Srprs.me – We gaan naar Valencia

Srprs.me – We gaan naar Valencia

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis, toch? Zo geschiedde dat we, Charles en ik, een city trip boekten via srprs.me. Waar naartoe? Geen idee. Een week voor vertrek krijgen we de weersvoorspelling in onze inbox: 22 graden! Wow, zon! Tja, één blik op de weerkaart van Europa vertelt ons dat het zonnetje nergens zo fel schijnt als in Spanje. Zeker weten doen we het niet, dus op Schiphol krassen we toch officieel de kaart van srprs.me door. En jawel: Valencia! Vivaaaaa Espana! Rest ons de vraag: wat gaan we eten? 😉

Tranquillo bij Burgers & Beer

Het leuke van een verrassingsbestemming is dat je totaal geen benul hebt wat je gaat (of ‘moet’) doen. Go with the flow. Dus tranquillo als we zijn, bedenken we bij het arriveren in de hotelkamer dat we zin hebben in een burger. Er blijkt een goede burgertent te zitten op 1,7 kilometer afstand. Mooi! Zien we gelijk een stukje van de stad. Charles neemt de México burger met limoen en pikante salsa en ik ga voor de New Yorker met cheddar en bacon. We drinken er een bijzonder lekker biertje bij: de Spaanse Rosita! Één om te onthouden.

Burgers & Beer, C/ Luis Bolinches 9, Valencia – website

Brunchen bij Le Petite Brioche

Op zoek naar een plekje om te ontbijten? Zoek niet verder. Le Petite Brioche is alles wat je nodig hebt op zondagochtend. Een brunch met pancakes, roerei en bacon plus een koffie en jus d’orange! Daar kan je de dag nog eens mee beginnen. Oh, en dit alles kost maar 6 euro. Topstad!

Le Petite Brioche, Carrer de Sorní, 28, Valencia – website

ontbijten3

Entrecote & Rioja

Helaas vergeten hoe dit restaurant heet, maar het zit in de straat Carrer del Comte d’Altea in de Gran Via wijk. Er staat een wijnvat bij de deur en de gevel is volgens mij oranje. Normaal gesproken zou je er misschien voorbijlopen. Maar je moet je ook altijd bedenken dat de restaurantjes met TL-verlichting voor verrassingen kunnen zorgen. We zagen de entrecote bij iemand op tafel en waren om. Lekker op terras met een warmtelamp. En dat in februari – de leven! Om het plaatje compleet te maken bestel ik een glas rioja. Het wordt een rioja crianza van Vina del Oja. Fruitig en hout, heerlijk sappig bij de entrecote.

Een restaurant in Carrer del Comte d’Altea, Valencia

rioja

Ola supermercado.

Naast de restaurantjes uit de Gran Via moet je zeker ook een bezoek brengen aan de wijk Russafa. Hier was ons hotel gevestigd: Casual Valencia de las Artes. Een hotel met kunst, waar we niet omheen konden met De Schreeuw levensgroot geportretteerd op de kamer.

Russafa wordt in de boekjes omschreven als hippe wijk. Er is in ieder geval genoeg te doen: veel restaurantjes, cafeetjes en boetiekjes. In een zijstraatje van het hotel vind je de Mercato de Russafa – volgens velen een goed alternatief voor de drukke mercado in het centrum. Hoewel wel er ongeveer 10 keer voorbij zijn gelopen, kwamen we er pas op de laatste dag achter dat dit daadwerkelijk de mercado was.

Valencia heeft namelijk wel meer van die overdekte extravaganza’s. Zo liepen we een ander steegje in en zagen we dit:

IMG_6248

Zo mooi. Een kerk met daarachter allerlei cafeetjes en restaurants. Van sushi tot gin tonic bar. Vooral die laatste, de GT-hype, is hier ook aanwezig. Op elke hoek van de straat vind je een gin tonic bar.

Mercado de Colon, Calle Jorge Juan, Valencia

IMG_6249

De beste paella bij Racó del Turia

In Valencia moet je natuurlijk een keer paella gegeten hebben. Hier komt het gerecht namelijk oorspronkelijk vandaan. Verstopt in een zijstraat van de hoofdweg Gran Via Del Marqués de Túria vinden we Racó del Turia met vele soorten paella op de kaart. We kiezen de paella met onder andere chorizo en nemen vooraf een bordje versgesneden jámon ibérico. De lekkerste ham die je ooit geproefd hebt, het smelt op je tong!

Het restaurant heeft niet alleen veel soorten paella op de kaart, ook de wijnkaart liegt er niet om. Een ongekende keuze aan wit en rood van all over the world. In mijn ooghoek zie ik twee flessen Pétrus staan. Oké, rich bitches hier. De keuze valt uiteindelijk op de Elemento, gemaakt van 100% bobal. Nooit van gehoord, maar het blijkt een uiterst serieuze Spaanse druif. Het levert volle wijnen op en dat proef je. Zwart fruit, chocolade en vlezige tannines. Bijzonder is ook dat deze wijn 100% natuurlijk is – zonder enige vorm van chemicaliën. Ook wel een ‘vin naturel’ genoemd, een begrip dat ik steeds vaker tegenkom…

Racó del Turia, Carrer de Ciscar, 10,46005

Het park dat door de stad slingert

Het leukste aan Valencia, naast het lekkere eten en het relatief goedkope leven, is het park. Ooit stroomde de river de Turia door Valencia, maar door een reeks overstromingen is besloten de rivier te verleggen. Nu stroomt de Turia aan de rand van de stad. Het stukje rivier dat door de stad liep, is drooggelegd en omgetoverd tot een stadspark en slingert dus door de stad. In het park vind je ook het Kunst- en Wetenschapsmuseum en de botanische tuinen van Valencia.

Srprs.me: Go with the flow

Waar wacht je nog op? Valencia is awesome! Of go with the flow en boek een verrassing via srprs.me. Wij kozen de citytripping verrassingsreis. Voor 4 dagen betaalden we 250 euro per persoon (inclusief vlucht en hotel). Super leuk, toch? Ze hebben verschillende pakketten, bijvoorbeeld adventure, broke, solo together, multi city en sunsation. Bij het boeken kun je nog aangeven naar welke stad je echt niet nog eens naartoe wilt. Aanrader!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.