n 19.300 hectare aan bos in La Teste-de-Buch en zo’n 12.800 hectare in Landiras verbrand. Deze bossen worden gezien als de ‘longen’ van Bordeaux en zijn normaal gesproken populaire gebieden voor toeristen uit de regio. 

Ondanks dat het nog geen mensenlevens heeft gekost, beïnvloeden de branden logischerwijs wel de luchtkwaliteit. Vele mensen zijn geëvacueerd, maar wijngaarden kun je natuurlijk niet even tijdelijk verplaatsen. Tot nu toe heeft het vuur door gunstige windrichting gelukkig nog geen wijngaarden bereikt.

De vraag is of dat zo blijft. Wat voor invloed heeft rook eigenlijk op wijngaarden en de druiven? Wijnstokken ademen, net als mensen. Je kan je dus voorstellen dat de overgewaaide rooklucht niet top is voor zo’n plant. Geluk bij een ongeluk zorgt de langdurige hitte dat de wijnstok zichzelf beschermt door op de rem te trappen. De groei stopt. De véraison (kleuromslag) is op de meeste plekken aan de linkeroever nog niet eens begonnen. Hopelijk zorgt dat ervoor dat de rookschade dit jaar geen effect heeft op de (smaak van de) druiven.

Bron:

on bordeaux book

On Bordeaux

On Bordeaux is een verzameling van de beste verhalen van de meest geliefde wijnschrijvers en critici. Scroll omlaag voor een kleine impressie. De mooie verhalen maken het een goede toevoeging op het onlangs verschenen, fantastische boek Inside Bordeaux van Jane Anson.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.