Clubavondje: Tour de France

Voor het volgende clubavondje ga ik terug naar waar het begon, la douce France. Het blijft een van mijn favoriete wijnlanden, al kan ik dat eigenlijk niet meer zeggen. Portugal verrast me keer op keer, de laatste clubavondjes stonden vaak in het teken van Italië, wat ik absoluut geen straf vond en ik kan niet wachten om zelf een keer een bezoek te brengen aan de wijngaarden van Argentinië en Chili. Maar, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het wel handig is dat mijn wijnavontuur ooit begon in Frankrijk. Frankrijk heeft namelijk zoveel verschillende streken en daarmee druiven en regels, dat het een goede basis vormt voor verdere verdieping in de wijnwereld…

Overigens had ik, toen ik in mijn studiootje in Aix-en-Provence wijn zat te nippen, nooit gedacht dat ik vier jaar later mijn verhaal zou vertellen voor 44 mensen in Kasteel van Batavia. Wow, heel tof :)

Ik blik even terug… Hier had ik net mijn eerste wijnboek besteld en mijn studiebeurs voor die maand uitgegeven in de plaatselijke wijnwinkel…

Domaine Rolet Crémant du Jura Blanc (2010)

Zoals altijd trappen we de proeverij af met een bubbel uit de Jura. Jura, misschien wel de meest onbekende wijnregio van Frankrijk. Heb jij er wel eens van gehoord?
Jura ligt in het uiterste oosten van Frankrijk tegen de Zwitserse grens en aan de voet van de Alpen. In het glas zit een Crémant du Jura. Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term ‘crémant’ in het leven geroepen. Frankrijk kent inmiddels 7 crémants, die ieder uit een bepaalde regio komen en gemaakt worden op dezelfde manier als Champagne.

  • Crémant de Bourgogne
  • Crémant de Loire
  • Crémant d’Alsace
  • Crémant de Limoux
  • Crémant du Jura
  • Crémant de Die
  • Crémant de Bordeaux

Onze Crémant du Jura is er daar dus één van. Een best bewaard geheim, want behalve de occasional skier, natuurliefhebber of wijnfanaat, komt hier niemand. Een bubbel uit deze streek moet voor minstens 50% uit chardonnay bestaan en mag worden aangevuld met pinot noir en de trots van de regio: poulsard. Een druif die je nergens anders tegenkomt, behalve in de Jura.

See: mousserend, bleek met groene gloed
Smell: witte bloemen
Sip: fijne, krachtige mousse, goede zuren
Wijnspijs-tip: coquilles

Dauny Sancerre Les Caillottes (2014)

Voordat we verdere uitstapjes maken naar onbekende druivensoorten reizen we eerst af naar de Loire. Het dorpje Sancerre is beroemd om haar sauvignon blanc en deze wijn laat zien waarom.

De wijn wordt gemaakt door domaine Vacheron en wordt gezien als één van de beste wijnhuizen van de streek. Ze werken ook nog eens biodynamisch, dat gaat net een stapje verder dan biologisch. Het houdt rekening met de stand van de maan, de zon, de sterren en de planeten. Ook zijn chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Dat klinkt een beetje zweverig, maar het schijnt de wijnen, wijnstokken en wijngaarden ten goede te komen.

In de geur is aromatisch en we ruiken overduidelijk citrus, voornamelijk grapefruit en citroen. Dit komt terug in de smaak. De frisse zuren gaan hand in hand met het pepertje en de mineralen.

See: lichtgeel, light-bodied
Smell: citroen, kruisbes, grapefruit
Sip: citrus, crispy, krachtig
Wijnspijs-tip: geitenkaas

IMG_6319

Domaine Rey Macon Vergisson Selection (2014)

We blijven even bij de basis en ontdekken na de stuivige sauvignon blanc nu de multifunctionele chardonnay. In het glas zit een wijn gemaakt van 100% chardonnay uit Mâconnais, het zuidelijkste en grootste deel van de Bourgogne. Omdat het zuidelijker ligt, is het hier warmer dan in de rest van Bourgogne. De oogst begint hier twee weken eerder dan in bijvoorbeeld Chablis, een regio in het noorden van Bourgogne.

Het warme klimaat geeft de chardonnay smaken van rijp fruit mee, zoals perzik. Het houtgebruik geeft de wijnen tonen van vanille en boter. De beroemdste AOC uit dit gebied is toch wel Pouilly-Fuissé. Hier komen wereldwijnen vandaan, waar een flink prijskaartje aanhangt.

Op nog geen 10 minuten rijden ligt Vergisson, waar de wijn die we vandaag proeven vandaan komt. Iets voordeliger geprijsd, al geven ze ‘m nog steeds niet weg (ongeveer 15 euro). Het eerste wat me te binnenschiet als ik aan de wijn ruik, is boter. Geuren van boter, vanille en noten zijn gevolgen van houtlagering. Deze wijn heeft 10 maanden gerijpt in eikenhouten vaten. In smaak overheerst het allerminst. Ook in deze wijn staan de mineralen centraal, maar op een heel andere manier dan bij de sauvignon blanc. Het is een ronde wijn, vol & romig, maar in balans door de mineralen en zuren.

Tijdens het voorproeven schenk ik de wijn bij pasta carbonara. Een wereld van verschil, de paar scherpe randjes die aan de wijn zaten, worden gladgestreken door de romige saus. Heerlijk!

See: geel, medium-bodied
Smell: boter, rijp fruit
Sip: perzik, mineralig, voldoende zuren, rond
Wijnspijs-tip: kabeljauw of kip in romige saus, of pasta carbonara

IMG_6319

Domaine Rolet Arbois “rouge tradition” (2009)

Juist omdat het zo onbekend is, gaan we weer terug naar de Jura. Hier moeten we meer van weten. Dit keer een rode wijn van hetzelfde wijnhuis Domaine Rolet in Arbois. De wijn bestaat voor 40% poulsard, 30% trousseau en 30% pinot noir. De druiven worden apart van elkaar vergist en na 18 maanden rijping in neutrale vaten worden ze samengevoegd.

De keuze van hout is een belangrijke taak van de wijnboer. Kiest ‘ie Frans, Amerikaans, Oost-Europees? En zijn dat nieuwe, gebruikte of neutrale? In het geval van de Domainte Rolet is het laatste: neutrale vaten. Het hout geeft geen aroma’s meer af aan de wijn, en zorgt alleen nog voor micro-oxidatie (zuurstof, dus). Meer weten over hout, lees je hier.

Het eindresultaat is een lichte rode wijn, waar je niet te licht over moet denken. Het is een complexe wijn, die uit meerdere lagen bestaat. Als je die wilt ontdekken, tenminste. Rood fruit met aardse tonen, die zich mengen met een toefje caramel. Zachte tannines met voldoende zuren in de afdronk. Complex, plezierig.

See: helder, granaatrood
Smell: kersen, bos, zoethout
Sip: sappig, rood, kersen, framboos, aards
Wijnspijs-tip: kaasfondue, champignons of gevulde kip

IMG_6313

Domaine Suffrene Bandol (2012)

Het houdt niet op. Er staat weer een hoofdrolspeler uit de Franse wijnwereld op tafel. In het glas zit een rode wijn van Domaine Suffrene, een wijnhuis uit Bandol in de Provence. Ik kon het niet laten om ook een Provencaalse wijn te serveren, omdat het hier uiteindelijk allemaal is begonnen.

De wijn wordt gemaakt van de druiven die zo typisch zijn voor het zuiden van Frankrijk: 55% mouvedre, 20% grenache, 15% cinsault en 10% carignan. Als er voor meer dan de helft mouvedre in een wijn zit, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen: dit is een krachtpatser!

Als je de vorige wijn zou omschrijven, kun je zeggen dat het een timide meisje is, die – wanneer ze dan haar mond opendoet en praat – je doet verbazen. Deze wijn zou ik daarentegen omschrijven als een spierbundel, maar wel een serieuze: hij weet precies wat ‘ie doet. 

Dit is niet voor de fruit-georiënteerde wijndrinker, maar voor degene die even omver geblazen wil worden. In de geur vind je donker fruit, zwarte kersen, kruiden en de typische jodiumgeur voor Bandol. De smaak begint zacht (mits gedecanteerd), vervolgens ontstaat er een explosie aan smaken waarin de tannines zeker weten aanwezig zijn, maar goed in balans met de rest. Het kan niet anders dan dat je hier een sappig stukje rib-eye bij eet.

See: dieppaarse kleur
Smell: zwart fruit, cassis, zwarte kersen, kruiden, jodium
Sip: zachte aanzet, complex, krachtig, tannines
Wijnspijs-tip: entrecote, rib-eye

IMG_6311

Château Puy Servain Terrement 

We sluiten af met een dessertwijn van Chateau Puy Servain uit Montravel, Bergerac. Een wijn die zich kan meten met een grote Sauternes, maar die veel vriendelijker voelt in de portemonnee. Mijn hart maakt een sprongetje als ik lees dat de wijnmaker vroeger heeft gewerkt bij Chateau d’Yquem, het wijnhuis die de beste én duurste Sauternes ter wereld maakt. Een ware ontdekking, al zeg ik het zelf…

De wijn is gemaakt van 100% sémillon, de druif die het altijd goed kan vinden met de boytritis. De boytritis is de hoofdrolspeler in het sprookje van de dessertwijnen. Het is een schimmel, die de druiven moet aantasten. De schimmel zorgt er namelijk voor dat de druiven uitdrogen. Het overgebleven sap zit vol suikers en heeft een super geconcentreerde smaak, wat resulteert in een stroperige wijn.

See: strogeel
Smell: gedroogd fruit, honing, gekonfijte peer, geel fruit
Sip: perzik, abrikoos, sinaasappel
Wijnspijs-tip: appeltaart, foie gras, blauwe kaas

IMG_6312

SONY DSC
SONY DSC

Interesse in één of meer wijnen? Neem contact op met EB&T wines.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.