Médoc in een notendop

Médoc in een notendop

Het is maandag, tijd voor een nieuw artikel. Aangezien ik vandaag de hele dag Bordeaux ga klappen in de Beurs van Berlage leek het me een mooie gelegenheid om de belangrijkste dorpjes van Médoc onder de loep te nemen.

Saint-Estèphe

De meest noordelijk gelegen gemeente van de Haut-Médoc en ook de koelste, want Saint-Estèphe ligt het dichtst bij de Atlantische Oceaan. Nog steeds staat hier meer cabernet sauvignon dan merlot aangeplant, maar het aandeel merlot is hier groter dan in Saint-Julien, Pauillac en Margaux. Cabernet sauvignon vind je voornamelijk op de kiezelbodems. Vanwege het koelere klimaat worden de wijnen van Saint-Estèphe vaak als rustiek omschreven. Wijnen die jong niet (lees: moeilijk) te drinken zijn. Al hoeft dat niet altijd zo uit te pakken. Een warm jaar, meer merlot in de blend of meer cab sauv van kiezelbodems maakt de wijn een stuk zachter. Saint-Estèphe heeft geen Premiers Crus Classés, maar wel een aantal Deuxièmes. De beroemdste wijn is natuurlijk Cos d’Estournel, die op de grens met Pauillac ligt.

Dikke tip
Château Le Crock, een cru bourgeois van de familie Cuvelier van het Château Léoville-Poyferré. Typisch Bordeaux én goed betaalbaar.

Pauillac

Pauillac mag dan misschien één van de beroemdste wijndorpjes ter wereld zijn, je zou het niet 1-2-3 zeggen als je er doorheen rijdt. Het is er oersaai. Terwijl het zoveel potentie heeft. Niet alleen vanwege de wijnen, maar ook door de gezellige ligging aan de rivier. In het najaar van 2019 bracht ik een bezoekje aan de Médoc en kwam zodoende in Pauillac terecht. Na lang zoeken vonden we uiteindelijk het restaurantje, Le Pauillac, aan het water waar we lekker hebben gegeten.

De wijngaarden van Pauillac liggen ook dichtbij de rivier, wat bijdraagt aan de rijping van de druiven. Het merendeel, net over de 60%, is cabernet sauvignon. Bij de tophuizen ligt dat percentage zelfs nog hoger. Niet gek dus dat dit de wijnen zijn die je heel lang kunt bewaren. Dit is cabernet sauvignon in optima forma: hoge zuren, hoge tannines en aroma’s van cassis en bramen die met de nodige hout- en flesrijping veranderen in gedroogd fruit, tabak en ceder. Maar liefst 85% van de productie van Pauillac is een cru classé. Drie van de vijf Premiers Crus Classés komen uit Pauillac.

Dikke tip
Wij dronken in Le Pauillac een Prelude a Grand-Puy-Ducasse, de tweede wijn van Château Grand-Puy Ducasse, gemaakt van jonge stokken. Was plezierig, maar dat kwam misschien ook door de ambiance (niet van het dorpje maar van het gezelschap).

Saint-Julien

Als we onze weg zuidwaarts voortzetten dan komen we vervolgens langs Saint-Julien. Veel kiezelbodems, dus ook weer een hoog aandeel cabernet sauvignon. Het ligt letterlijk tussen Pauillac en Margaux in qua ligging, maar ook qua stijl. Gestructureerd als Pauillac maar met de vriendelijkheid en elegantie van Margaux. Ondanks dat er geen Premiers Crus Classés, is de rest van de classificatie er goed vertegenwoordigd met 95% van de productie. Het is de kleinste appellatie, 910 hectare, waarvan Château Lagrange het meeste bezit (123 hectare).

Dikke tip
Nog nooit geproefd, maar geïntrigeerd door Domaine de Jaugaret. Ja, domaine en niet chateau. Deze wijn doet namelijk eerder denken aan een Bourgogne dan aan een Bordeaux. De wijnmaker, Jean-François Fillastre, heeft pre-phylloxera stokken staan en gebruikt tonneau voor de gisting en rijpt de wijn op oude barriques gedurende drie jaar.

Margaux

Margaux ligt iets zuidelijker en is dus iets warmer. Qua oogsttijd betekent dat zo’n 7 tot 10 dagen verschil met Pauillac. Jancis Robinson noemt het ‘de meest verleidelijke appellatie’ van de Haut-Médoc dus tel uit je winst. Een typische Margaux is geparfumeerd en zijdezacht in vergelijking met haar buren.

Dikke tip
Palmer. Pak uit en scoor Chateau Palmer of hou het ‘klein’ en ga voor hun andere huis in Margaux: Chateau d’Angludet. Op z’n minst interessant te noemen is Chateau Bel-Air Marquis d’Aligre, een Margaux zonder houtrijping. Say what?

Bordeaux is hip om te haten

Maar doe het niet. Bordeaux had zichzelf een beetje verloren in de strijd om punten, hout en geld, maar is bezig met een inhaalslag. En ja, soms heb je geduld nodig en duurt het even voordat een fles op dronk is. De vraag is of dat erg is? Er is genoeg leuks dat je in de tussentijd kan proeven. Je geduld wordt beloond.

Meer weten over Bordeaux?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.