Wijnspijs: Kaasfondue en de Wittmann Riesling Trocken

Wijnspijs: Kaasfondue en de Wittmann Riesling Trocken

Wat doe je als je op kantoor zit, terwijl buiten het kwik boven de vijfentwintig graden stijgt? Dat kan maar één ding zijn… Grote. Plannen. Maken. Bij zo’n temperatuur gaat er niets boven een glas koude, droge riesling. Met van de dorstlessende, oppeppende en knisperende zuren.

Wat wil je nog meer?

Oh ja, iets te eten. Wellicht associeert de lezer een kaasfondue niet met een zomerse dag – en is het meer iets voor de winter misschien? Het leek mij de perfecte match bij die riesling, de zon en mijn balkon. Als kaasfanaat laat ik geen moment onbenut. De truc zit ‘m ook in het dip-materiaal. Hou dat net zo fris als die riesling. Denk komkommer, tomaatjes, paprika en oké, een beetje (zuurdesem)brood.

Weingut Wittmann

Over riesling gesproken. Voor mijn neus staat de droge riesling van Weingut Wittmann, één van de beste wijnhuizen van de Rheinhessen en van Duitsland. Hoe word je dat? Deutsche pünktlichkeit is het antwoord, denk ik.

Alles wordt met zorg en precisie aangepakt. Riesling kan als geen andere druif de karakteristieken van het terroir vertalen naar de wijn, ‘de bodem laten spreken’. Vandaar dat de familie Wittmann, en dan voornamelijk vader Günter die in de wijngaard bezig is, er alles aan doet om de bodem zo gezond mogelijk te houden. Biologisch, biodynamisch – het klinkt nu allemaal heel hip en van deze tijd. Bij Weingut Wittmann begonnen ze er in de jaren tachtig al mee! Ze liepen hun tijd ver vooruit en kregen in 1990 hun certificaat. In 2004 voegden ze daar een certificaat voor biodynamische wijnbouw aan toe.

Biodynamie is bedacht (slash gedocumenteerd) door Rudolf Steiner (1861-1925). Biodynamische wijnbouw gaat er vanuit dat alles in het universum met elkaar in verbinding is: de maan, de sterren maar ook de bodem en de wijnstok. Meer lees je hier.

Het klinkt misschien zweverig, maar dat valt reuze mee. Het belangrijkste: biodynamie laat de wijngaard de wijngaard, het zorgt voor zo min mogelijk verstoring van het terroir, waardoor de wijnen afkomstig van een biodynamische wijngaard écht een expressie zijn van de wijngaard. Dat is precies wat riesling nodig heeft – deze druif kan als geen ander de karakteristieken van het terroir doorvertalen naar de wijn. Weingut Wittman heeft het slim bekeken.

blank

In het glas: Wittmann Riesling Trocken

Weingut Wittmann maakt rieslings van de bovenste plank te herkennen aan de term ‘Grosses Gewachs’ (GG). Dat is vergelijkbaar met de term Grand Cru in Bourgogne, het gaat om de beste wijngaarden. Gelukkig voor ons maken ze ook wijnen in een betaalbare klasse. In mijn glas zit de Wittmann Riesling Trocken. Een riesling voor alledaags.

‘Er gaat niets boven een koude, droge riesling met van die dorstlessende, oppeppende en knisperende zuren.’ Daar voldoet deze riesling aan. Grapefruit, appel en mineralen. Hmmm…

Kaasfondue

Kaasfondue maak je in een handomdraai. Het kan met alle kazen: Frans, Nederlands, Engels, Zwitsers. Ik ga voor de klassieker, en dat is de Zwitserse met gruyère en emmentaler.

Ingredienten:

  • 300 g gruyère (geraspt)
  • 300 g emmentaler (geraspt)
  • 25 g boter of margarine
  • 2 el tarwebloem
  • scheut witte wijn (ik gebruikte een flinke scheut Wittmann)
  • 2 tenen knoflook (geraspt)
  • snufje nootmuskaat

Dipmateriaal:

  • 1 zuurdesemstokbrood
  • 1 komkommer
  • bakje cherrytomaten
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 bakje witte druiven

Maak een roux door de boter te verhitten in een pan en de bloem toe te voegen. Als de bloem gaar is, dan voeg je een flinke scheut wijn toe. Als de saus gebonden is, voeg je de geraspte kaas toe. Laat de kaas op laag vuur smelten en roer regelmatig door. Voila, snufje nootmuskaat erdoor en klaar.

Bon appetit!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.