Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingKodawari is Japans voor het compromisloos nastreven van perfectie. Het gaat om liefde, toewijding, aandacht voor detail en een doorzettingsvermogen waar je u tegen zegt. Het kan een buschauffeur zijn die kodawari toepast in zijn werk, een schrijver of, zoals in het boek, een wasabi-kweker. Deze man zorgt dag en nacht voor zijn gewas. En passant leren we meer over wasabi en het feit dat je hier eigenlijk nooit echte wasabi kunt vinden, omdat het 1) heel duur is en 2) zich niet goed laat conserveren. Kodawari vraagt buitengewoon veel van iemand, maar ergens kan ik me ook voorstellen dat het een vorm van rust biedt. Dit is wat ik doe en hoe ik het doe. Punt.
Het lijkt erop dat Marius dit principe ook heeft toegepast op zijn levenswerk: Hokkai. Hokkai is een visrestaurant in de haven van IJmuiden, waar niet alleen Nederlanders een omweg voor maken, maar ook Japanse expats uit heel Europa graag aanschuiven. Dat is niet voor niets, denk ik dan. Het restaurant staat ook met stip op nummer één op mijn bucketlist. Tot die tijd heb ik het nieuwe boek van Noordenbos om mijn Japanse kookkunsten te verbeteren. Samen met Joris Vermeer en Kuniyoshi Ohtawara heeft hij een kookboek geschreven met de ondertitel: de Japanse keuken voor de thuiskok. Dat gaf de doorslag. Ik heb namelijk wel eens eerder een Japans kookboek besteld, maar daar kon ik helemaal niets mee, terwijl ik toch regelmatig kook. De recepten waren te ingewikkeld, de ingrediënten moeilijk te vinden en het water liep me ook niet direct in de mond bij het zien van de foto’s. Dit boek is in alle opzichten anders. Het is gericht op thuiskoks en de recepten zien er overzichtelijk en waanzinnig lekker uit.
Alvast een waarschuwing vooraf: er staan weinig sushi-recepten in, want – zo blijkt – de gemiddelde Japanner maakt dit ook niet thuis. Het bereiden van sushi en dat op een kodawari manier is vragen om een paniekaanval. Niet alleen de vis moet van topkwaliteit zijn, er worden ook hoge eisen gesteld aan de rijst (hoeveelheid, zuurgraad, garing). “Sushi is zo simpel dat elk element perfect moet zijn”, las ik ooit ergens. Nou, succes met de wedstrijd. Dus daarvoor ga je, ook in Japan, naar een specialist. Wat wel gebruikelijk is om thuis klaar te maken, en daar heb ik nu al zin in, zijn gyoza’s (Japanse dumplings). Het bereiden van gyoza’s is namelijk niet heel moeilijk, maar er zijn wel veel handelingen voor nodig. Die verdeel je over de gasten onder het genot van een praatje en een glas sake en een feest is geboren.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die de Japanse keuken adoreert. Na het lezen van Hokkai raak je op slag verliefd en wil je niets liever dan een reis door Japan maken, eten in IJmuiden en je eerste gyoza party hosten.
Alvast een voorproefje? Luister dan de Smakelijk podcast met Marius Noordenbos. Een aanrader!