Le Club des Vins

Drie keer wijn van Albert Heijn

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Eerder plaatste ik al een top 5 favoriete wijnen van de Albert Heijn, maar vandaag een ververst lijstje met de Club’s favo’s van de buurtsuper!

Chateau Coulon – 2014

Een dikke tip voor als je loopt te dralen in het winkelpad. Ga niet zo zeer op zoek naar bekende namen, zoals Rioja of Sancerre. Ga dan naar een wijnhandel en laat je adviseren. Dat kan ook voor een schappelijke prijs. De juweeltjes van de Albert Heijn vind je eerder in de iets onbekendere streken. Minder bekend, dus goedkoper. Maar slechter? Dat hoeft helemaal niet. Neem Chateau Coulon uit Corbieres – ooit van gehoord? Niet per definitie een bekende wijnstreek, maar niks mis met deze wijn.

glasbak_wijn

Corbieres ligt in het zuiden van Frankrijk en is de grootste AOC van de Languedoc. Net als in de rest van de Languedoc domineren de blends de wijnmarkt. In deze wijn vind je syrah, grenache en carignan. Gecombineerd met de vele zonuren die het gebied kent, kan het niet anders dan dat dit een krachtig, doch fruitige wijn oplevert. Hé, en ook Hamersma geeft deze wijn een 9. Score!

Domaine de Saint Ser Rosé – 2015

Met het voorjaar in aantocht moet er ook een rosé in dit lijstje. Sowieso kan ik de rosé niet links laten liggen, want hier is waar het allemaal begon: de Provence. Het epicentrum van de (beste) rosé(s), de wijnproductie bestaat hier voor 88% uit rosé. Ze kennen het trucje dus wel. Kenmerkend is de zalmroze kleur en de kruidigheid in smaak voor de Provencaalse rosés. Die vind je ook terug in de rosé van Domaine de Saint Ser.

Deze wijn is gelabeld Cotes de Provence, de grootste AOC van de Provence. Hier gebeurt het meest. Er komt 75% van de wijnproductie uit deze AOC. Mooi verhaal, maar welke wijn tref je dan aan in je glas? Dat wordt al lastiger omschrijven, omdat de regio vrij groot is. Om het je toch makkelijker te maken, zijn er vier subregio’s gedefinieerd: Sainte Victoire, La Londe, Fréjus en Pierrefeu. Wanneer de wijnmaker aan de bijbehorende regels van deze subregio voldoet, mag hij de naam op de fles zetten.

woman-girl-teenager-wine

De Saint Ser rosé komt uit de wijngaarden rondom de Sainte Victoire, een berg die ik ooit heb beklommen (say what?). Typisch zalmroze kleur en de geur doet je denken aan een dagje op de markt in Aix-en-Provence, een idyllisch stadje aldaar: frambozen, aardbeien en Provençaalse kruiden. Dito in smaak, sappig maar ook voldoende body. Goeie keus.

Tilia Malbec, Cab-sauv – 2014

Een Argentijnse topper in het lijstje, ook dat mag niet ontbreken. Mijn inmiddels lang gekoesterde droom om naar Argentinië te gaan, zal ooit een keer in vervulling gaan. Tot die tijd blijf ik de wijnen maar in Nederland proeven. De blend van malbec en cab-sauv komt van wijnhuis Tilia en is gevestigd in Mendoza. Zo’n 75% van de totale Argentijnse productie wordt hier gemaakt, waarbij de malbec druif domineert. De trots van Argentinië.

Bijzonder in de Mendoza en ook bij deze wijn, is dat de druiven groeien in pergola’s. Langs palen worden de ranken omhoog geleid, waar de bladeren een soort dak vormen waaronder de trossen hangen. Makkelijk plukken! Dat doet me weer denken aan Barolo, waar de wijnranken net zolang als ik waren, terwijl ze in Bordeaux net tot mijn heupen kwamen.

Tilia malbec is big & bold, zoals de Amerikanen dat zeggen. Diepe paarse kleur in je glas. Geur van zwarte bessen, cassis en hout. Ook in de smaak stelt hij je niet teleur. Vol, sappig, fruitig. Goede deal voor 6.69.

Foto: Perswijn.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close