Breaking news: Bourgogne gemaakt van nebbiolo

Breaking news: Bourgogne gemaakt van nebbiolo

Nebbiolo in Bourgogne – say what? Toegegeven, het klinkt een beetje vreemd. Maar het kan zomaar de toekomst zijn van Bourgogne, misschien wel het beroemdste wijngebied van de wereld. Bourgogne, bijna synoniem voor prestigieus en traditioneel, heeft het zwaar onder de veranderende klimaatomstandigheden. Bordeaux keurde eerder al nieuwe druivenrassen goed en nu heeft ook Bourgogne met oog op de toekomst een shortlist gemaakt. 

Druivenrassen

Druivenrassen uit nabijgelegen gebieden worden genoemd, zoals de vroegrijpende savagnin uit de Jura of syrah uit de Rhône, die maar een korte tijd nodig heeft om te rijpen. Ze zijn uitgezocht met name om de vernietigende voorjaarsvorst te kunnen ontwijken. Daarnaast zullen zij naar verwachting meer zuren behouden en minder suiker-dus alcohol produceren, in vergelijking met respectievelijk chardonnay en pinot noir. De Griekse xinomavro en assyrtiko zijn ook kanshebbers. Toch lijkt niet iedereen fan te zijn van deze ‘buitenlandse’ druivenrassen, de Fransen staan natuurlijk niet voor niets bekend als chauvinistisch. Wat ze liever zien zijn oude, zo goed als uitgestorven, rassen uit Bourgogne zoals bijvoorbeeld roublot. Roubl-wie? Nooit van gehoord? Niet gek, onder de Bourgogne AOC wordt er namelijk geen roublot meer geproduceerd. De authentieke druivenrassen zoals aubin, sacy, melon, césar and tressot staan ook op de lijst.

Nog een beetje hoop

Gelukkig is er ook nog steeds hoop voor chardonnay en pinot noir. Domaine Bouchard Pere & Fils gooit het over een andere boeg. Ze experimenteren met andere onderstokken zoals de vitis riparia. Deze wijnstok zou ervoor zorgen dat de rijping vertraagd wordt zodat de druiven helemaal rijp worden zonder extreme suiker productie. The French Wine and Vine Institute probeert het met andere klonen. En zo zijn er – gelukkig – nog een aantal opties die uitgeprobeerd kunnen worden om onze geliefde chardonnay en pinot noir te behouden.

Maar hoe lang gaat het nog duren voordat de eerste nebbiolo of assyrtiko staat aangeplant in, zeg, Meursault? We zijn benieuwd.

Meer lezen?

  • Winemag.com – Burgundy Embraces New Varieties to Combat Climate Change
  • BK Wine – New grape varieties in Burgundy due to climate change? Or maybe just new clones?
  • Wine-searcher.com – Burgundy’s eyes on alternative varieties

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.