Ecorkhotel, Ecoresort in Alentejo – hier wil je heen!

Ecorkhotel, Ecoresort in Alentejo – hier wil je heen!

Ecorkhotel in Alentejo. Wakker worden in een hotel van kurk tussen honderdduizenden kurkbomen – dat is toch de droom van elke wijnliefhebber? I think yes.

Ecorkhotel: Rust, reinheid en regelmaat.

Rust, reinheid en regelmaat. In het Ecorkhotel kom je tot rust, want hier vind je alles en tegelijkertijd is er niks – je zit in the middle of nowhere omgeven door kurkeiken en olijfbomen. Dat is oké, want het hotel heeft een eigen restaurant, een spa, een binnen- en buitenzwembad én een ezel.

ecorkhotel alentejo
Het is verboden om kurkeiken te kappen, dus zijn de huisjes eromheen gebouwd.

Duurzaamheid staat voorop.

Het Ecorkhotel heeft recentelijk haar naam gewijzigd naar Tivoli Évora Ecoresort, want het duurzame gaat verder dan alleen kurk. Daar gingen een aantal uitgangspunten aan vooraf. Maximale energie-efficiëntie was er daar één van. Het hotel is ontworpen door architect José Carlos Cruz, die dat wilde doen door een traditioneel Alentejo-dorp na te bootsen – maar dan in een modern, nieuw én vooral duurzaam jasje. Het grappige is dat ik dat pas hoorde in het hotel, maar snapte direct wat ze bedoelden. Eerder die dag had ik namelijk getankt in een super witgelakt dorpje; alle huizen waren wit. Maar ook Odemira, een dorp 200 kilometer ten noorden, waar ik vaak kom, is compleet white-washed. Aha, dat is dus de Alentejo.

Het hotel bestaat uit een hoofdgebouw, waar alle faciliteiten (restaurant, bar, zwembad) onder één dak te vinden zijn en 56 witgelakte huisjes, het ‘Alentejo-dorp’. Het hoofdgebouw is bedekt met kurk en maakt gebruik van geothermische verwarming (aardwarmte) en zonnepanelen voor warm water.

Ook onder het witte laagje van de huisjes is kurk gebruikt, dit dient als akoestische en thermische isolatie. Elk huisje heeft een oppervlakte van 70 vierkante meter en beschikt over een slaapkamer, een zitgedeelte met bank en bureau, een eigen badkamer en een buitenplaatsje met twee relaxte stoelen. En zeker niet onbelangrijk: elk huisje beschikt over een WIFI-verbinding en een eigen koffiezetapparaat.

Lokaal eten en wijn

Begin de dag goed met een uitgebreid ontbijt in ‘Cardo’, het restaurant van het hotel, waar je een mooi uitzicht hebt op het glooiende landschap van de Alentejo. Dat is nog eens lekker wakker worden. Koffie, thee, yoghurt, sapjes, cereals, luxe broodjes, vers fruit, pastel de natas (natuurlijk!) en allerlei soorten beleg – het is genieten. In de loop van de dag kun je buiten de deur lunchen in Evora, of gewoon lekker hangen bij het zwembad en bij de bar een burger of een salade bestellen.

‘s Avonds schuif je aan bij Cardo voor een uitgebreid diner. De menukaart (van kurk) is Mediterraan-georiënteerd met veel traditionele Portugese gerechten én wijnen. Ik koos voor Porco à Alentejanagekruid varkensvlees met kokkels. Een van mijn favoriete gerechten uit de Alentejo, wat ik ook al vaak heb gegeten bij Celso in Milfontes (dikke tip) en een keer zelf heb proberen te maken.

Het restaurant heeft een vrij uitgebreide wijnkaart. De nationale klassiekers (Moscatel de Setubal, verschillende ports en Douro wijnen) staan op de kaart aangevuld met een aantal lokale toppers. Het enige verbeterpuntje is dat ze niet veel open wijnen hebben. In het hoogseizoen moet dat zeker kunnen, ze zouden kunnen samenwerken met een aantal lokale wijnboeren. Leuk voor de gasten om kennis te maken met de streekwijnen en leuk voor de boer is het een perfecte promotie. Win-winsituatie!

ecorkhotel in alentejo
Porco à Alentejana.

Evora en de bottenkapel

Het historische stadje Evora is om de hoek op ongeveer 10 minuten rijden. Als je daar heen gaat, pak dan even de Capela dos Ossos, de bottenkapel, mee. Het klinkt een beetje luguber en dat is het ook; een kapel gemaakt van botten, maar de achterliggende boodschap is mooi. Het was bedoeld om de bewoners van Evora erop te wijzen dat iedereen uiteindelijk hetzelfde zal eindigen.

Ook naar het Tivoli Ecoresort in Evora?

Doen, hoor. Dit wordt je chillste vakantie ooit. Dit hotel raad ik iedereen aan die even stoom wilt afblazen, eventjes tot rust wilt komen. Dat kan namelijk héél goed liggend aan het zwembad, tijdens een ontspannende massage of een halfuurtje in het Turks stoombad.

De kamerprijs verschilt afhankelijk van het seizoen, maar ik heb net even gekeken voor de prijs van 5 nachten eind september en dat ligt op € 610 euro (o.b.v. tweepersonen inclusief ontbijt). Wil je solo op retraite? Dan betaal je € 560 inclusief ontbijt.

Meer weten? Check dan Booking.com.

alentejo ecorkhotel
De buitenbar.
blank
De bar.

Smaak te pakken? Dan vind je deze blog misschien ook leuk: 8 wijnhotels waar elke wijnliefhebber van droomt of Vijfdaagse rondreis door Toscane.


Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Lees hier meer.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.