De leukste podcasts over wijn.

De leukste podcasts over wijn.

Regelmatig krijg ik de vraag op instagram of tijdens een wijncursus of ik leuke podcasts over wijn weet. Natuurlijk weet ik die! Aangezien ik de laatste tijd vaker in de auto zit of gewoon het eeuwige studeren slash lezen een tikkeltje zat ben, heb ik me in de wereld van de podcasts verdiept. En dat is heerlijk!

Hieronder vind je mijn favoriete podcasts over wijn.

In april 2024 maakte ik nog een lijstje met favoriete podcast afleveringen van verschillende makers. Mis ze niet!

wijnpodcast

Le Club & Sommeljj’s podcast

We beginnen met een schaamteloze zelfpromotie, want ik heb samen met Jan Jaap (beter bekend als @sommeljj) een eigen podcast gemaakt. We raken niet uitgepraat over wijn en nemen dat gekeuvel op in een podcast.

Matthew’s World of Wine & Drink

Wat was ik blij toen ik deze podcast ontdekte! Matthew heeft alle WSET-cursussen afgerond en geeft nu zelf wijncursussen (klinkt herkenbaar?). Het begon met het vastleggen van zijn WSET-avonturen op zijn blog, maar inmiddels heeft hij daar dus ook een podcast aan toegevoegd. Geen entertainment of ellenlange interviews, maar wel: hapklare info. Matthew haalt de kernpunten uit je cursusboek (WSET3 niveau) en vertelt ze in kort maar krachtige podcasts van zo’n vijftien minuten per stuk. Ideaal, toch? Alle regio’s komen aan bod, ook maakt hij een rondje spirits en zie ik as we speak een nieuwe podcast staan over een daar-raken-we-nooit-over-uitgepraat wijnbegrip als ‘bodem’. Ben benieuwd!

Meer info >

Guildsomm

Waar Matthew de podcast vult in z’n eentje, blijft het bij GuildSomm zelden bij één iemand achter de mic. Vaak in interview-vorm en dat is lang niet gek. Voor de aflevering ‘Sweet Wines’ werd bijvoorbeeld Jean-Philippe Lemoine van Chateau d’Yquem erbij gehaald. Ook een grote baas van Royal Tokaji werd om zijn mening gevraagd. De podcast duren meestal zo’n 45 tot 60 minuten. Het is gedetailleerder dan Matthew’s podcast en dat is soms leuk, maar soms vraag je je af of je al die details wel wilt weten. Anyway, ik heb bijvoorbeeld de podcast All About Yeast een paar keer geluisterd voor het examen van unit 2 (viticulture & vinification). Heeft me geholpen alles op een rijtje te krijgen. Ook het interview met Frédéric Panaiotis van Ruinart is leuk om te luisteren als je meer wil weten over het wel en wee van de tweede vergisting.

Meer info & luisteren naar GuildSomm >

I’ll drink to that! Talking wine

“A former sommelier [Levi Dalton] interviews incredibly famous and knowledgeable wine personalities in his tiny apartment.”

Dat klinkt al gezellig, toch? Alsof je er naast zit. Toen ik met deze blog bezig was, had ik net de aflevering geluisterd waarin hij Jasper Morris interviewt. Leuk, want ik heb net het boek Inside Burgundy van deze meneer besteld. Hij vertelt over hoe hij in de wijn kwam (oudere zus), hoe de wijnwereld eruit zag in de jaren ’80 (meer en voornamelijk mannen) en natuurlijk over zijn ervaringen in Bourgogne. Het is enorm informatief, niet pretentieus, maar gezellig. Dit is misschien wel mijn favoriete podcast over wijn… Het lijkt erop dat Levi maakt waar hij zin in heeft. Soms is dat een podcast over aligoté en soms een interview met Steven Spurrier (aanrader!).

Meer info & luisteren naar I’ll drink to that! >

Klare Wijn

Antoine Peeters, jawel nieuwslezer van RTL, is groot wijnfan en maakt samen met Ernst-Jan Overduin de podcast Klare Wijn. In de podcast wordt wijn in klare taal uitgelegd zonder – zo schrijven ze zelf op hun website – technisch geleuter of snobistische taal. Vaak schuift er een gast aan. Dat kan een wijnmaker zijn, een sommelier of een andere professional uit de wijnwereld. Een van mijn favoriete afleveringen is die over Bourgogne met Joep Speet. Aanrader!

Meer info & luisteren naar Klare Wijn >

Wijncast

Een Belgische podcast, yes! Gemaakt door Dennis van den Buijs, radiomaker van beroep, maar ook fervent wijnfan. In zijn podcasts interviewt hij mensen uit de (Belgische) wijnwereld. Zo komt Wouter de Bakker – eigenaar van Terrovin – aan het woord over natuurwijnen. Sybille Troubleyn, oprichter van Winewise, praat over de verschillende WSET-cursussen. Kathleen, een Belgische vrouw die met haar man een chateau runt in de Loire, komt vertellen. Heb nog niet alles geluisterd, maar het klinkt veelbelovend, niet?

Meer info & luisteren naar Wijncast >

Wine for Normal People

De naam zegt het al: deze podcast is bedoeld voor normale mensen. Geen elitair gedoe of snobistisch gelul. Elizabeth Schneider wordt hierin bijgestaan door haar man, die in de podcast MC Ice wordt genoemd en haar op het rechte pad houdt als ze weer eens te ver gaat in het beschrijven van een gebied of wijnstijl. Het is een informatieve podcast, maar wel enorm Amerikaans. Je kunt het vergelijken met een Nederlandse podcast van iemand met een enorm Amsterdams accent.

Meer info & luisteren naar I’ll drink to that >

Ik luister lekker verder…

Ondertussen luister ik lekker verder. Als ik nieuwe podcasts tegenkom die ik de moeite waard vind, zal ik ze toevoegen. Heb je zelf een podcast over wijn die hier niet bij staat, maar wel thuishoort? Laat het me weten.

Toch liever een wijnboek? Check dan even de blog “Alle wijnboeken op een rij”.


Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.