Een wijnfan in Lissabon: 24 uur!

Een wijnfan in Lissabon: 24 uur!

24 uur in Lissabon – wat gaan we doen? Afgelopen donderdag kwam ik een uur of drie aan op het vliegveld van Lissabon, waar Chantal me al stond op te wachten. We springen een taxi in naar het centrum van de stad. Snel dumpen we onze spullen in het hotel – Internacional Design Hotel, waar we verrast worden met een welkomstdrankje. Dat begint goed.

Na het vier uurtje gaan we door naar Chinese Pavillon, maar dat bleek bij aankomst nog gesloten. Het dichtst bijzijnde tentje was Pão A Mesa. Op zich niet bijzonder, maar wij vonden er alles wat we nodig hadden. Vinho verde en lekkere hapjes om de middag in te luiden.

lissabon
blank

Yummy, het is een uitgehold brood met dip van o.a. kaas, ham, champignons, ui en appel. Super lekker! Zelf maken? Hier vind je het recept.

Na drie glazen vinho besluiten we om weer door te gaan. Op menig blog stond de Chinese Pavillon als absolute must-see beschreven, dus toch even kijken. Maar must-see? Nee. Het is er donker en heel groot, er wordt van alles (poppetjes, soldaatjes, dingetjes) verzameld en staat achter glas. Not impressed. We gaan snel door naar Rua dos Rémedios voor het diner.

Chinese Pavillon en Pao a Mesa vind je in de Rua Dom Pedro

Eten in Alfama

Hier gaan we eten bij Alfama Cellar, een wijnbar slash restaurant in de wijk Alfama. Noem het hoe je het wilt noemen, authentiek, hip, ze maken het je hier niet moeilijk. Je hebt keuze uit vier hoofdgerechten, er is geen cola, maar wel water, bier en aantal goede Portugese wijnen. Wij kozen voor een stoofpotje van kalf en eentje met vis met gamba’s. Uiteraard met een vinho branco.

Alfama Cellar vind je op de Rua dos Rémedios 127

blank
blank

Een dag vol lekkers

De volgende dag begint goed. Het ontbijt is te gek. Van croissantjes tot scrambled eggs en quiches, maar ook fruit, yoghurt en zelfgemaakte jam. Na de kater weggewerkt te hebben met een sloot verse jus en koffie zetten we koers naar de Mercado.

blank
Foto: International Design Hotel

Bij Mercado di Ribeiro beginnen we de dag met een pastel de nata, de Portugese taartjes van room. Zo lekker. Je vindt ze overal in Portugal, maar het oorspronkelijke recept is in handen van Fábrico dos Pastéis de Belém. Belém is een wijk van Lissabon, maar ligt redelijk ver van het centrum. De pastel die we proefden bij de Mercado was ook heerlijk bij de abatanado (grote koffie). 

Verder kun je je te buiten gaan aan allerlei heerlijkheden zoals burgers, fish & chips, croquettas, sushi, pulled purk en de Portugese francheshina. Die laatste heb ik ooit in Porto geprobeerd. Was nogal heftig – een tosti omwikkeld met extra kaas en ham in een bord vol saus. Ik koos voor de fish & tips, Chantal nam een cheeseburger. Alles vers gemaakt, alles heerlijk.

lissabon
lissabon

Op naar Lissabon

Zin gekregen in een weekendje Lissabon? Vanaf Amsterdam of Eindhoven ben je in ongeveer 2,5 uur in Lissabon. Je kunt dit reisje ook combineren met een bezoekje aan Porto. Dan vlieg je heen op Lissabon, ga je met de trein naar Porto en vlieg je vanaf daar weer terug naar Nederland. Nog beter: pak de wijngaarden van de Douro mee.

Meer reizen in Portugal

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.