Marsala: meer dan een kookwijn

Marsala: meer dan een kookwijn

Marsala is een versterkte wijn uit Sicilië, die vaak wordt ingezet in de keuken. In de tiramisu, bijvoorbeeld, of in rijke, gekarameliseerde sauzen. Maar hey, inmiddels weet ik dat marsala veel meer is dan alleen een kookwijn.

Is Marsala de Italiaanse sherry?

Nee. Marsala toont wel wat overeenkomsten met sherry. Beide wijnen worden in ieder geval versterkt, dat wil zeggen: er wordt alcohol toegevoegd. Er is echter een belangrijk verschil. Bij sherry speelt ‘flor’ een grote rol. Bij marsala komt dat niet voor. Wel maken ze beide gebruik van het solera-systeem (Italiaans: perpetuum). Kort gezegd houdt dat in dat de wijnen ouderen en worden aangevuld met jonge wijn. Op de fles is dus ook geen jaartal te vinden.

marsala wijn

De oplettende kijker ziet soms toch een jaartal op de fles staan. Dat klopt. In goede jaren wordt er een vintage marsala gemaakt.

Wat marsala zo uniek maakt

Nooit geweten dat er zo’n ingewikkeld proces achter marsala schuilt. Het klassieke recept is een blend van onderstaande ingrediënten, die in verschillende percentages toegevoegd worden, afhankelijk van de stijl die je wilt maken:

  • Witte wijn van de grillo, catarratto en inzolia druiven (DOC-wijn uit Sicilië)
  • Druivendistillaat
  • ‘Mosto cotto’ ofwel gekookte most (super geconcentreerd, balsamico-achtig en zoet)
  • ‘Mistella’ ofwel most van DOC-druiven aangelengd met druivendistillaat

Tijdens een marsala proeverij vertelde de exportmanager van wijnhuis Curatolo Arini dat mosto cotto met een druppel witte wijnazijn een goed (en veel gebruikt) alternatief is op balsamico-azijn.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten Marsala. Ze worden ingedeeld op kleur, suikergehalte en rijpingsduur.

Kleur:

  • Oro (goudgeel)
  • Ambra (amber)
  • Rubino (robijn)

Suikergehalte:

  • Secco (droog) -> max 40 gram suiker per liter
  • Semisecco (halfdroog) -> 41 tot 100 gram suiker per liter
  • Dolce (zoet) -> meer dan 100 gram suiker per liter

Rijping:

  • Fine -> 1 jaar vatrijping, 17% alcohol
  • Superiore -> 2 jaar vatrijping, 18% alcohol
  • Superiore Riserva -> 4 jaar vatrijping, 18% alcohol

Marsala: meer dan een kookwijn

Marsala is meer dan alleen een kookwijn. Het is ook een echte eetwijn. Droge marsala gaat heel goed samen met kalkoen en kalf of gerechten met champignons. Zoete marsala is heerlijk naast een dessert, bijvoorbeeld een chocolade-notentaart of blauwaderkaas.

Tijdens een Marsala masterclass bij Wijnhandel Peeters proefde ik Superiore Riserva Storica 1988 van wijnhuis Arini en dat was te gek met kruidnagelkaas. Vooral ook omdat ik geen fan ben van kruidnagel, maar samen met marsala was dat heel erg plezierig.

Meer weten, check dan: Is Marsala de nieuwe Gin Tonic?


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.