Het eerste restaurantje links in Bolgheri

Het eerste restaurantje links in Bolgheri

Het kan zijn dat je nog niet eerder van Bolgheri hebt gehoord. Misschien is dat ook logisch, want je moet eerst de groten der aarden ‘kennen’ voor dat je deze Super Tuscan op waarde kan schatten. Hij hoort in hetzelfde rijtje thuis als Barolo, Bourgogne, Bordeaux (hé, zou het iets met die B te maken hebben?). Toch duurde het bij mij eventjes voordat ik ‘m had ontdekt.

Toen het kwartje viel, wist ik één ding zeker: hier moet ik heen! Zo sloot ik mijn mini-roadtrip Toscane af met een bezoek aan Tenuta dell’ Ornellaia en een lunch in Bolgheri.

#goals #winning #magikterug

Een stukje Bordeaux in Italië

Bolgheri is eigenlijk een stukje Bordeaux in Italië. Alles straalt hier rijkdom uit. Minder pittoresk, meer weelderig. Dat begint al en route. De toegangsweg naar Bolgheri is de Viale dei Cipressi, een vijf kilometer lange laan met alleen maar cipressen aan weerszijden van de weg. Niet alleen de weelderigheid doet je denken aan Bordeaux, ook de wijnen. In tegenstelling tot in de rest van Toscane waar sangiovese de hoofdrol speelt, staan hier de druivenrassen van de Bordeaux centraal. De wijngaarden staan vol met Franse rakkers als cabernet-sauvignon, merlot, petit-verdot (en een drupje syrah). De wijnen uit Bolgheri hebben in de loop der jaren de naam ‘Super Tuscans’ gekregen.

blank
Op de Viale dei Cipressi rijden en dan zo’n karretje met druiven tegenkomen #geluksmomentje

Het ontstaan van de Super Tuscan

Die term is ergens in de jaren ’70 ontstaan in en rondom het Chianti-gebied. Een groep wijnboeren had het helemaal gehad met de ouderwetse regels van de streek. Een Chianti met deels witte druiven? Hou toch op. Het moest anders en dat zouden ze laten zien ook. Ze namen Bordeaux als voorbeeld, veranderden de druifsamenstelling en ruilden de grote houten foeders in voor kleine barriques. Onder geen beding mocht zo’n wijn de naam Chianti dragen, maar dat weerhield niemand ervan om los te gaan. In 1971 kwam de eerste Super Tuscan op de markt: Tignanello van wijnhuis Antinori, een blend van 80% sangiovese aangevuld met 15% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc. En de appellation? Gewoon IGT Toscane.

Inmiddels is de wetgeving aangepast en mag deze wijn nu zelfs het predicaat DOCG Chianti Classico vermelden, maar dat doen ze niet meer. Too little too late. Het imago van Chianti en daarmee ook Chianti Classico heeft door de jaren heen een flinke imago-deuk opgelopen. Tegelijkertijd heeft Antinori met Tignanello juist een sterk merk gebouwd. Dat het ‘slechts’ een IGT Toscane is, boeit niemand.

Antinori begon en ruilde de witte druivenrassen van de Chianti in voor blauwe druivenrassen uit Frankrijk. Vele producenten volgden, maar niet iedereen koos ervoor sangiovese te behouden. Het wijnhuis Ornellaia uit Bolgheri maakt de beroemde Masseto, die 100% merlot bevat. Ook de L’Essenza van Ornellaia is een typische blend uit Bordeaux, namelijk: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot. Tenuta San Guido gebruikt ook alleen cabernet sauvignon en cabernet franc in hun beroemde Sassicaia.

En zo ontstond The Super Tuscan.

bolgheri
Welkom in Bolgheri!

Terug naar Bolgheri. Deze vakantie, een mini-roadtrip door Toscane was een droom die uitkwam. Het begon bij Castello di Brolio en eindigde bij Ornellaia. Om dit te vieren, besloot ik nog even uit te pakken op mijn laatste dag in Bolgheri en aan te schuiven bij Enoteca Tognoni.

Van Sarah van Ornellaia kreeg ik de tip om bij het eerste restaurantje links te gaan lunchen. Het ziet er uit als een pastakantine slash wijnwinkel, die óf net geopend is, óf waar het gewoon altijd een chaos is. Het laatste blijkt waar. Niets doet vermoeden dat je hier de klappers van Bolgheri kunt proeven. Welkom in Enoteca Tognoni.

Bolgheri Enoteco Tognoni
Welkom in Enoteca Tognoni
Sassicaia
Sassicaia met ravioli ripieno di anatra #alleenmaarliefde

Het mooie is dat je hier ook proefglazen kunt bestellen. Twee slokken Sassicaia kostte me 16 euro, maar leverde me een onbetaalbare herinnering op. Kom. Maar. Door. Samen met Ornellaia is Tenuta San Guido het beroemdste huis van Bolgheri. De Sassicaia ging behoorlijk lekker naast de ravioli ripieno di anatra (ravioli van eend). La Bella Vita heeft me mooi te pakken.

Enoteco Tognoni, Via Lauretta 5, Bolgheri


Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

* indicates required

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.