Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Ik kreeg een appje van Nadien, of ik namens haar naar de Tour Culinair Asia wilde gaan. Een wijn/spijs tour door Rotterdam, waarbij bij vier verschillende (Aziatische) restaurants een passende wijn is uitgezocht. Hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen!
Het concept is leuk; door middel van een wandeling door het centrum Rotterdam ga je naar verschillende restaurants, waarbij elk restaurant een gerechtje heeft voorbereid en er een leuke passende wijn is uitgezocht. De keuzes zijn van Kok Kuen Chan, tevens organisator van dit evenement en wijnimporteur. Kok, die ook als gastheer fungeert voor onze groep, vertelt steeds bij elke gang waarom hij deze wijn heeft uitgekozen. Het uitgebreide spectrum van smaken in de Aziatische keuken maakt het voor Kok niet eenvoudig om wijnen bij de gerechten uit te zoeken, maar als importeur en wijnkenner gaat het hem vast goed af.
Anderhalve dag voor het evenement krijg ik al een e-mail met de gerechten van de restaurants. Ik stuur het nog even door naar Nadien om haar te laten weten wat ze mist! Het klinkt allemaal erg goed, en die zondag kan niet snel genoeg komen…
Eerste stop: Umami by Han
Onze tour begint in restaurant Umami by Han. Het ‘kleine’ zusje van het bekende Han Ting in Den Haag, het enige Aziatische (ex-)Michelin ster restaurant in Nederland (wat overigens per mei dicht gaat om terug te keren als nieuw concept).
Het eerste gerecht begon gelijk goed; we kregen een gerecht van gerookte zalmfilet, gemarineerd in bietensap met daarbij een crumble van sojaboon, zeewier en een huisgemaakte sojasaus. Heel lekker!
De wijn was de Loco Nature Blanco, een blend van 66% Chardonnay en 34% Sauvignon Blanc, van Bodega Iniesta – het wijnhuis van Barcelona aanvoerder Andrés Iniesta. Voetballen kan hij wel; nu eens kijken of het hem ook lukt een mooie wijn te maken!
Op zichzelf is de wijn lekker, een typische zomerwijn (en we hadden geluk dat het we net nog het laatste dagje van de vroege hittegolf konden meepakken!).
Ondanks de Sauvignon Blanc in de minderheid is blijft dit de typische geur en smaak houden; groene appel, gras, wat witte peper – maar toch ook een grapefruit achtig bittertje. En dat matched misschien net niet goed met het gerecht, iets meer zuurtje was wel wenselijk. We krijgen ook nog een thee pairing – hierbij een witte thee die op 70 graden werd geserveerd – en dit sloot echt heel mooi aan bij dit gerecht.
Tweede stop: The Fish Market
We hoeven niet ver te lopen naar de volgende stop; we gaan naar de overkant, naar The Fish Market. Niet per se een Aziatisch restaurant, maar eigenaar Tim heeft heerlijke Zeeuwse Creuses met een Oosters tintje voor ons in petto. De oesters zijn kort gestoomd en op een Chinese manier bereid met veel verse groente – en daarbij een dressing van gember, lente ui en een lichte sojasaus. Aangegeven werd dat versheid essentieel is – en dat is ook te proeven, de versheid springt er vanaf.
Maar ook hier de vraag – welke wijn past hier bij? Kok kwam met een Gruner Veltliner van Hillinger, wat een zeer geslaagde keuze blijkt. Hij serveert de wijn ook net wat warmer dan gebruikelijk, en ook dat is goed gekozen. De wijn past perfect bij de ziltige smaak van de oesters en het gember in de vinaigrette. Een lichte tinteling en smaak van citrus, witte peper en mineralig die het gerecht ondersteunen en niet overheersen. Erg goed!
Derde stop: Asian Glories
Hierna gaan we de hoek om en langs bij Asian Glories, een restaurant dat al een tijd meedraait in Rotterdam en een gerecht met een wel heel bijzonder verhaal serveert, wat chef Kevin ons vertelt wanneer hij aan tafel komt om het gerecht te introduceren. Het is een Baopao van buikspek met gefermenteerde Chinese groente. Het meest opvallende is het kleine ‘hamburgerdoosje’ waar het in zit, met de naam McJenny.
Kevin vertelt ons het ontroerende verhaal hoe zijn ouders omkwamen bij de MH17 ramp en hoe hij het restaurant nu draaiende houdt. De McJenny slaat op zijn moeder Jenny die samen met zijn vader Asian Glories hadden opgebouwd. Een bijzonder gerecht, en ook nog eens heel lekker. Zijn ouders zouden trots zijn hoe Kevin de draad heeft opgepakt en ik ga snel reserveren om meer van dit moois te kunnen proeven.
Bij dit mooie gerecht krijgen we een Ribera del Duero van Carmelo Rodero – 9 Meses. Deze 100% Tempranillo is wederom een mooie match. Het is een mooi volle wijn, kruidig, donker fruit, vanille en boterzacht. Kok is zo aardig mijn glaasje nog even bij te vullen voordat we naar het laatste restaurant gaan.
Laatste stop: Chung
Het laatste restaurant, Chung, is mij al bekend. De eerste kennismaking was in 2015, tijdens het Rauwkost evenement in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam (wat helaas ook gelijk de laatste editie was). We kregen toen drie kleine gerechtjes met eend die zo lekker waren dat we niet veel later bij hem gingen eten in zijn restaurant. Dit keer geen eend, maar Kalfswang met een puree van knolselderij en een (veel te lekker) schuim van Thaise rode curry. Heerlijk!
Chung komt zelf ook nog even bij ons aan de tafel en de keuze van de wijn blijkt dit keer een gezamenlijke keuze. Het is weer een wijn van Bodega Iniesta – dit keer de Corazon Loco Seleccion. Mocht ik met de eerste wijn nog niet 100% zeker zijn van zijn kunsten als ‘wijnmaker’, dan ben ik dat nu wel. Een mooie volle wijn uit Manchuela, met een blend van Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah en Tempranillo.
Het is goed dat deze wijn laatst komt, want hij heeft het meeste karakter. Hij is goed op smaak en past uitstekend bij het gerecht. Rood fruit, laurier, peper, een beetje kruidnagel en rokerig. We zitten op het terras bij Chung en de zon is inmiddels vol op ons aan het branden. Na vier glazen heerlijke wijn (en gerechten) is dat te merken, dus op de afterparty aan het eind van het evenement koelen we even af met een koude spa rood.
Tour Culinair Asia
Wat mij betreft is het een zeer geslaagd evenement. Ik hoop dat de organisatie dit doorzet, want het is een hele leuke manier om (nieuwe) restaurants te ontdekken en leuke wijn/spijs combinaties te ontdekken.
Er wordt gesproken over een volgende editie. Hou de website van BOC Foundation goed in de gaten!