Nieuw: single vineyard & mousserend uit Rioja

Nieuw: single vineyard & mousserend uit Rioja

Mousserende wijn uit Rioja, Spanje. Oké… Toegegeven, deze is nieuw voor mij, maar klinkt interessant. We kennen Rioja als fameus wijngebied voor zwoel Spaans rood en in mindere mate, maar zeker noemenswaardig: oxidatieve witte wijnen. Maar mousserend? I’m intrigued.

Bodegas Valdemar bracht “Finca Alto Cantabria Gran Añada ”, de eerste mousserende wijn uit Rioja op de markt. Voorheen kon je al mousserende wijn maken in Rioja, maar dan moest het gelabeld worden onder DO Cava – lekker verwarrend – ik weet het. In een poging meer gevoel van herkomst te krijgen is er in 2021 een overzicht van nieuwe subzones gemaakt. Mousserende wijnen uit Rioja worden daarmee geschaard onder de naam “Alto Ebro” – verwijzend naar de rivier van Rioja, de Ebro.

Eerder, in 2017, vonden er in DOCa Rioja al veranderingen plaats in de reglementen. Een van die veranderingen bracht een nieuwe certificatie: Viñedos Singulares. We zien er inmiddels steeds meer van op de markt komen. De wijnen moeten binnen de algemene regels van DOCa Rioja vallen, maar daarnaast ook nog eens 100% van een gecertificeerde wijngaard komen. 

Alto Cantabria

Terug naar de wijn, de Finca Alto Cantabria Gran Añada. Afkomstig van de “Alto Cantabria” wijngaard, gelegen op een plateau dat bijna 500 meter hoog ligt. Het is een 50 jaar oude wijngaard aangeplant met viura (macabeo). Het is net op de markt en daarmee dus de eerste poging om mousserende wijn te maken van deze wijngaard. Ze gebruiken de traditionele methode en er worden maar 2050 flessen geproduceerd. Van het jaar 2018 en 2019 kunnen we helaas niets verwachten, door de moeilijke weersomstandigheden is daar geen mousserende wijn gemaakt. We zullen zien of deze trend voet aan wal gaat zetten.

Heb jij al eens mousserende wijn uit Rioja geproefd? Laat het ons weten!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.