Maak je Kerst makkelijk met de kalkoen van Boers & Boers

Maak je Kerst makkelijk met de kalkoen van Boers & Boers

Mijn vrienden reageren als haantje de voorste als ik zeg dat ik, net als vorig jaar, weer een kalkoen van Boers & Boers mag proberen. Ze blijven zelfs enthousiast als ik vraag of ze zelf ook wat willen maken.

Eindstand: er wordt een heel diner georganiseerd en ik hoef niets te doen. Score!

boers & boers kalkoen
Peter en Anniek hadden champignons op toast gemaakt.

Waarom Boers & Boers

In 2017 heb ik de wijnen uitgezocht voor Boers & Boers. Wijnen die goed bij het feestelijke gerecht passen. Dat ging van een fruitige, Spaanse wijn tot de rosé champagne van Philipponnat. Vandaag pakken we het luxe aan en combineren we de kalkoen met de rode wijn van Chateau Musar en de witte wijn van Yves Cuilleron. Vergeet de Musar niet tijdig over te schenken in een karaf. De wijn moet nog even wakker worden. Vorig jaar had ik trouwens de pinot noir van Coppola besteld, wat ook echt een feestje was bij de kalkoen.

Een kerst zonder stress

Toen Jan zei dat de kalkoenen dit jaar ietsje groter waren, had ik niet 1-2-3 een voorstelling van de precieze grootte van zo’n beest: 5,6 kilo schoon aan de haak. Bedenk even dat een normale portie rond de 100 tot 150 gram per persoon ligt. We zijn met negen man dus dat betekent 620 gram per persoon (inclusief botten, maar toch). Iedereen moet dus een Tupperware-bakje meenemen voor de volgende dag!

boers & boers kalkoen
Bijna goed!

Het beest is groot, maar er is geen reden tot paniek. De kalkoen past gewoon in de oven. Het enige wat je hoeft te doen, is het bijgeleverde instructieboekje (goed) lezen. Hier staat stapsgewijs en in de grootst mogelijke precisie uitgelegd hoe je de kalkoen bereidt. Het kan dus niet mislukken.

In een notendop: je verwarmt de oven, je smeert ondertussen de kalkoen in met bijgeleverde marinade, steekt de eveneens bijleverde thermometer in de kalkoen en zet ‘m in de oven. Wachten tot ‘ie bruin wordt. Tijdens deze baktijd moet je ‘m nog een paar keer omdraaien, maar c’est ca: een kind kan de was doen. Is toch prachtig? Geen stress met kerst!

boers & boers kalkoen
Jaaa, dinner is served!

Na ongeveer 2,5 uur is de kalkoen klaar. Smullen maar. Net als vorig jaar genieten we weer met volle teugen. Heerlijke vulling, lekker sappig vlees, goede wijnen.

Extra mededeling voor de dierenliefhebber (maar niet vegetarisch is): de kalkoenen hebben een goed leven gehad. Zelfs Wakker Dier gaat akkoord.

Je kerstdiner in één klap geregeld

Met de kalkoen van Boers & Boers is je hoofdgerecht in één klap geregeld. Wij hebben met 9 personen van de kalkoen genoten en er was nog over. Een gevulde kalkoen voor 12-14 personen kost je € 114,95 euro – dat is ongeveer een tientje per persoon. Mooie prijs, toch?

Boers & Boers biedt ook andere Engelse streekproducten aan, die je zou kunnen serveren als voorgerecht. De op beukenhout gerookte zalm, of een Wiltshire beenhammetje.

Het water loopt me alweer in de mond…

Check de website van Boers & Boers voor meer informatie. Tot en met 21 december kun je je kalkoen en andere kerstgerechten bestellen. Op 22 en 23 december worden de kalkoenen bezorgd.

boers en boers kalkoen
Marco en Christien maakten dit heerlijke toetje met een stoofpeertje.
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.