Een wijnfan in quarantaine

Een wijnfan in quarantaine

Daar waar ik afgelopen maand drie of vier dagen in de week voor de klas stond, heb ik dit weekend besloten mijn wijncursussen tot ten minste 6 april te schrappen. Te verplaatsen uiteraard, we gaan wel door, maar nu even niet. De tijd van isolatie is aangebroken. Alleen op die manier kunnen we het virus een halt toe roepen. Althans dat hopen we. Het is het enige wat we nu kunnen doen, dus laten we het in ieder geval proberen.

Om twee weken in quarantaine iets dragelijker te maken, heb ik een aantal tips voor je, van favoriete boeken, documentaires tot podcasts en ander vertier voor de wijnfan. Might as well update your knowlegde!

BOEK: The Essential Winetasting

Een tijdje geleden namen we, Jan Jaap en ik, een podcast op met Mirjam van de Veen. In 2018 is Mirjam begonnen met het Master of Wine traject en daarover hebben we haar een aantal vragen gesteld.

In de podcast noemt ze een aantal boeken die ze op dit moment leest. Een daarvan is Essential Tasting van Michael Schuster. Voor 4 euro is het boek als e-book te bestellen, de hardcopy is wat duurder. Ik ben er net in begonnen en het boek start met een uitgebreide uitleg over de proeftechniek (kleur, geur, smaak). Het licht alle componenten uitgebreid toe, dus bijvoorbeeld hoe kleur tot stand komt, dat tannines ook kleuren hebben, houtrijping vaak leidt tot een donkere kleur, maar lie-rijping de wijn juist beschermt tegen donker worden.

Vooral vanuit mijn rol als docent vind ik dit bere-interessant. Ik krijg vraag de ‘waarom’-vraag naar mijn hoofd geslingerd. “Waarom zijn dit hoge tannines, ze zijn super zacht!” Waarom breken tannines af na flesrijping?” “Hoe bepaal je de body?”

Het hoofdstuk ‘Viticulture & Vinification’ wordt ingeluid met fully ripe, quality grapes plus intelligent winemaking equal good wine. Handig uitgangspunt. Daarna komen alle factoren aan bod, beknopt beschreven maar tegelijkertijd super toegankelijk. De auteur maakt telkens een bruggetje naar het effect van deze factoren op de smaak van de wijn.

Bekijk Essential Winetasting >

BOEK: The Sommelier’s Atlas to Taste

Dit is een next level boek over wijn. Ik raad je aan dit niet te kopen als net in de wijnwereld komt kijken, want dan gaan het veel te snel. Dit gaat namelijk over het verschil tussen Meursault en Puligny-Montrachet, waarbij je denkt: “Oh makkelijk zat. Meursault is vaak rijker en romiger met meer hout en malo, terwijl Puligny-Montrachet juist strakker (noem het mineralig) is”.

Dat was het geval, maar het tij is gekeerd. Meursault wordt steeds puurder (denk aan Domaine Mikulski) en Puligny rijker met rijper fruit en meer body. Elk verhaal uit het boek zet je aan het denken.

Bekijk The Sommelier’s Atlas to Taste >

#supportyourlocal
Dit valt zwaar voor ondernemers, moi inclus. Geen cursussen betekent geen inkomsten, ik hoop dat de situatie in juni weer genormaliseerd is en ik weer voor de klas kan staan.

TIP: Support your local

Denk aan de kleine ondernemers, de horeca die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Mooi om te zien dat veel bedrijven er toch een leuke draai aan geven en hun producten op een andere manier aanbieden. Hieronder een aantal tips die je quarantaine-bestaan wat leuker maken en ervoor zorgen dat de kas bij de ondernemers weer een beetje gespekt wordt. Win-win,… wijn-wijn.

Ook Le Club biedt wat leuks aan, namelijk Le Club & SommelJJ De Proefbox. Zo kun je thuis lekker door blijven leren.

Alle info via Le Club & SommelJJ De Proefbox

PODCAST: LeClub & Sommeljj de Podcast

Sinds het najaar van 2019 neem ik samen met WSET-studiegenootje Jan Jaap Altenburg een podcast op. We raken beide niet uitgepraat over wijn en nemen dit gekeuvel op in een podcast.

podcast over wijn

Inmiddels hebben we vijftien podcasts opgenomen. Van een simpel gesprek over de voortgang van onze studie tot een interview met Maximilian Riedel, de CEO van de Oostenrijkste glasfabriek.

Alle tijd voor podcasts, toch? Ik heb eerder een lijstje met favoriete podcasts gemaakt, maar wat misschien nog interessanter is voor nu: welke afleveringen vind ik het leukst?

Dit zijn linkjes naar Apple Podcast, maar ze zijn ook te vinden o.a. in SoundCloud, Youtube en Spotify.

FILMS: Favorieten

Tot slot verwijs ik je door naar dit lijstje met documentaires en films. Van SOMM over de weg naar Master Sommelier tot een film over het leven van een wijnfamilie uit Bourgogne.

blank

Nieuw op netflix: UNCORKED

Een jonge man droomt ervan om meestersommelier te worden, maar zijn vader wil dat hij het bbq-resto van de familie overneemt.

Prima film, totdat hij de oude Barolo die hij voor z’n pa heeft gekocht open trekt en een slok neemt ZONDER TE RUIKEN. Ehhh….

Naar Netflix > 

Stay safe!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.