Leukste documentaires over wijn

Leukste documentaires over wijn

Met open mond keek ik naar deze wijn documentaires. Er gaat niets boven Netflix op de zondagmiddag. En als het dan ook nog eens over wijn gaat, is mijn middag gemaakt. Hieronder vind je een aantal super-duper docus over wijn, sommeliers, champagne en meer!

#1 SOMM

De eerste docu die ik zag en de eerste keer dat ik hoorde over Master Sommelier. In deze 1,5 uur durende docu volg je vier mensen in hun aanloop naar het prestigieuze Master Sommelier examen. Het moeilijkste wijnexamen ter wereld. Het is verbijsterend hoe ver hun 5 s’en reiken ;-). Druif, land, streek en jaartal weten ze moeiteloos (nou ja, niet altijd) op de dreunen als ze een wijn proeven. Ze moeten de wijnwereld binnenste buiten kennen. Het is niet voor niets dat maar een paar honderd mensen (ter wereld) dit examen hebben gehaald.

Te koop in iTunes Store voor $ 3.99

#2 SOMM: Into the bottle

Dezelfde sommeliers als in SOMM vertellen je hoe wijn eigenlijk wordt gemaakt, wat de geschiedenis is, en wat het zo bijzonder maakt. Zo krijgen we bijvoorbeeld een kijkje in de kelder van het legendarische wijnhuis: Domaine de la Romanée Conti. Hier wordt de beste pinot noir ter wereld gemaakt. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Reken op een paar duizend euro per fles. De beste man van het domaine benadrukt wel dat mensen niet moeten vergeten dat wijn in the end een levensmiddel is. Dat het gemaakt is om te drinken. Dat is nu – misschien – teveel als cultuur dan wel status object wordt gezien. Goed verhaal, maar ja, het verandert er niets aan. Bovendien is het één van mijn levensdoelen om het ooit nog eens te proeven.

Te downloaden via iTunes Store voor $ 3.99

#3 Uncorked

Een zesdelige serie over zes (andere) sommeliers die aan het studeren zijn voor het Master Sommelier examen. In deze serie wordt nog duidelijker waar het examen om draait. Proeven, theorie en service. Parate kennis. Alleen het allerbeste is goed genoeg. De gasten aan tafel stellen de meest ingewikkelde vragen over wijn, die je zonder pardon en uiterst vriendelijk moet kunnen beantwoorden. Een oude fles ontkurken, decanteren, alles moet je met de volle overtuiging kunnen doen.

Te zien op Youtube.

Genoeg gezien? Tijd voor een goed boek? Check dan de favoriete wijnboeken van Le Club.

#4 A year in Burgundy

Geen sommeliers meer, maar wijnmakers. Deze film laat het reilen en zeilen van zeven families in de Bourgogne zien. Bourgogne is ingewikkeld. Niet als het om druiven gaat, want chardonnay en pinot noir, maar waar komen die druiven vandaan? Welk stukje grond wordt gebruikt? Wat maakt dat anders dan tien meter verderop? Gewoon leuk om te zien op zondagmiddag.

Te zien via iTunes voor $ 1.99

#5 A year in Champagne

Als Champagne de hoofdrol speelt, dan is iets al snel mooi. De kijker gaat op bezoek bij zes verschillende Champagnehuizen. Van de kleine onafhankelijke huizen tot de grote namen. Net als A Year in Burgundy moet je dit kijken als je meer wilt weten over de streek, niet als je op zoek bent naar een kritische documentaire over de wijnhuizen 😉

Te zien via iTunes voor $ 3.99

#6 Sour Grapes

Een documentaire over meesteroplichter Rudy Kurniawan, die de wijnwereld op z’n kop zette. Hij heeft jarenlang de meest beroemde wijnen vervalst. Een van de ontdekkingen was bijvoorbeeld een Pétrus 1921 magnum-formaat. Dat was zogenaamd ondenkbaar en ik quote Maureen Downey – de Sherlock Holmes van de wijnwereld: ‘The fact is that the wines Chateau Petrus were not highly regarded as anything but lovely village wines until the 1955 vintage was ‘discovered’ in London in 1957. Back in 1921, they would have 
had no reason to make magnums. So, imagine my surprise when just a few weeks later, I walked into a cellar and found a 6L 
bottle of 1921 Petrus. I laughed so hard I almost cried.’ Nou, ik ook. Bijzondere docu.

Te zien op Netflix.

#7 A Year in Port

Deze staat nog op mijn lijstje om te kijken. Het is van de makers van A Year in Burgundy en A Year in Champagne. Interessante keuze om voor Port te kiezen in plaats van een voor de hand liggende keuze: Bordeaux. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de stad Porto, de omgeving én de wijnen fantastisch. De streek rondom de Douro rivier waar alle wijngaarden liggen, staat op de UNESCO-lijst. Het moet er prachtig zijn en ik hoop dat ik er deze zomer naar toe kan.

Te downloaden op iTunes voor $ 9,99

#8 Wine Masters TV

Nou, heb je even? Op Wine Masters TV staan vijf documentaires over wijnmakers in Frankrijk. Niet de minste. Trimbach (Alsace), Guigal (Rhone), Bourgeois (Loire), Château Angélus (Bordeaux) en Drouhin (Bourgogne). Nu ik dit heb gezien, weet ik gewoon dat ik een rondreis wil maken door Frankrijk. Een tour de france met alles er op en eraan. Het is zó mooi en er is hier zóveel te zien. Ik ben één jaar lid geworden, omdat ik het gewoon heel vet vind dat dit gemaakt is. Dat steun ik ten volle. Na één video wil je sowieso de rest ook zien. Inmiddels zijn ook Spanje en Italie aan het assortiment toegevoegd.

Meer op Wine Masters TV ($ 59,99 per jaar voor volledige toegang)

#9 Rotten – Reign of Terroir

De nieuwe serie Rotten zoomt in bepaalde consumentengewoontes en hoe ongezond (lees: rot) die kunnen zijn. Laten we alsjeblieft geen avocado’s meer eten. Eet een appel. Maar goed, dit is een wijnblog en er gaat ook een episode over terroir. Weet je nog dat er vorig jaar werd ontdekt dat er liters Spaanse rosé als Frans werd verkocht? De supermarkten willen de goedkoopste prijs – koste wat kost. Waar gaat dit heen? Hoe ziet de toekomst van wijn eruit? In China weten ze het wel. Ze toveren hele woestijnen om tot wijngaard. Het is echt bizar. Ga maar kijken.

Te zien op Netflix.

#10 Bottle Shock

Een verfilming met hier en daar wat Hollywood-schwung van The Judgment of Paris – de blindproeverij die de wereld veranderde.

Online niet vindbaar, maar vaak beschikbaar via VPRO.

#11 Retour en Bourgogne

De film vertelt het typerende verhaal van een familie in Bourgogne, waarvan de kinderen het domein erven, maar niet allemaal dezelfde verwachtingen dan wel plannen hebben. Zit ook nog een beetje liefde in. Bakje popcorn en een glas chardonnay erbij en je zaterdagavond is compleet.

Te zien via Pathé Home voor 2,99

#12 Uncorked

Een jonge man droomt ervan om meestersommelier te worden, maar zijn vader wil dat hij het bbq-resto van de familie overneemt.

Prima film, totdat hij de oude Barolo die hij voor z’n pa heeft gekocht open trekt en een slok neemt ZONDER TE RUIKEN. Ehhh…. dit bestaat niet. Ik kreeg kortsluiting.

Te zien op Netflix

Like what you read?

Spendeer je weekend goed. Kijk een paar wijn docu’s. Een wijn docu gezien die nog niet in dit lijstje staat? Laat me weten in de comments. Ben benieuwd 🙂

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.